H φροντίδα των παιδικών δοντιών του μωρού
Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

H φροντίδα των παιδικών δοντιών του μωρού

November 5, 2014

author:

Parenting.gr

H φροντίδα των παιδικών δοντιών του μωρού

Θα πρέπει να καθαρίζω τα ούλα του μωρού μου, πριν έρθουν τα δοντάκια;

zrabA0UΝαι. Ακόμη και πριν το μωρό βγάλει το πρώτο δόντι του, είναι καλή ιδέα να συνηθίσει να σκουπίζονται τα ούλα του με μια γάζα ή ένα μαλακό βρεγμένο σφουγγαράκι κατά την διάρκεια του μπάνιου του. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις οδοντόπαστα ακόμα. Απλά τύλιξε το πανί ή τη γάζα γύρω από το δείκτη του χεριού σου και τρίψε απαλά τα ούλα του.
Τα βακτήρια στο στόμα, συνήθως δεν μπορούν να βλάψουν τα ούλα πριν προκύψουν τα δόντια, αλλά αυτό είναι δύσκολο να το πει κανείς και για τη φάση που τα δόντια αρχίζουν να κατεβαίνουν, έτσι είναι καλύτερο να ξεκινήσετε νωρίς. Αν το μωρό συνηθίσει να έχει το στόμα του καθαρό, ως μέρος της καθημερινής του ρουτίνας, τότε θα διευκολυνθεί η μετάβαση στο βούρτσισμα των δοντιών αργότερα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βουρτσίζω τα δόντια του, όταν αρχίσουν να βγαίνουν;

baby-faceΌταν τα δόντια του παιδιού αρχίζουν να εμφανίζονται (περίπου στους 6 μήνες), αγόρασε μια βρεφική οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και λαβή κατάλληλη για το χέρι σου. (Αν το παιδί είναι υγιές, αλλά ακόμα δεν έχει βγάλει το πρώτο δόντι ενώ είναι ενός έτους, μην ανησυχείς – μερικά παιδιά αρχίζουν να βγάζουν δόντια στους 15 ή και στους 18 μήνες.)
Χρησιμοποίησε μια μικρή ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας. Για να αποφύγεις να δώσεις στο παιδί πάρα πολύ φθόριο, χρησιμοποίησε ένα λεπτό επίχρισμα οδοντόπαστας ή μια ποσότητα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού.
Δύο φορές την ημέρα, βούρτσισε απαλά στο εσωτερικό και το εξωτερικό του καθενός από τα δόντια του μωρού σου, καθώς και τη γλώσσα του, για να απομακρυνθούν τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Δεδομένου ότι έχεις χρησιμοποιήσει πολύ μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας, δεν υπάρχει λόγος να ξεπλύνεις.
Αντικατάστησε την οδοντόβουρτσα μόλις οι τρίχες αρχίσουν να φαίνονται φθαρμένες ή πολύ ανοιχτές.
Προς το παρόν, τα δόντια του μωρού είναι πιθανώς αρκετά αραιά, οπότε δεν χρειάζεται οδοντικό νήμα.

Πώς θα ξέρω ότι το μωρό μου λαμβάνει τη σωστή ποσότητα φθορίου;

smiling-babyΗ ανάπτυξη των δοντιών του μωρού, μπορεί να επωφεληθεί από μια μικρή ποσότητα φθορίου. (Η ποσότητα που συνιστάται για παιδιά κάτω των 3 ετών είναι 0,25 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα.) Αυτό το στοιχείο, βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας, ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και το κάνει πιο ανθεκτικό στα οξέα και τα επιβλαβή βακτήρια. Το μωρό, μπορεί να λαμβάνει φθόριο από την οδοντόπαστα, από το νερό, από συμπληρώματα διατροφής (μόνο αν είναι απαραίτητο), ή και από ένα φθοριούχο βερνίκι που μπορεί να του περάσει ο οδοντίατρος.
Σε γενικές γραμμές, δεν είναι καλή ιδέα να δίνεται νερό το μωρό, πριν την ηλικία των 6 μηνών. Μέχρι τότε, λαμβάνει όλη την ενυδάτωση που χρειάζεται από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα, ακόμα και αν είναι καλοκαίρι.
Αν το νερό που χρησιμοποιείς για να φτιάξεις την φόρμουλα του μωρού περιέχει φθόριο, τότε θα λάβει το φθόριο από το τάισμα με το μπιμπερό. Αν η περιεκτικότητα του νερού σε φθόριο είναι μικρότερη από 0,3 μέρη ανά εκατομμύριο, ρώτησε το γιατρό ή τον οδοντίατρο αν θα πρέπει να χορηγήσεις στο παιδί ένα συμπλήρωμα φθορίου. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φθόριο σε μορφή σταγόνων, που μπορείς να προσθέτεις στο γάλα ή στα δημητριακά μωρό μια φορά την ημέρα. Οι ειδικοί, δεν συνιστούν συμπληρώματα φθορίου για μωρά κάτω των 6 μηνών.
Το εμφιαλωμένο νερό και οι χυμοί φρούτων μπορεί να περιέχουν φθόριο, παρόλο που η ποσότητα δεν αναγράφεται πάντα στην ετικέτα. Να ότι ενώ το φθόριο σε μικρές ποσότητες είναι ευεργετικό για τα δόντια του μωρού σου, η υπερβολική ποσότητα, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται φθορίωση, η οποία προκαλεί λευκές κηλίδες που εμφανίζονται στα ενήλικα δόντια του παιδιού. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό, να χρησιμοποιείς πολύ μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας, μέχρι το παιδί να είναι αρκετά μεγάλο για να μπορεί να τη φτύσει.

Πότε θα πρέπει να αρχίσουμε να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο;

dentist-babyΓενικά, συνίσταται να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο εντός έξι μηνών μετά το σκάσιμο του πρώτου δοντιού, ή από τα πρώτα του γενέθλια, ό,τι από τα δύο συμβεί πρώτο. Κάθε φορά που πηγαίνετε στον οδοντίατρο, να συζητάτε σχετικά με τις θεραπείες φθορίου που το μωρό έχει ήδη λάβει.

Υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που προκαλούν τερηδόνα στα μωρά;

Τα γλυκά (όπως τα φρούτα, τα αποξηραμένα φρούτα, οι χυμοί κ.α.) και το άμυλο (όπως το ψωμί, τα κράκερς, τα ζυμαρικά,κ.α.) μπορούν να συμβάλουν αρνητικά.
Να σερβίρεις τα τρόφιμα αυτά κατά το γεύμα και όχι ως σνακ, έτσι ώστε να είναι πιο πιθανό να καθαριστούν και να μην καθίσουν στα δόντια, για πάρα πολύ ώρα. Μην βάλεις το μωρό για ύπνο με το μπιμπερό με γάλα ή χυμό. Τα υγρά αυτά τροφοδοτούν τα βακτήρια στο στόμα που προκαλούν τερηδόνα.