Προστατεύστε τα παιδιά από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Προστατεύστε τα παιδιά από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο

June 23, 2017

author:

Parenting.gr

Προστατεύστε τα παιδιά από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο

Την άνοιξη και το καλοκαίρι τα κουνούπια αποτελούν μια σταθερή και μόνιμη συντροφιά στο σπίτι μας. Δεν ξεχωρίζουν φύλα ή ηλικίες και εμφανίζουν ιδιαίτερη προτίμηση στις εγκύους και στα μωράκια (Δες εδώ: Κουνούπια: Οδηγός επιβίωσης). Πολλές νέες μαμάδες ψάχνουν να βρουν λύση για να κρατήσουν τα κουνούπια μακρυά από τα παιδιά τους και να μην κάνουν χρήση μη οικολογικών εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων. Η μυρωδιά τους καλό είναι να αποφεύγεται στους χώρους που κοιμούνται παιδιά και σίγουρα κοντά στα βρέφη

Η φύση έχει προβλέψει όμως και για αυτό, και έχει τον τρόπο της και τα δικά της “μέσα” για να μας προστατεύσει. Ας δούμε μερικές ιδέες για να προστατευτούμε από τα κουνούπια με φυσικό και (οικονομικό) τρόπο:

Βάζουμε μια γλάστρα βασιλικό στο μπαλκόνι

O γνωστός και αγαπημένος σε όλους μας βασιλικός δεν είναι μόνο για να νοστιμίζει και να γεμίζει αρώματα το φαγητό μας (και κυρίως τις μακαρονάδες μας) αλλά αποτελεί και ένα εξαιρετικό απωθητικό κουνουπιών. Μην ξεχνάτε να κουνάτε τα φύλλα του και να “απελευθερώνετε” τα αρώματα του καθώς και να τον ποτίζετε συχνά. Είναι όμως σημαντικό να φροντίζετε να μην υπάρχουν υπόλοιπα νερά στο πιάτο της γλάστρας γιατί τα κουνούπια τα “αγαπούν”.

Λεβάντα στον κήπο ή αποξηραμένη λεβάντα στο δωμάτιο 

Οι περισσότερες μαμάδες γνωρίζουν ότι η αποξηραμένη λεβάντα είναι ιδανική για να διώχνει το σκόρο από τα ρούχα και αποτελεί ένα φυσικό τρόπο για τα προστατεύσουμε. Αλλά είναι  και μια ωραία πρόταση για φυσικό αντικουνουπικό. Προτιμήστε να τη φυτέψετε στον κήπο, εάν το σπίτι σας έχει κήπο και επιλέξτε έναν ηλιόλουστο σημείο.  Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε με το πότισμα καθώς στον κήπο δεν χρειάζεται πολύ νερό.  Ενδεικτικά,  3-4 φορές το μήνα είναι αρκετές.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κρεμάσετε αποξηραμένη λεβάντα στους εσωτερικούς χώρους αλλά θα πρέπει να είστε ιδιαίτεροι προσεκτικοί με την ποσότητα καθώς η μυρωδιά μπορεί να γίνει πολύ έντονη.

 Αιθέριο έλαιο σιτρονέλλα 

Μπορείτε να βάλετε μερικές σταγόνες στις ειδικές κεραμικές συσκευές για αιθέρια έλαια και να το αφήσετε στο μπαλκόνι. Καλό είναι να μην κάνετε εσωτερική χρήση γιατί οι μυρωδιές που αναδύονται είναι έντονες. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα φυσικό σκεύασμα με βάση τη σιντρονέλλα, η οποία είναι το πιο γνωστό και δυνατό φυσικό εντομοαπωθητικό.

Σκόρδο 

Μυρίζει άσχημα αλλά είναι θαυματουργό. Αν σκεφτείτε όμως πόσο άσχημα μυρίζουν ορισμένα εντομοκτόνα, η μυρωδιά του σκόρδου δεν θα σας φανεί τόσο έντονη. Μπορείτε να βάλετε μερικές σκελίδες σκόρδο στο μίξερ, μαζί με λίγο λάδι και να τα λιώσετε. Στη συνέχεια να προσθέσετε νερό και να ρίξετε το μείγμα σας σε ένα ψεκαστήρα. Ψεκάζουμε προσέχοντας πάντα την ποσότητα.

Βανίλια 

Μυρίζει υπέροχα, ταιριάζει παντού και τα κουνούπια δεν την αντέχουν! Τοποθετήστε κλαράκια βανίλιας στον εξωτερικό χώρο ή ακόμα και  στο εσωτερικό του σπιτιού. Εναλλακτικά ρίξτε σκόνη βανίλια (αυτή που βάζουμε στο κέικ) σε ένα πιατάκι και αφήστε το στο δωμάτιο του παιδιού μέχρι να κοιμηθεί.

Ξίδι 

Το ξίδι είναι ένα κλασικό φυσικό εντομοαπωθητικό, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στο σώμα. Δεν μυρίζει τόσο έντονα όσο νομίζετε και σε κάθε περίπτωση μυρίζει καλύτερα από τα εντομοαπωθητικά του εμπορίου. Μπορείτε να βάλετε άφοβα στα παιδιά γιατί έχει παράλληλα και καταπραυντικές ιδιότητες για το δέρμα.

 

Τέλος, μπορείτε να τοποθετήσετε κουνουπιέρα στο κρεβάτι του παιδιού αλλά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μην εγκλωβίσετε μέσα κάποιο κουνούπι γιατί όλο το βράδυ θα ασχολείται μόνο με το παιδί σας!