Προς την εργαζόμενη μαμά: Δεν είσαι μόνη σου!
Επιλογές mommy.gr ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

Προς την εργαζόμενη μαμά: Δεν είσαι μόνη σου!

March 23, 2017

author:

Parenting.gr

Προς την εργαζόμενη μαμά: Δεν είσαι μόνη σου!

Αγαπητή εργαζόμενη μητέρα,

Κάνεις εξαιρετική δουλειά. Ξέρω ότι χρειάζεσαι να το ακούσεις αυτό. Το να είσαι μακρυά από τα μικρά σου για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο δύσκολο. Αλλά πίστεψε με εργαζόμενη μαμά, σε καταλαβαίνω.. γιατί είμαι σαν και σένα!

Οι τύψεις που νιώθεις σαν μητέρα είναι αληθινές. Τις νιώθω κι εγώ. Ξέρουν τα παιδιά μου ότι τα αγαπώ; Με βλέπουν όσο χρειάζεται; Τους δίνω τον απαραίτητο χρόνο και προσοχή που έχουν ανάγκη;

Δεν είσαι μόνη σου εργαζόμενη μαμά.  Το εργατικό δυναμικό της κοινωνίας είναι γεμάτο από γυναίκες ακριβώς σαν και σένα: δυνατές, αποφασισμένες, σκληρά εργαζόμενες μητέρες οι οποίες καλούνται να προσφέρουν στην οικογένειά τους, και μερικές φορές (γιατί όχι;) το απολαμβάνουν κιόλας. Ξέρω ότι υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι δεν μπορείς να νικήσεις. Νιώθεις πως το τίμημα για μια επιτυχημένη καριέρα είναι ίσως μια αποτυχημένη μαμά και σύζυγος. Νιώθεις πως οτιδήποτε κι αν θες να κάνεις για να χαλαρώσεις εκτός δουλειάς, μετατρέπεται αυτομάτως σε ένα πραγματικό δίλημμα ανάμεσα στο να περάσεις χρόνο που ήδη «χρωστάς» στα παιδιά σου και χρόνο που ήδη «χρωστάς» στον εαυτό σου.

Ίσως η διαδρομή προς και από τη δουλειά να είναι από τις ελάχιστες ευκαιρίες να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου και και είμαι σίγουρη πως θα ευχόσουν να είχες περισσότερο χρόνο για σένα. Λαχταράς περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σου αλλά παράλληλα εύχεσαι να έρθει η ώρα να τα βάλεις για ύπνο  ούτως ώστε να μπορέσεις να πλύνεις τα πιάτα, να μαζέψεις τα παιχνίδια τους, να ετοιμάσεις την επόμενη μέρα και να προλάβεις να πέσεις κι εσύ για ύπνο. Είσαι στο πόδι από τη στιγμή που ξυπνάς μέχρι τη στιγμή που ξαναπέφτεις στο κρεβάτι. Εύχεσαι η κάθε μέρα να είχε 36 ώρες αντί για 24.

Ξέρω πως η εργασία δεν είναι για όλες αναγκαστική επιλογή, Μαμά. Υπάρχουν μαμάδες που θέλουν και έχουν δυνατότητα να κάτσουν στο σπίτι, αλλά υπάρχουν και άλλες που απλά πιστεύουν πως η εργασία μακρυά από το σπίτι θα καταφέρει στην ουσία να τις κάνει καλύτερες  μαμάδες. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι για αυτό, Μαμά.  Ξέρω, επίσης, ότι πολλές από εσάς τις εργαζόμενες μαμάδες δεν είχαν ποτέ την επιλογή να μην δουλέψουν και ξέρω ότι αυτό είναι ακόμα πιο σκληρό και σε κάνει να νιώθεις «κολλημένη» σε μια κατάσταση. Θα ευχόσουν να συνέβαινε κάτι διαφορετικό και με κάποιο μαγικό τρόπο να πληρωθούν οι λογαριασμοί, να βλέπεις περισσότερο τα παιδιά σου και να είσαι πιο «γεμάτη».

Δεν είσαι μόνη σου, εργαζόμενη μαμά. Δεν είσαι μόνη σου το πρωί που αφήνεις τα παιδιά σου στο σχολείο, ή όταν εύχεσαι να μην έχει γίνει κάποιο ατύχημα στο δρόμο το οποίο θα σε καθυστερήσει και πάλι στη δουλειά. Δεν είσαι μόνη σου όταν χρησιμοποιείς τον πολύτιμο χρόνο της άδειάς σου για να μείνεις στο σπίτι και να φροντίσεις τα παιδιά όταν είναι πολύ άρρωστα για να πάνε στο σχολείο. Δεν είσαι μόνη σου όταν ραγίζει η καρδιά σου που τα στέλνεις στο σχολείο ενώ είναι ακόμη άρρωστα, επειδή δεν έχεις τη δυνατότητα να πάρεις άλλη άδεια. Δεν είσαι μόνη σου όταν δεν θέλεις να βγεις έξω με τους φίλους σου ή όταν απορρίπτεις ένα βραδινό ραντεβού μέσα στο Σαββατοκύριακο, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ακόμα περισσότερο χρόνο μακρυά από τα παιδιά σου.

Δεν είσαι μόνη σου όταν αγοράζεις έτοιμα cupcakes για το παιδικό πάρτι επειδή δεν έχεις το χρόνο να τα φτιάξεις μόνη σου (αλλά αυτό είναι στην ουσία μια επιτυχία, μαμά, καθώς τα παιδιά σου δεν θα παρατηρήσουν τη διαφορά αλλά θα είναι και πάλι χαρούμενα). Δεν είσαι μόνη σου όταν τα μικρά σου δεν θέλουν να σε αποχωριστούν λίγο πριν πάνε στο σχολείο, και είσαι με δάκρυα στα μάτια ενώ ταυτόχρονα νιώθεις την ανακούφιση ότι θα κάνεις ένα «διάλειμμα» από την φροντίδα τους όσο είσαι στη δουλειά (ή όταν καταλαβαίνεις πως το «διάλειμμα» για σένα είναι μια έννοια που δεν υφίσταται). Δεν είσαι μόνη σου όταν φοβάσαι πως το μωρό σου αγαπάει τη babysitter περισσότερο από εσένα (δεν το κάνει!).

Δεν είσαι μόνη σου όταν τα ρούχα σου είναι γεμάτα γουλιές, ή όταν κουβαλάς πέρα δώθε το θήλαστρο πίνοντας την τρίτη κούπα καφέ για να βγάλεις την  ημέρα επειδή το μικρό σου δεν μπορούσε να κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ. Δεν είσαι μόνη σου όταν σε παίρνει ο ύπνος κλαίγοντας επειδή έχασες τα πρώτα του βήματα ή την πρώτη του λέξη. Θέλεις να είσαι εκεί σε κάθε μεγάλη στιγμή της ζωής του και φαντάζει σαν αποτυχία όταν δεν το κάνεις. Δεν είσαι μόνη σου όταν λογοδοτείς στον εαυτό σου για κάθε σου απόφαση, ρωτώντας τον αν κάνεις αρκετά. Είσαι αρκετή, εργαζόμενη μαμά.

Δεν είσαι μόνη σου όταν προσπαθείς να βρεις τη μαγική συνταγή που θα σε κάνει να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου αλλά παράλληλα θα πας στο σούπερ μάρκετ, θα πλύνεις τα πιάτα, θα καθαρίσεις το σπίτι, θα βάλεις πλυντήριο και βασικά θα το διατηρήσεις σε καλή κατάσταση μετά τη δουλειά. Δεν είσαι μόνη σου όταν πασχίζεις να βρεις χρόνο να χαλαρώσεις σωματικά και πνευματικά, επειδή συνεχώς κάτι συμβαίνει. Η δουλειά μιας μητέρας ποτέ δεν τελειώνει, Μαμά. Το ξέρεις αυτό καλύτερα από όλους.

Πραγματικά δεν είσαι μόνη σου όταν μεγαλώνεις τα παιδιά σου, όταν τα προτρέπεις να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όταν γελάς μαζί τους, όταν κλαις μαζί τους, όταν τους μαθαίνεις το σωστό και το λάθος. Το κάνεις καθημερινά αυτό, Μαμά. Τα αποχαιρετάς με ένα φιλί, διώχνεις μακρυά τα μοχθηρά τέρατα και τον μπαμπούλα, τραγουδάς αστεία τραγούδια και απαντάς πάντα θετικά στο καθημερινό ερώτημα Μαμά θέλεις να μου διαβάσεις ένα παραμύθι;  (κι ας προσπερνάς μερικές σελίδες για να φτάσεις στο τέλος πιο γρήγορα!). Λατρεύεις τον χρόνο που περνάς μαζί τους και δεν χάνεις την παραμικρή ευκαιρία να τους πεις πόσο τα αγαπάς.

Μαμά, εσύ είσαι αυτή που χτίζεις τον κόσμο για τα παιδιά σου. Έχεις την ικανότητα να πλάσεις την προσωπικότητά τους, και να τους δείξεις ότι μπορούν να τα έχουν όλα στη ζωή χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τον ίδιο σου τον εαυτό όπου καταφέρνεις να ισορροπήσεις την δουλειά με την οικογένεια. Είμαι σίγουρη πως χρειάστηκαν πολλές θυσίες για αυτό, Μαμά, αλλά τα παιδιά σου ξέρουν ότι τα αγαπάς και μαθαίνουν από σένα κάθε μέρα που περνά. Μια μέρα όταν μεγαλώσουν θα καταλάβουν ότι παρόλο που κι εσύ θέλεις αυτά που κάνεις, στην ουσία τα κάνεις όλα για εκείνα.

Ακούγεται ότι γίνεται όλο και πιο εύκολο όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, ότι αυτές είναι οι «δύσκολες» μέρες. Είναι όμως και οι καλύτερες. Ας κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε από αυτές μαζί.

Είμαστε εξαιρετικές μητέρες, εργαζόμενη Μαμά.  Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Το έχουμε!

Shannon Bennett