Πως θα προετοιμάσω το σώμα μου για να γίνω μαμα
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πως θα προετοιμάσω το σώμα μου για να γίνω μαμα

November 10, 2019

author:

Parenting.gr

Πως θα προετοιμάσω το σώμα μου για να γίνω μαμα

Για να δώσεις στο μωρό σου το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, θα πρέπει πρώτα να βάλεις σε τάξη τη δική σου υγεία προτού μείνεις έγκυος. Ο τρόπος ζωής σου μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές να έχεις μια υγιή εγκυμοσύνη.
Αξίζει να κάνεις  αλλαγές στην  καθημερινότητα σου, όπως να επιλέξεις μια ισορροπημένη διατροφή και να βάλεις στο πρόγραμμά σου περισσότερη άσκηση, για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .

Θα πρέπει να μιλήσω με κάποιον ειδικό πριν προσπαθήσω να μείνω έγκυος;
Ναι. Καλό θα ήταν να επισκεφθείς έναν ειδικό γιατρό. Τα περισσότερα ιατρεία παρέχουν ειδική φροντίδα για την περίοδο προετοιμασίας για εγκυμοσύνη.
Οι εξετάσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνουν από τον παθολόγο σου. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζεις μια μακροχρόνια ιατρική κατάσταση, όπως επιληψία, άσθμα ή διαβήτη, τότε καλό είναι να επισκεφθείς κάποιον εξειδικευμένο γιατρό. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κάποιες αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις, πριν την σύλληψη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι τύποι φαρμάκων είναι επιζήμιοι για το έμβρυο. Για παράδειγμα, δεν είναι ασφαλές να λαμβάνεις φάρμακα για την ακμή βαριάς μορφής, όταν είσαι ή θέλεις να μείνεις έγκυος.
Κανόνισε ένα ραντεβού με το γιατρό σου τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ξεκινήσεις προσπάθειες να κάνεις παιδί καθώς εάν αλλάξεις τη θεραπεία σου, μπορεί να χρειαστεί χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί το σώμα σου .
o-FERTILITY-DOCTOR-facebook

Τι θα πρέπει να περιμένω από ένα check-up πριν μείνω έγκυος;
Σε ένα τέτοιο check-up είναι ευκαιρία να συζητήσεις για οποιεσδήποτε ανησυχίες σου μπορεί να έχεις.
Ο γιατρός θα σου ζητήσει πιθανότατα πληροφορίες:
– για την υγεία σου και τον τρόπο ζωής σου
– τις διατροφικές σου συνήθειες
– τυχόν προβλήματα με τον κύκλο σου
– πόση και τί άσκηση κάνεις
– αν η εργασία σου περιλαμβάνει επαφή με επικίνδυνες ουσίες
– για την ψυχική σου υγεία, για παράδειγμα, αν πάσχεις από κατάθλιψη, ή αν είχες ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν
– για συγκεκριμένες ασθένειες όπως διαβήτη, άσθμα και υψηλή αρτηριακή πίεση
Αν είσαι υπέρβαρη, ο γιατρός θα σου συστήσει να χάσεις βάρος. Η απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές να συλλάβεις και να σου εξασφαλίσει ένα υγιές ξεκίνημα στην εγκυμοσύνη σου.
Αν είσαι λιποβαρής, ο γιατρός θα σου συστήσει υγιείς τρόπους για να αυξήσεις το βάρος σου. (Είναι πιθανό αν έχεις χαμηλό σωματικό βάρος, να έχεις και ακανόνιστο κύκλο)
Θα ήταν χρήσιμο να ενημερώσεις τον γιατρό σου επίσης, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου Down, δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, θαλασσαιμίας ή κυστικής ίνωσης, για να μπορέσει να οργανώσει την περαιτέρω υποστήριξη σου.
Μπορεί επίσης να ερωτηθείς για τυχόν εκτρώσεις ή αποβολές που έχεις βιώσει. Ίσως είναι δύσκολο να αναφερθείς σε επώδυνες αναμνήσεις αλλά το παρελθόν είναι σημαντικό για το … μέλλον.

shutterstock_213587245

Θα χρειαστεί να κάνω ιατρικές εξετάσεις;
Γενικά, προτείνονται οι παρακάτω εξετάσεις:
– Εξετάσεις αίματος
Ανάλογα με την εθνοτική σου καταγωγή και το ιατρικό ιστορικό σου, μπορεί επίσης να πρέπει να κάνεις εξετάσεις για τις γενετικές διαταραχές, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η νόσος Tay-Sachs και η μεσογειακή αναιμία. .
– Εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Αν είσαι υποψιασμένη, μπορείς να ζητήσεις από τον γιατρό να κάνετε εξετάσεις για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως οι εξής: ηπατίτιδα Β, χλαμύδια, σύφιλη, HIV. Έχοντας ολοκληρώσει μια θεραπεία για κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα πριν από τη σύλληψη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές σας μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης.
– Εξετάσεις τραχηλικού επιχρίσματος
Έλεγξε πότε έκανες το τελευταίο τεστ Παπανικολάου, και ο γιατρός θα κρίνει αν θα πρέπει να υποβληθείς σε ένα ακόμα εντός του επόμενου έτους. Το τεστ δεν γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο τράχηλο της μήτρας, καθιστώντας τα αποτελέσματα δύσκολο να ερμηνευθούν.

shutterstock_230614450

Θα πρέπει να κάνω κάποιο εμβόλιο πριν από την προσπάθεια μου να συλλάβω;
Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν αποβολή ή επιπλοκές κατά τον τοκετό. Αν δεν θυμάσαι τι εμβόλια έχεις κάνει, τότε μια γρήγορη εξέταση αίματος θα αποκαλύψει αν έχεις εμβολιαστεί ενάντια σε ασθένειες όπως η ερυθρά. Εάν χρειαστεί να εμβολιαστείς κατά της ερυθράς, θα πρέπει να περιμένεις ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό για να αρχίσεις να προσπαθείς να συλλάβεις. Αυτό είναι ένα προληπτικό μέτρο, καθώς θεωρείται ότι το σώμα χρειάζεται χρόνο για να απαλλαγεί από τις παρενέργειες του εμβολίου.
Ισως χρειαστεί να κάνεις εμβόλιο για τον τέτανο ή εάν είσαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ηπατίτιδα Β, θα πρέπει ο γιατρός να εξετάσει το ενδεχόμενο να εμβολιαστείς κατά της νόσου.

shutterstock_362501891

Πρέπει να λάβω συμπληρώματα διατροφής;
Μόλις αποφασίσεις να μείνεις έγκυος και αφού συμβουλευτείς το γιατρό σου, ξεκίνα να παίρνεις ένα ημερήσιο συμπλήρωμα που να περιέχει 400mcg φολικού οξέος. Λαμβάνοντας φολικό οξύ μειώνεις σημαντικά την πιθανότητα βλαβών όπως η δισχιδής ράχη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετό φολικό οξύ κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης, οπότε το μυαλό και το νευρικό σύστημα του εμβρύου αναπτύσσονται γρήγορα. Μπορείς να αγοράσεις τα συμπληρώματα φολικού οξέος από τα φαρμακεία.

Τι θα γίνει με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ; Μπορεί ο γιατρός μου με βοηθήσει να τα κόψω;
Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο μωρό και αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Έτσι είναι καλύτερα να τα κόψεις τώρα, παρά αφού μάθεις ότι είσαι έγκυος. Ο γιατρός μπορεί να σου προτείνει ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη. Γι’αυτό θεωρείται ότι σε μια εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ.

Originally posted 2016-07-20 11:00:22.