Πως επηρεάζει τη γονιμότητα μου η ηλικία της πρώτης περιόδου;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Πως επηρεάζει τη γονιμότητα μου η ηλικία της πρώτης περιόδου;

July 25, 2019

author:

Parenting.gr

Πως επηρεάζει τη γονιμότητα μου η ηλικία της πρώτης περιόδου;

11507837_sΣε γενικές γραμμές δεν υπάρχει σύνδεση. Ο μέσος όρος των γυναικών θα έχει την πρώτη περίοδο, όταν είναι περίπου 12 ή 13 ετών. Αν η περίοδος σου ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επηρεαστεί η γονιμότητά σου.

Περίοδος που ξεκινά νωρίς
Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι θα έχεις πρόβλημα σύλληψης. Δεν υπάρχει επίσης καμία ένδειξη ότι θα έχεις εμμηνόπαυση νωρίτερα από το μέσο όρο.

Περιόδους που ξεκινά αργά
Εφόσον η περίοδός σου δεν ξεκινήσει αργά για κάποιο ιατρικό λόγο, δεν θα επηρεάσει τη γονιμότητα σου. Μερικές φορές, το να ξεκινήσει η περίοδος σου αργότερα από το μέσο όρο απλά οφείλεται στην κληρονομικότητα. Αν αυτό συνέβη στη μαμά σου, μπορεί να συμβεί και σε σένα.

Αν ένα κορίτσι δεν έχει ακόμα περίοδο στην ηλικία των 16 ετών, αυτό ονομάζεται πρωτοπαθής αμηνόρροια. Για τα περισσότερα κορίτσια με πρωτοπαθή αμηνόρροια θα ξεκινήσει η περιόδους τους μέσα σε ένα ή δυο χρόνια.

Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την πρώτη περίοδο. Αυτές περιλαμβάνουν:
– υπολειτουργία ή υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς.
– το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Με PCOS η περίοδός σου μπορεί να ξεκινήσει κανονικά, αλλά στη συνέχεια να σταματήσει. Αυτό ονομάζεται δευτεροπαθής αμηνόρροια. Το PCOS μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.
– σπάνιες χρωμοσωμικές συνθήκες, όπως το σύνδρομο Turner.

Αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, αλλά η περίοδός σου έχει σταματήσει χωρίς λόγο, συμβουλεύσου το γιατρό σου. Εκείνος θα ελέγξει για τυχόν άλλες καταστάσεις που μπορεί να καθυστερούν ή να έχουν σταματήσει την περίοδό σου.

Originally posted 2014-09-05 11:59:47.