Πώς αντιμετωπίζω τους "κλειστούς χώρους" στην εγκυμοσύνη;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς αντιμετωπίζω τους “κλειστούς χώρους” στην εγκυμοσύνη;

October 20, 2016

author:

Parenting.gr

Πώς αντιμετωπίζω τους “κλειστούς χώρους” στην εγκυμοσύνη;

Ο καιρός έχει πια δροσίσει. Σιγά σιγά πλησιάζει ο Χειμώνας και το τοπίο αλλάζει. Αναζητάμε μικρούς, ζεστούς, γεμάτους θαλπωρή χώρους για να απολαύσουμε τον καφέ μας και να ξεκουραστούμε.

Τι κινδύνους κρύβουν όμως οι κλειστοί χώροι για μία μέλλουσα μαμά;

Το παθητικό κάπνισμα

Στους κλειστούς χώρους εστίασης, συχνά υπάρχει έντονη η παρουσία του καπνού, που δυστυχώς επηρεάζει το έμβρυο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθούν βλάβες στο έμβρυο. Για να αποφύγεις όμως την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, προτίμησε τις ζώνες μη καπνιζόντων στα μαγαζιά. Εναλλακτικά, διάλεξε εξόδους σε χώρους διασκέδασης που δεν επιτρέπεται καθόλου το κάπνισμα, όπως στον κινηματογράφο ή στο θέατρο.

Ο κίνδυνος μετάδοσης των ιώσεων

Οι κλειστοί χώροι ευνοούν τη μετάδοση ιώσεων, λόγω της συνύπαρξης με πολλά άτομα μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Η πολυκοσμία, οι χειραψίες, τα φιλιά στην παρέα, αλλά και η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες, θέτουν τον οργανισμό μας σε κίνδυνο το χειμώνα. Για την έγκυο γυναίκα, το ενδεχόμενο να αρρωστήσει είναι μια κακή έκβαση, αφού τα φάρμακα που επιτρέπονται στην κυοφορία είναι περιορισμένα, άρα η θεραπεία είναι πιο δύσκολη. Για να αποφύγεις τις ιώσεις φέτος το χειμώνα που είσαι έγκυος, φρόντισε να ντύνεσαι ζεστά στις εξόδους, να φοράς γάντια και να πλένεις τακτικά τα χέρια σου. Επίσης, μην ντρέπεσαι να διατηρείς μια σωματική απόσταση από την παρέα, κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει!

Ο φόβος για ατυχήματα

Μια βραδινή έξοδος ίσως σε βάλει σε πειρασμό να φορέσεις τακούνια, ρούχα ή αξεσουάρ που δεν είναι άνετα για την εγκυμοσύνη. Τα μη κατάλληλα ρούχα και παπούτσια όμως, αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης ή τραυματισμού. Στην περίπτωση που θελήσεις μάλιστα να χορέψεις, θα πρέπει να προσέξεις ακόμα περισσότερο την ευστάθεια και τις αντοχές σου. Αλλά και το ενδεχόμενο να τραυματιστείς κατά λάθος από κάποιο άλλο άτομο! Για να μην βάλεις τον εαυτό σου και το μωρό σε περιπέτειες λοιπόν, να αποφεύγεις τις λάθος ενδυματολογικές επιλογές και τους ασφυκτικά γεμάτους χώρους.