Πως θα ξεφύγουμε από το οικονομικό αδιέξοδο...
Γωνιά της μαμάς Σπίτι & μαμά

Πως θα ξεφύγουμε από το οικονομικό αδιέξοδο…

November 28, 2019

author:

Parenting.gr

Πως θα ξεφύγουμε από το οικονομικό αδιέξοδο…

Young couple calculating their domestic bills at homeΗ εποχή μας είναι δύσκολη ως προς τις συνθήκες της οικονομίας, τόσο σε Παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε επίπεδο οικογένειας, φτάνουμε σε οικονομικό αδιέξοδο και νιώθουμε την απελπισία να μας κυριεύει. Οι παράγοντες μιας τέτοιας συνθήκης ποικίλλουν και είναι σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν άλυτοι. Όμως, εδώ θα δούμε μερικές συμβουλές για να κάνουμε καλύτερη διαχείριση των πόρων μας, για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με οικονομικά τέλματα:

 • Αρχικά, αξιολόγησε τις οικονομικές δυνάμεις σας. Μάθε πόσα χρήματα έχετε σε ρευστό, στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου σας και από οποιεσδήποτε άλλες πηγές εισοδήματος.
 • Υπολόγισε την αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας σας. Δηλαδή πόσο θα άξιζαν το σπίτι, το αυτοκίνητο, τα οικόπεδα ή άλλα αντικείμενα αξίας αν ρευστοποιούνταν.
 • Κατέγραψε τις συνολικές οφειλές σας από στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και ασφαλιστικές οφειλές.
 • Επικοινώνησε με όλους τους πιστωτές σας άμεσα. Έτσι, θα τους γνωστοποιήσεις την κατάστασή σας και μπορείς να διαπραγματευτείς χαμηλότερες μηνιαίες πληρωμές, μέχρι να φτιάξουν τα πράγματα. Μην αποδεχτείς ένα αρχικό “όχι” και καλύτερα να ζητήσεις να μιλήσεις με έναν διευθυντή ή προϊστάμενο. Η αποστολή τακτικών συμβολικών ποσών πληρωμής, σε ένδειξη καλής θέλησης, μπορεί να βοηθήσει επίσης.
 • Διορθώστε άμεσα τις συνήθειες αγορών. Ακύρωσε τις περιττές συνδρομές σε γυμναστήρια, περιοδικά και άλλες μηνιαίες ψυχαγωγίες επαναλαμβανόμενου κόστους. Βεβαιώσου ότι δεν θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον χρεώσεις σπάζοντας το συμβόλαιο νωρίτερα.
 • beautiful smiling girl line up coins in pillarsΠάρτε την απόφαση ότι δεν θα γευματίσετε εκτός σπιτιού, μέχρι τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Έτσι, θα εξοικονομήσετε περίπου το 50% – 70% του κόστους διατροφής σας.
 • Προσάρμοσε τις αγορές τροφίμων στην νέα κατάσταση. Αν μέχρι τώρα ψώνιζες σε συνοικιακά παντοπωλεία, επιλέγοντας είδη πολυτελείας, καλύτερα να κάνεις στροφή σε πιο οικονομικά πολυκαταστήματα και σε λαϊκές αγορές. Διάβασε εδώ 6 τρόπους για να εξοικονομήσουμε χρήματα κατά την αγορά τροφίμων
 • Μην αγοράζεις τίποτα που δεν είναι απαραίτητο.
 • Ξεκίνα να μετακινείσαι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα ανακαλύψεις ότι μπορεί να είναι πιο άνετα σε σχέση με το αυτοκίνητό σου. Επίσης, διατίθενται προπληρωμένες κάρτες για όλα τα μέσα με έκπτωση για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
 • Κάνε όποια δουλειά βρεις. Ξέχνα τον μύθο ότι οι εργοδότες κρίνουν αρνητικά την ενασχόληση με άσχετους τομείς απασχόλησης.
 • Νοίκιασε το γκαράζ και πούλησε αντικείμενα του σπιτιού που δεν είναι πρώτης ανάγκης.
 • Αντικατέστησε το ακριβό αυτοκίνητό σας με ένα οικονομικότερο που έχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων. Αυτό φυσικά, στην περίπτωση που βρεθεί μια καλή πρόταση αγοράς.

Δύσκολες στιγμές όλοι αντιμετωπίζουμε όταν έχουμε την ευθύνη μιας οικογένειας, ειδικά όταν οι καιροί είναι τόσο δύσκολοι. Το ζητούμενο ωστόσο, είναι να μην χάνουμε ποτέ την ψυχραιμία και την ελπίδα μας και φυσικά να παραμένουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι σαν οικογένεια. Και θα έρθουν καλύτερες μέρες σίγουρα!

Originally posted 2015-04-03 04:20:12.