Πως λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πως λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος;

July 24, 2019

author:

Parenting.gr

Πως λειτουργεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος;

Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι χαρακτηρίζουν τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας και αντιπροσωπεύουν ένα μηνιαίο συμβάν ενδεικτικό της γυναικείας φύσης. Οι γυναίκες γεννιούνται με δύο εκατομμύρια ανώριμα ωοθυλάκια αποθηκευμένα στις ωοθήκες τους. Αυτό το απόθεμα των ωαρίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και όταν ξεκινάει η περίοδος, συνήθως μεταξύ των ηλικιών 10 και 14, μόνο 300.000 ωάρια εξακολουθούν να είναι ενεργά.(Δες εδώ: Η επίδραση της παχυσαρκίας στη γονιμότητα και την κύηση)

Τουλάχιστον ένα από αυτά τα ωάρια ωριμάζει κάθε έμμηνο κύκλο και απελευθερώνεται από την ωοθήκη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Το αυγό έχει αλιευθεί από τα πτεροειδή άκρα της σάλπιγγας και μετακομίζει με έναν απαλό κυματισμό στη μήτρα. Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, θα “εγκατασταθεί” μόλις φθάσει στη μήτρα. εκεί θα εξελιχθεί σε έμβρυο και πλακούντα. Αν η γονιμοποίηση δεν πραγματοποιηθεί, το ωάριο θα αποβληθεί μαζί με την επένδυση της μήτρας κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ποιος θεωρείται φυσιολογικός έμμηνος κύκλος;

Ένας μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί 28-29 ημέρες. Ξεκινάμε να μετράμε από την πρώτη ημέρα της περιόδου έως την ημέρα πριν ξεκινήσει η επόμενη. Μερικές γυναίκες έχουν πολύ σύντομο κύκλο που διαρκεί μόλις 22 ημέρες ενώ άλλες έχουν πολύ μεγαλύτερο,με διάρκεια μέχρι και 36 ημέρες. Ορισμένες φορές το μήκος του κύκλου διαφέρει από μήνα σε μήνα.
Ανάμεσα από τις περιόδους, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια γαλακτώδης λευκή κολπική έκκριση, η οποία μεταλλάσσεται σαν συνέπεια της αυξομείωσης των επιπέδων των ορμονών καθ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει και πλησιάζει την εμμηνόπαυση (Δες εδώ Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση) είναι πιθανό να διαπιστώσει ότι το μήκος του εμμηνορροϊκού της κύκλου μικραίνει. Επίσης, η διάρκεια του κύκλου μπορεί να εκτείνεται σε πολλούς μήνες ή να μειώνεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες.  Αν είσαι κάτω από 40 ετών (Δες εδώ Εγκυμοσύνη μετά τα 40) και παρατηρείς πολύ μεγάλα κενά μεταξύ των περιόδων σου, ή οι περίοδοι σου φαίνεται να έχουν σταματήσει εντελώς, αξίζει να δεις το γιατρό σου και να προχωρήσεις σε εξετάσεις αίματος. Επίσης, αν αιμορραγείς μεταξύ των περιόδων ή μετά το σεξ, θα πρέπει να δεις τον γυναικολόγο σου.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας;

Η ωχρινότροπος ορμόνη είναι αυτή που προκαλεί την ωορρηξία, τη στιγμή ακριβώς που το πιο ώριμο ωάριο βγαίνει από το σάκο και απομακρύνεται από την ωοθήκη. Το ωάριο αμέσως παγιδεύεται από τα άκρα της σάλπιγγας. Κανονικά ο τράχηλος, παράγει ένα παχύ στρώμα βλέννας μέσα από το οποίο δεν μπορεί να εισχωρήσει το σπέρμα. Λίγο πριν την ωορρηξία τα οιστρογόνα αλλάζουν το στρώμα βλέννας, το οποίο γίνεται λεπτό και διαυγές. Μπορεί να έχεις παρατηρήσει αυτή την αλλαγή στη βλέννα. Αυτή η εύφορη βλέννα επιτρέπει στα σπερματοζωάρια να κολυμπούν μέσα από τον τράχηλο, στη μήτρα και μέχρι τις σάλπιγγες όπου πραγματοποιείται η γονιμοποίηση.

Τι συμβαίνει μετά την ωορρηξία;

Στην ωοθήκη, το άδειο πλέον ωοθυλάκιο καταρρέει και γίνεται ένα ωχρό σωμάτιο. Αυτή η μικρή κίτρινη μάζα κυττάρων αρχίζει να παράγει την ορμόνη προγεστερόνη. Η προγεστερόνη αλλάζει τη βλέννα στον τράχηλο έτσι ώστε, για άλλη μια φορά, να γίνει αδιαπέραστη για το σπέρμα. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι οι κολπικές εκκρίσεις σου γίνονται πιο παχείς και κολλώδεις σε αυτό το στάδιο του κύκλου.  Η προγεστερόνη δρα επίσης για την επένδυση της μήτρας, η οποία γίνεται παχιά και σπογγώδης, σαν αποτέλεσμα της αυξημένης παροχής αίματος, έτοιμη για να δεχθεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Καθώς τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται, αισθάνεσαι το στήθος σου πρησμένο και ευαίσθητο.

shutterstock_248095732

Τι συμβαίνει αν η γονιμοποίηση πραγματοποιηθεί;

Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί στη σάλπιγγα, θα ταξιδέψει για να τοποθετηθεί στο κάτω τοίχωμα της μήτρας. Σε αυτό το στάδιο της εμφύτευσης το γονιμοποιημένο ωάριο αποτελείται από περίπου 150 κύτταρα. Το ταξίδι από την ωοθήκη ως τη μήτρα διαρκεί 6 με 12 ημέρες. Κατά το διάστημα αυτό τα επίπεδα της προγεστερόνης θα παραμείνουν υψηλά και μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.(Δες εδώ Ποια είναι τα συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης πριν από την καθυστέρηση;)

Τι συμβαίνει αν η γονιμοποίηση δεν πραγματοποιηθεί;

Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί ή δεν εμφυτευθεί με επιτυχία, αρχίζει να αποσυντίθεται και το ωχρό σωμάτιο συρρικνώνεται. Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται και η επένδυση της μήτρας αρχίζει να παράγει προσταγλανδίνες.  Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν αλλαγές στην παροχή αίματος στη μήτρα, σπάζοντας την επένδυση, και προκαλώντας στη μήτρα τάση να συσπάται. Με την έναρξη της περιόδου τόσο η επένδυση της μήτρας όσο και το μη γονιμοποιημένο ωάριο αποβάλλονται.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος, στη συνέχεια, αρχίζει ξανά από την αρχή.

Originally posted 2014-09-05 11:59:47.