Προστατευτείτε από τον ήλιο και όταν αθλείστε!
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Προστατευτείτε από τον ήλιο και όταν αθλείστε!

October 10, 2020

author:

Parenting.gr

Προστατευτείτε από τον ήλιο και όταν αθλείστε!

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και στην Ελλάδα ειδικά το καλοκαίρι μικροί και μεγάλοι τον απολαμβάνουμε και τον χαιρόμαστε.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι γιατροί και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να τηρούμε συγκεκριμένους κανόνες προστασίας από τον ήλιο γιατί οι ακτίνες UV είναι βλαβερές για το δέρμα μας. Ειδική αναφορά γίνεται φυσικά και για τα παιδιά, τα οποία εκτός του ότι έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα, έχουν και περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής σε “εξωτερικές” δραστηριότητες.

Προφανώς, ο φόβος για τον ήλιο δε μπορεί να μας κρατήσει μακρυά από τις δραστηριότητες και τα χόμπυ μας. Οφείλουμε όμως να είμαστε προσεκτικοί όταν υπάρχει παρατεταμένη έκθεση μας σε μεγάλες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας και ιδιαίτερα όταν συμμετέχουμε σε αθλήματα που προυποθέτουν την έκθεση μας στο ήλιο όπως για παράδειγμα το τένις.

Εάν είστε, λοιπόν, κι εσείς λάτρης των σπορ και ιδιαίτερα του τένις, δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου!

Για να προστατευτείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να προγραμματίζετε τις προπονήσεις σας μετά τις 11 το πρωί και πριν τις 5 το απόγευμα. Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα οι ειδικοί δεν είναι επιφυλακτικοί για την έκθεση στον ήλιο και δηλώνουν μάλιστα ότι εκείνες τις ώρες ο ήλιος είναι ευεργετικός και αναγκαίος για την παραγωγή της Βιταμίνης D. Με μέτρο πάντα φυσικά.

shutterstock_278000939

Oποια ώρα κι αν βρίσκεστε στον ήλιο, είναι απαραίτητο να φοράτε πάντοτε καπέλο.

Τα γυαλιά ηλίου αποτελούν μια πρόταση που διχάζει. Σίγουρα ανακουφίζουν, προστατεύουν και ξεκουράζουν τα μάτια αλλά προσοχή: η παραγωγή μελανίνης που προστατεύει σαν φυσική ασπίδα το σώμα μας από τον ήλιο,  ξεκινάει από το φως που μπαίνει στα μάτια μας. Όταν φοράμε γυαλιά ηλίου, η διαδικασία αυτή καθυστερεί ή αναστέλλεται και έτσι είναι πιθανό να είμαστε πιο εκτεθειμένοι στη βλαβερή επίδραση του ήλιου απ’ό,τι νομίζουμε. Γυαλιά ηλίου επομένως ναι, αλλά ας κρατήσουμε κι αυτήν την πληροφορία στο μυαλό μας.

Επίσης, μην ξεχνάτε ποτέ να φοράτε αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα. Ανάλογα με το χρώμα και τον τύπο του δέρματός σας, διαλέξτε το κατάλληλο αντηλιακό που θα ενυδατώνει και θα προστατεύει την επιδερμίδα σας. Να θυμάστε να το εφαρμόζετε μισή ώρα πριν τη έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες περίπου ώστε να είναι αποτελεσματικό.

Για πιο ενισχυμένη προστασία, προμηθευτείτε ρούχα με προστασία UV (υπάρχουν μπλούζες και παντελόνια). Μπορείτε να τα βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα και να εμπλουτίσετε την αθλητική σας γκαρνταρόμπα για να είστε ξέγνοιαστοι κατά την διάρκεια των προπονήσεών σας κάτω από τον ήλιο!

Εαν σας συνοδεύουν τα παιδιά σας για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, μη ξεχνάτε ότι χρειάζονται κι εκείνα την ανάλογη φροντίδα προστασίας από τον ήλιο.

Οπότε μην καθυστερείτε ούτε λεπτό! Βάλτε στο σάκο του τένις όλα τα απαραίτητα “μέσα προστασίας” για τον ήλιο καθώς και τη ρακέτα Wilson…. και καλή προπόνηση!

Originally posted 2016-06-06 05:00:18.