Πως θα επιλέξω το κατάλληλο βρεφικό γάλα για το νεογέννητο μου;
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Πως θα επιλέξω το κατάλληλο βρεφικό γάλα για το νεογέννητο μου;

July 4, 2019

author:

Parenting.gr

Πως θα επιλέξω το κατάλληλο βρεφικό γάλα για το νεογέννητο μου;

Η επιλογή του βρεφικού γάλακτος για να ταΐσεις το μωρό σου μπορεί να είναι μπερδεμένη και ίσως να σε αγχώνει. Ο οδηγός μας για τους τύπους γάλακτος που κυκλοφορούν θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το σωστό γάλα για το μωρό σου.
Ποιες είναι οι κατηγορίες του τύπου γάλακτος είναι εκεί;

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι βρεφικού γάλακτος:
– φόρμουλα με βάση το αγελαδινό γάλα
– φόρμουλα με βάση το κατσικίσιο γάλα
– φόρμουλα με υδρολυμένες πρωτείνες
– φόρμουλα με βάση τη σόγια

– Φόρμουλα με βάση το αγελαδινό γάλα
Τα περισσότερα βρεφικά γάλατα έχουν σαν βάση τροποποιημένο αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν επίσης και ειδικές μορφές φόρμουλας για πρόωρα μωρά.
Το γάλα περιλαμβάνει δύο τύπους πρωτεϊνών, την καζεΐνη και τον ορό του γάλακτος. Η αναλογία καζεΐνης προς τον ορό του γάλακτος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι:
– Γάλα με αναλογία καζεΐνης με ορό γάλακτος 40:60, η οποία είναι περίπου η ίδια με του μητρικού γάλακτος. Η μορφή αυτή είναι κατάλληλη από τη γέννηση μέχρι περίπου ένα χρόνο, και θεωρείται εύκολο για το μωρό να το αφομοιώσει.
– Γάλα για “πεινασμένα μωρά”: αυτό το γάλα αποτελείται ως επί τω πλείστω από καζεΐνη, με αναλογία καζεΐνης με ορό γάλακτος περίπου 80:20. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε καζεΐνη παίρνει περισσότερο χρόνο για τη χώνεψη, διατηρώντας πληρέστερο μωρό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές συστήνουν το γάλα αυτό ως κατάλληλο από τη γέννηση, η υψηλότερη συγκέντρωση της καζεΐνης μπορεί να δυσκολέψει το μωρό στη χώνεψη. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να μην το προτιμήσεις για νεογέννητο.
Όταν το μωρό γίνει ενός έτους, μπορείς να μεταπηδήσεις από το γάλα φόρμουλα στο αγελαδινό γάλα. Το αγελαδινό γάλα δεν συνιστάται ως κύριο γάλα για βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, επειδή δεν είναι πλούσιο σε σίδηρο και θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο και κάλιο. Ωστόσο, μπορείς να χρησιμοποιείς μικρές ποσότητες στο μαγείρεμα ή στην προετοιμασία των τροφών του μωρού όταν θα έχει αρχίσει τις στερεές τροφές.

– Φόρμουλα με βάση το κατσικίσιο γάλα
Πρόκειται για προϊόν με την ίδια θρεπτική αξία, όπως και το αγελαδινό γάλα. Το βρεφικό κατσικίσιο γάλα δεν είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για βρέφη με αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες στο αγελαδινό και στο κατσικίσιο γάλα είναι όμοιες, οπότε ένα μωρό με αλλεργία είναι πιθανό να αντιδράσει εξίσου με το κατσικίσιο γάλα.
Όταν το μωρό σας είναι ενός έτους, μπορείς μεταπηδήσεις από το γάλα φόρμουλας στο κατσικίσιο γάλα. Το κατσικίσιο γάλα δεν συνιστάται ως κύριο γάλα για βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, γιατί δεν είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος.

– Φόρμουλα με υδρολυμένες πρωτείνες
Υπάρχουν δύο εκδοχές της φόρμουλας αυτής:
– πλήρως υδρολυμένης πρωτεϊνης
– μερικώς υδρολυμένης πρωτεϊνης
Η πλήρως υδρολυμένης πρωτεϊνης φόρμουλα είναι ειδικά σχεδιασμένη για μωρά με αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Είναι διαθέσιμη μόνο με ιατρική συνταγή. Αν το μωρό σου έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, οι πρωτεΐνες θα του προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Αν πάλι έχει δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, θα αντιμετωπίζει δυσκολία στην πέψη της λακτόζης.
Το προϊόν αυτό έχει τις ίδιες θρεπτικές ουσίες με το πρότυπο βρεφικό γάλα. Όμως εδώ η πρωτεΐνη υδρολύεται, έτσι ώστε το μωρό να μην έχει αλλεργική αντίδραση. Αυτά τα γάλατα δεν έχουν συνήθως λακτόζη, οπότε τα μωρά με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα μπορούν να τα χωνέψουν πιο εύκολα.
Αν νομίζεις ότι το μωρό σου έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, συζήτησε το θέμα με το γιατρό πριν από την αλλαγή της φόρμουλας. Αν το μωρό σας διαγνωστεί με αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα τύπο φόρμουλας πλήρως υδρολυμένης πρωτεΐνης. Ωστόσο, αν το μωρό έχει δυσανεξία μόνο στο αγελαδινό γάλα, ο γιατρός μπορεί να σου προτείνει απλά μια φόρμουλα χωρίς λακτόζη.
Η μερικώς υδρολυμένης πρωτεϊνης φόρμουλα κατασκευάζεται εντελώς από πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Θεωρείται πιο εύκολο στην πέψη και κατάλληλο για βρέφη που υποφέρουν από κολικούς και στομαχικούς πόνους. Επίσης, μερικές φορές συστήνονται σε μωρά με αλλεργίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό το γάλα είναι πιο εύκολο στην πέψη.

– Φόρμουλα με βάση τη σόγια
Η φόρμουλα αυτή κατασκευάζεται από σπόρους σόγιας. Εμπλουτίζεται με βιταμίνες, μέταλλα, θρεπτικά συστατικά ώστε να καταστεί κατάλληλο για βρεφικό γάλα. Μην δώσεις στο μωρό τη φόρμουλα αυτή χωρίς τη συμβουλή του γιατρού. Παρ’ όλο που οι κατασκευαστές το θεωρούν κατάλληλο για βρέφη από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους, πολλοί ειδικοί δεν προτείνουν τη χρήση του για μωρά κάτω των έξι μηνών. Επίσης δεν συνιστάται αν το μωρό έχει αλλεργία σε αγελαδινό γάλα. 6 στα 10 μωρά που είναι ευαίσθητα στο αγελαδινό γάλα είναι επίσης ευαίσθητα στο γάλα της σόγιας.
Αν αποφασίσεις να μεταπηδήσεις στο γάλα σόγιας ότι το μωρό θα είναι έξι μηνών, θα πρέπει να λάβεις επιπλέον φροντίδα για τα δόντια του. Το γάλα της σόγιας μπορεί να βλάψει τα δόντια του μωρού μρ την πάροδο του χρόνου, επειδή συχνά έχει σαν γλυκαντικό σιρόπι γλυκόζης.

Originally posted 2014-08-29 06:24:46.