Πως ανακοινώνουμε στα παιδιά την απόφαση διαζυγίου;
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πως ανακοινώνουμε στα παιδιά την απόφαση διαζυγίου;

November 30, 2020

author:

Parenting.gr

Πως ανακοινώνουμε στα παιδιά την απόφαση διαζυγίου;

Εαν είστε απολύτως βέβαιοι για την απόφασή σας και η κατάσταση είναι πλέον οριστική,  τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ενημερωθούν για την απόφασή σας να μείνετε χωριστά.
Παρόλο που δεν υπάρχει εύκολη συνταγή για τον τρόπο που θα τους το πείτε, το ιδανικό θα ήταν να παραβρίσκεστε και οι δυο γονείς στη συζήτηση. Είναι σημαντικό να αφήσετε στην άκρη συναισθήματα θυμού κι ενοχής και να αποφύγετε τις αλληλοκατηγορίες. Θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να ενημερώσετε τα παιδιά, χωρίς να εκνευριστείτε ή να θυμώσετε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
shutterstock_337000301
Η συζήτηση οφείλει να είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία, την ωριμότητα και το χαρακτήρα του παιδιών.
Σιγουρευτείτε ότι θα είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ότι αυτό που συμβαίνει αφορά στη σχέση της μαμάς και του μπαμπά και συνεπώς δεν υπάρχει καθόλου ευθύνη των παιδιών. Τα περισσότερα παιδιά πιστεύουν ότι είναι δικό τους το λάθος ακόμα και όταν οι γονείς τα έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν ισχύει και τέτοιο. Οπότε, είναι καίριο να τους προσφέρετε αυτην την επιβεβαίωση και την ηρεμία.
Ενημερώστε τα παιδιά ότι κάποιες φορές, οι ενήλικες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αγαπάει ο ένας τον άλλο ή πρέπει να ζήσουν χωριστά γιατί διαφωνούν πολύ. Όμως, υπενθυμίστε τους ότι οι γονείς και τα παιδιά είναι συνδεδεμένοι για μια ζωή, είτε μέσα από τη γέννα είτε μέσα από την υιοθεσία, με μια αγάπη μεγαλύτερη από κάθε διαζύγιο. Οι γονείς και τα παιδιά συχνά δεν συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά αυτό είναι μέρος του κύκλου της ζωής. Οι γονείς δεν σταματούν ποτέ να αγαπιούνται αλλά δε μπορούν να είναι πια ζευγάρι.
shutterstock_82406584
Δώστε στα παιδιά αρκετές πληροφορίες για να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες αλλαγές στη ζωή τους. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους με όση περισσότερη δόση αλήθειας μπορείτε.
Να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν όλες τις αιτίες του διαζυγίου. Ειδικά αν αυτές εμπεριέχουν κατηγορίες για τον άλλο γονέα. Είναι αρκετό για αυτά να καταλάβουν τι θα αλλάξει στην καθημερινότητά τους και εξίσου σημαντικό να κατανοήσουν τι θα παραμείνει το ίδιο.
Στα πιο μικρά παιδιά, είναι καλύτερα να το απλοποιήσετε. Ίσως πείτε κάτι όπως: “H μαμά και ο μπαμπάς θα μείνουν σε διαφορετικά σπίτια για να μην τσακώνονται, αλλά και οι δυο μας σας αγαπάμε πάρα πολύ και θα σας αγαπάμε πάντα”.
Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι, ίσως να αντιλαμβάνονται καλύτερα τι έχει συμβεί ανάμεσα στους γονείς τους και συνεπώς να έχουν περισσότερες απορίες σχετικά με όσα έχουν κατά καιρούς κρυφακούσει ή συμπεράνει από τις συζητήσεις και τους καυγάδες. Παρόλα αυτά, χρειάζονται επιβεβαίωση της αγάπης σας αλλά και της διατήρησης της καθημερινότητάς τους. Χρειάζεται, επίσης, να τους εξηγήσετε ότι όποτε επιθυμούν μπορούν να βλέπουν και το γονιό που θα μένει εκτός οικογενειακού σπιτιού.

Η ανακοίνωση στα παιδιά της ανατροπής του γνώριμου οικογενειακού τους πλαισίου είναι τόσο δύσκολη όσο και η απόφαση σας να προχωρήσετε σε αυτήν την ανατροπή.
Πρέπει να φανείτε δυνατοί!

Originally posted 2016-08-12 11:00:03.