Πως θα αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πως θα αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Πως θα αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα

Η λέξη διάβασμα μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή και αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η σχέση ξεκινά τη στιγμή που περνάμε την πρώτη “εκπαιδευτική” πόρτα και φτάνει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Το βιβλίο είναι παράθυρο στον κόσμο που μας δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε τόπους μαγικούς και να γνωρίσουμε φανταστικούς προορισμούς. Ξεκλειδώνει τη φαντασία, απελευθερώνει τη σκέψη, ψυχαγωγεί, διασκεδάζει, μας κρατάει συντροφιά στις μοναχικές μας στιγμές  και  μας βοηθάει να καταλάβουμε αλλά και να δικαιολογήσουμε τους άλλους ανθρώπους.

Παρόλα αυτά η λέξη διάβασμα στο μυαλό των παιδιών έχει “αρνητική” χροιά καθώς  τη συνδυάζουν με το σχολική μελέτη και στο μυαλό τους αποτελεί υποχρέωση και όχι ευχαρίστηση. Άλλωστε,  σε πολλά σπίτια η μελέτη των μαθημάτων αποτελεί αφορμή για τσακωμούς και φωνές και βασική αιτία ενδοοικογενειακών προστριβών. Κι ο λόγος είναι γιατί δε γνωρίζουν πώς και μέχρι πότε μπορούν οι γονείς να βοηθούν το παιδί στη μελέτη.  Είναι όμως πολύ σημαντικό οι γονείς αλλά κι οι δάσκαλοι να βρουν τον κατάλληλο τρόπο και να βάλουν τα βιβλία στη ζωή των παιδιών, από πολύ νωρίς, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο,  θα επιτευχθεί η εξοικείωση και θα γίνει το διάβασμα  μια φυσική καθημερινή συνήθεια για τα παιδιά.  Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ταπάκη, Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης, η τακτική ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας διευκολύνει τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο και βοηθά στην ανάπτυξη της προφορικής έκφρασης των παιδιών, στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους, αλλά και στη βελτίωση του γραπτού τους λόγου, αργότερα, στη σχολική ηλικία. Επίσης η φιλαναγνωσία συμβάλλει πολύ στον εμπλουτισμό των γενικών και εγκυκλοπαιδικών γνώσεων των παιδιών.

Μολονότι στην εποχή μας δεν είναι εύκολο να παρακινήσουμε ένα παιδί να αγαπήσει τα βιβλία, έχοντας μάλιστα ως αντιπάλους τη φαντασμαγορική τηλεόραση και το εξαιρετικά πλούσιο σε περιεχόμενο internet, δε σημαίνει ότι είναι και ακατόρθωτο.

Ας δούμε τρόπους για να κάνετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία: 

Οργανώστε τη βιβλιοθήκη σας 

Φροντίστε να υπάρχουν βιβλία στο χώρο που κάθεστε και πάντα στο οπτικό πεδίο του παιδιού, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται. Είναι καλό να “συνηθίζουν” την εικόνα μιας βιβλιοθήκης γεμάτης “χάρτινα παιχνίδια”. Επίσης, επιλέξτε ένα ράφι που θα είναι τα δικά τους βιβλία, σε σημείο προσβάσιμο ή ακόμα καλύτερα βάλτε μια βιβλιοθήκη στο παιδικό δωμάτιο.

Διαβάστε τους βιβλία από τη βρεφική ηλικία

Μην αμελείτε να διαβάζετε παραμύθια στα παιδιά από την πρώτη ημέρα της ζωής τους (Δείτε εδώ Γιατί πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας; ) Τα παραμύθια είναι μικρά εξωπραγματικά ταξίδια που τα βοηθούν να καταλάβουν τον κόσμο και να αναπτύξουν τρόπο σκέψης. Κάντε το όσο πιο διαδραστικά και παραστατικά μπορείτε, αλλά κυρίως με αγάπη τόσο προς το βιβλίο που κρατάτε, όσο και προς τα παιδιά.  Προσπαθήστε να εντάξετε την αφήγηση  παραμυθιών στη ρουτίνα του ύπνου. Όσο περνά ο καιρός τα παιδιά θα το συνηθίζουν και θα το αναζητούν.

Αγοράστε τους βιβλία, πριν ακόμα μάθουν να διαβάσουν

Στα βιβλιοπωλεία μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία βιβλίων κατάλληλων για όλες τις ηλικίες.  Προτιμήστε βιβλία με πλούσια εικονογράφηση γιατί θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον και την περιέργεια των παιδιών. Ακόμα κι αν δεν μπορούν ακόμα να διαβάσουν,  θα αποτελέσουν χάρη στις όμορφες ζωγραφιές και τα χρώματα,  μια θαυμάσια ευκαιρία για ανάπτυξη της παρατηρητικότητας των παιδιών. Είναι σημαντικό να τα παροτρύνουμε να παρατηρούν με προσοχή τις εικόνες και να εκφράζουν αυτό που νιώθουν ή σκέφτονται.

Όταν μάθουν να διαβάζουν, δημιουργήστε ευκαιρίες ανάγνωσης

-Δώστε χώρο και χρόνο στα βιβλία και δώστε τους τη θέση που τους αναλογεί στην καθημερινότητά σας

-Προτρέψτε φίλους και συγγενείς να επιλέγουν βιβλία για δώρα κι όχι παιχνίδια και ζητήστε κι εσείς στα γενέθλιά σας βιβλία

-Ορίστε μέσα στην εβδομάδα σας την “ώρα ανάγνωσης”  αλλά και συζήτησης του περιεχομένου που έχετε διαβάσει . Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να φανταστούν το τέλος της ιστορίας ή να το αλλάξουν

-Επισκεφτείτε όλοι μαζί τη δημοτική βιβλιοθήκη και δανειστείτε βιβλία

-Μην αμελείτε να ενημερώνετε το παιδιά για την ημέρα σας στη δουλειά και να τα ρωτάτε για τη δική τους ημέρα. Μέσα από την ιστορία που καλούνται να αφηγηθούν γίνονται κι εκείνα μικροί συγγραφείς, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, γίνονται γλωσσοπλάστες κι ενισχύουν την αφηγηματική τους ικανότητα.  Ενώ παράλληλα εσείς μαθαίνετε όλα όσα μπορεί να τα απασχολούν (ή ενοχλούν) στο σχολείο

Γίνεται πρότυπο

Κλείστε πρώτοι εσείς την τηλεόραση και το κινητό τηλέφωνο και ανοίξτε ένα βιβλίο.  Το να βλέπουν τα παιδιά τους γονείς τους να διαβάσουν και να το απολαμβάνουν, αποτελεί τη βασικότερη αφορμή για να το κάνουν κι εκείνα αργότερα. Εσείς είστε το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση!

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να καταφέρετε να εξηγήσετε στα παιδιά τη διαφορά ανάμεσα στα σχολικό και εξωσχολικό διάβασμα. Δεν έχει κανένα νόημα να πιέσετε τα παιδιά να ασχοληθούν με το ζόρι με τη λογοτεχνία, γιατί ενώ εσείς θα προσπαθείτε να τα κάνετε να την αγαπήσουν, εκείνα θα τη μισούν. Εάν νιώσουν το βιβλίο σαν υποχρέωση, τότε χάνει και το διάβασμα το νόημα και την αξία του. Η ουσία είναι να “εκπαιδεύσουμε” το παιδί και να το βοηθήσουμε να καταλάβει ότι το διάβασμα συμβάλλει στην αισθητική του καλλιέργεια, στην ανάπτυξη της φαντασίας του και στην ψυχική και γλωσσική του ανάπτυξη.

Μην ξεχνάτε ότι κάθε φορά που χαρίζεται βιβλία στα παιδιά, τους χαρίζετε έμπνευση,  όνειρα, αφορμή για σκέψη, και βάσεις για το μέλλον τους,  γιατί όπως λέει κι ο Αμερικανός παιδαγωγός Horace Mann Τα καλά βιβλία είναι για τους νέους ό,τι ο ήλιος και η δροσερή βροχή για τους σπόρους, που έμειναν θαμμένοι κάτω απ’ τους πάγους του χειμώνα.