Πρώτη μέρα στο σχολείο:Tips για να προετοιμαστείτε κατάλληλα
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πρώτη μέρα στο σχολείο:Tips για να προετοιμαστείτε κατάλληλα

December 18, 2020

author:

Parenting.gr

Πρώτη μέρα στο σχολείο:Tips για να προετοιμαστείτε κατάλληλα

Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι και δείτε το μονάκριβο σας να περνά για πρώτη φορά την πόρτα του σχολείου, χτυπά πιο δυνατά η δική σας καρδιά. Έχετε άγχος και νιώθετε ανασφάλεια και είναι απολύτως λογικό. Σκεφτείτε όμως, εάν εσείς φοβάστε πόσο περισσότερο φοβάται το παιδί. Το άγνωστο απλώνεται μπροστά του και φαντάζει σαν τέρας από παραμύθι. Παρόλα αυτά, βαθιά μέσα σας γνωρίζετε ότι το σχολείο είναι μια μοναδική εμπειρία και αποτελεί μια περιπέτεια που το παιδί θα θυμάται για πάντα.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε σωστά και σας διαβεβαιώ ότι όλα θα πάνε καλά. Ας δούμε όμως τι σημαίνει σωστή προετοιμασία:

Μην αφήνετε το άγχος σας να φανεί

Μετατρέψτε το σε ενθουσιασμό για τη νέα εμπειρία. Σκεφτείτε όλα αυτά που θα κερδίσει το παιδί από το σχολείο και προσπαθήστε, χωρίς υπερβολές, να του τα εξηγήσετε. Μιλήστε του για τους καινούργιους φίλους που θα αποκτήσει, για τη νέα δασκάλα του, για τις εκδρομές αλλά και για όλα όσα πρόκειται να διδαχθεί.

Πηγαίνετε με το παιδί μια βόλτα στο σχολείο για να εξοικειωθεί με το καινούργιο περιβάλλον, πριν την πρώτη μέρα που θα είναι φορτισμένο συναισθηματικά.

shutterstock_408979858

Ρωτήστε τις μαμάδες των φίλων του παιδιού σας

σε ποιο σχολείο προγραμματίζουν να πάνε τα δικά τους παιδιά. Αν είστε τυχερές και έχουν επιλέξει αυτό που έχετε επιλέξει κι εσείς, κανονίστε με τους γονείς τους να πάτε μαζί όλοι την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Η ισχύς εν τη ενώσει!

Οργανώστε κατάλληλα το δωμάτιο του παιδιού

Αφιερώστε, μαζί με το παιδί, τον απαραίτητο χρόνο για την αλλαγή του δωματίου του. Επιλέξτε μαζί το γραφείο του και το χώρο για τα νέα του βιβλία. Δώστε την ανάλογη προσοχή στο χώρο όπου θα φυλάει τα παιχνίδια του.

shutterstock_283120769

Αγοράστε μαζί τα σχολικά είδη.
Δώστε έμφαση στη σχολική τσάντα και στο κουτί για το κολατσιό. Αφήστε το να διαλέξει τετράδια και μολύβια, ακόμα κι αν δεν είναι αυτά που θα ζητήσει η δασκάλα του, θα είναι αυτά που έχει διαλέξει εκείνο.

Ρυθμίστε κατάλληλα το ωράριο σας.

Μετά τις διακοπές το ωράριο των περισσότερων παιδιών αλλάζει και δυσκολεύονται να το επαναφέρουν. Είναι σημαντικό να το ρυθμίσετε και να το μετατρέψετε εγκαίρως σε σχολικό ωράριο. Το παιδί θα πρέπει να έχει το περιθώριο να προσαρμοστεί. Αρχίστε από τώρα την πρωινή ρουτίνα.

Διαβάστε του ιστορίες

Είναι πάντοτε πιο εύκολο κι ευχάριστο για τα παιδιά να καταλαβαίνουν μια έννοια ή μια διαδικασία μέσα από παραμύθια και ιστορίες. Διαβάστε του, λοιπόν, σχετικές ιστορίες και συζητήστε μαζί του τα συναισθήματα των ηρώων και τις καταστάσεις που έζησαν.

shutterstock_303101345

Κάντε συνήθεια την επιλογή των ρούχων της επόμενης ημέρας.

Ζητήστε από το παιδί πριν κοιμηθεί, να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη ημέρα. Εφαρμόστε κάθε βράδυ αυτήν τη διαδικασία και δώστε στο παιδί την ευκαιρία να επιλέγει με το γούστο του. Με αυτόν τον τρόπο, θα γλυτώσετε πρωινή γκρίνια αλλά και θα κάνετε το παιδί να νιώθει σημαντικό.

Όταν φτάσει η ημέρα του σχολείου να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί το παιδί να κλαίει και να σας θέλει μαζί του. Φροντίστε να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας για να μείνετε μαζί του αν χρειαστεί. Είναι, άλλωστε, μεγάλη μέρα για να μην είστε εκεί!

Δραστηριότητες μετά το σχολείο

Κανονίστε κάτι ξεχωριστό για το απόγευμα μετά την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Φτιάξτε του το αγαπημένο του γλυκό και προσκαλέστε ανθρώπους που αγαπάει στο σπίτι για να το συγχαρούν σε αυτήν τη μεγάλη στιγμή της ζωής του!

Καλή αρχή! 

Originally posted 2016-09-01 04:33:01.