Πως αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά τις έννοιες σχετικά με το σεξ
Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί

Πως αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά τις έννοιες σχετικά με το σεξ

January 14, 2015

author:

Parenting.gr

Πως αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά τις έννοιες σχετικά με το σεξ

Talking-to-your-child-about-the-birds-and-the-beesΗ συζήτηση για τα “πουλάκια” και τις “μελισσούλες”, είναι μια διαδικασία που πολλοί γονείς συχνά αναβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Όμως, αν μιλάμε στα για τη σεξουαλικότητα τους ως ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης τους και αν απαντάμε στις ερωτήσεις τους με ειλικρίνεια, με κατάλληλο πάντα τρόπο για την ηλικία τους, τότε μάλλον ακολουθούμε την καλύτερη στρατηγική. Ας δούμε μερικές συμβουλές για το τι να πούμε και πότε!

Τι μπορούν τα παιδιά να καταλάβουν, ανάλογα με την ηλικία

Ηλικίες 2 έως 3 ετών: Τις σωστές λέξεις για τα γεννητικά όργανα, όπως “πέος” και “κόλπος”

Ηλικίες 3 έως 4 ετών: Από που προέρχεται ένα μωρό. Φυσικά, δεν μπορεί να καταλάβει όλες τις λεπτομέρειες της αναπαραγωγής, έτσι ένα απλό “η μαμά έχει μια μήτρα μέσα στην κοιλιά της, όπου έζησε το μωράκι μέχρι να είναι αρκετά μεγάλο για να γεννηθεί” είναι μια χαρά.

Ηλικίες 4 έως 5 ετών: Πώς ένα μωρό γεννιέται. Δώστε του μια συγκεκριμένη απάντηση: “Όταν το μωρό ήταν έτοιμο να γεννηθεί, κατέβηκε από τη μήτρα θα βγήκε έξω από τον κόλπο της μαμάς.”

Ηλικίες 5 έως 6 ετών: Έχουν μια γενική ιδέα για το πως γίνονται τα μωρά. “Εσύ φτιάχτηκες από τη μαμά και τον μπαμπά.” Ή αν το παιδί απαιτεί περισσότερες λεπτομέρειες: “Ένα μικροσκοπικό κύτταρο μέσα στον μπαμπά ονομάζεται σπερματοζωάριο το οποίο ενώνονται με ένα μικροσκοπικό κύτταρο μέσα στη μαμά που ονομάζεται ωάριο.”

images (2)Ηλικίες 6 έως 7 ετών: Μια βασική κατανόηση της συνουσίας. Μπορείς να πεις, “Φύση δημιούργησε αρσενικά και θηλυκά όργανα για να ταιριάζουν μεταξύ τους σαν κομμάτια ενός παζλ. Όταν το πέος και ο κόλπος ενώνονται μεταξύ τους, το σπέρμα κολυμπάει μέσα από το πέος και φτάνει στο ωάριο.” Εξήγησέ τους τις σκέψεις σου για το σεξ και τις σχέσεις. Για παράδειγμα: “Το σεξ είναι ένας από τους τρόπους που άνθρωποι δείχνουν την αγάπη τους σε κάποιον άλλο.”

Ηλικίες 8 έως 9 ετών: Το παιδί κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζει ότι το σεξ είναι φλέγον θέμα, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τους συμμαθητές του. Ένα παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να αντιληφθεί μια βασική εξήγηση για οποιοδήποτε θέμα, συμπεριλαμβανομένου για παράδειγμα ακόμα και του βιασμού. “Θυμάσαι, όταν λέγαμε για το σεξ ότι είναι μέρος μιας σχέσης αγάπης; Ο βιασμός είναι όταν κάποιος αναγκάζει ένα άλλο πρόσωπο να κάνει και αυτό είναι κακό.”

Ηλικίες 9 έως 11 ετών: Ποιες αλλαγές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Επίσης, είναι σε θέση να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με το σεξ, που μπορεί να βλέπει στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο. Διάβασε επίσης: Πώς θα προετοιμάσω την κόρη μου για την πρώτη της περίοδο;

Ηλικία 12 ετών: Μέχρι τώρα, τα παιδιά διαμορφώνουν εικόνα μόνα τους, γι ‘αυτό έλεγξε κάθε τόσο, για να εξασφαλίσεις ένα καλύτερο πλαίσιο για τις πληροφορίες που λαμβάνει το παιδί. Αλλά να αποφύγεις τις υπερβολές, γιατί θα αρχίσει να σε αποφεύγει.