Προτάσεις με "λογική και ευαισθησία" για τα παιδιά και την υιοθεσία
LIFESTYLE ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Προτάσεις με “λογική και ευαισθησία” για τα παιδιά και την υιοθεσία

November 9, 2020

author:

Parenting.gr

Προτάσεις με “λογική και ευαισθησία” για τα παιδιά και την υιοθεσία

Οκτώ προτάσεις για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, την αναδοχή και την υιοθεσία, παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κος Κωστής Χατζηδάκης και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος κα Νίκη Κεραμέως.

Στη συνέντευξη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στη χώρα μας για την αναδοχή και την υιοθεσία συνεχώς επιδεινώνεται.
“Εχουμε 4 φορές μικρότερο ποσοστό υιοθεσιών από ό,τι ο μέσος όρος της υπόλοιπης Ευρώπης και 10 φορές μικρότερο ποσοστό από ό,τι στις ΗΠΑ”, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.  Ενώ η κα Κεραμέως έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη δηλώνοντας ότι “το 2012 έγιναν 543 υιοθεσίες, την επόμενη χρονιά 459, το 2014 “έπεσαν” στις 361 και πέρυσι, το 2015, πραγματοποιήθηκαν μόλις 271 υιοθεσίες”.

Και ενώ οι υιοθεσίες μειώνονται κατά 50% τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδάκι αναγκάζονται να περιμένουν έως και 7 χρόνια μέχρι να νομιμοποιηθούν ως θετοί γονείς. Αποτέλεσμα της αναμονής αλλά και της απογοήτευσής τους είναι η ανάπτυξη των κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών, που αξιοποιούν-εκμεταλλέυονται την περιορισμένη διαφάνεια που διέπει το καθεστώς των ιδιωτικών υιοθεσιών.
shutterstock_373374265
Στην προσπάθεια επίλυσης των παραπάνω σοβαρών προβλημάτων η κα Κεραμέως προχώρησε στις παρακάτω προτάσεις:
“Προτείνουμε τη σύσταση ενός πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου, που θα είναι αρμόδιο για την εποπτεία της όλης διαδικασίας. Δεν χρειάζεται, μάλιστα, να δημιουργηθεί εκ του μηδενός, μπορούν να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες ήδη υπαρχόντων οργάνων, όπως του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Αντίστοιχα χρήσιμη θα ήταν και μια πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή για την έγκαιρη δήλωση εγκατάλειψης ανηλίκων.
Ακόμα, προτείνεται η σύσταση τριών ηλεκτρονικών εθνικών μητρώων, που θα περιλαμβάνουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τα υποψήφια προς υιοθεσία παιδιά και θετούς γονείς και για τις πραγματοποιηθείσες υιοθεσίες.
Κομβικής σημασίας είναι και η αύξηση των εισαγγελέων ανηλίκων, μια αλλαγή που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας, καθώς εκείνοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τον χαρακτηρισμό ενός παιδιού ως «εγκαταλελειμμένου». Τις ανάγκες σε όλη την Αττική καλύπτουν σήμερα μόλις δύο. Δεδομένων των κωλυμάτων για νέες προσλήψεις, θα μπορούσε να βοηθήσει η εναλλακτική της στοχευμένης κινητικότητας και η ενίσχυση του προσωπικού σε κρατικά ιδρύματα, που είναι πλήρως υποστελεχωμένα. Ενίσχυση των υπαρχουσών δομών μπορεί να προκύψει και από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.”
Παράλληλα, προτείνεται η ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και η σχετική «προετοιμασία» της κοινωνίας, όπως και η θεσμοθέτηση αυστηρότερων ρυθμίσεων σχετικά με την ιδιωτική υιοθεσία. Αποφασιστικής σημασίας, ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, είναι ο περιορισμός της αναμονής με την οριοθέτηση ενός συνολικού χρονικού πλαισίου μέσα στο οποίο να ολοκληρώνεται η υιοθεσία. Δεδομένου, όμως, ότι τα (υγιή) παιδιά προς υιοθεσία στην Ελλάδα είναι αριθμητικά λιγότερα από τους ενδιαφερόμενους γονείς, η κ. Κεραμέως κρίνει ότι η αξιοποίηση του θεσμού των διακρατικών υιοθεσιών μπορεί να δώσει λύση στη δυσεπίλυτη εξίσωση…

Πηγή: kathimerini.gr

Originally posted 2016-07-20 07:59:39.