Προλαμβάνοντας την παιδική παχυσαρκία
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Προλαμβάνοντας την παιδική παχυσαρκία

February 4, 2020

author:

Parenting.gr

Προλαμβάνοντας την παιδική παχυσαρκία

Το κλειδί για τη διατήρηση των παιδιών όλων των ηλικιών σε ένα υγιές βάρος είναι ένας καλός οικογενειακός προγραμματισμός, με την έννοια ότι είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια που μετράνε. Κάντε την υγιεινή διατροφή και την άσκηση οικογενειακή υπόθεση. Βάλτε τα παιδιά σας στο κόλπο, επιτρέποντάς τους να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε και να προετοιμάσετε υγιεινά γεύματα, που θα παίρνετε μαζί σας, ακόμα και εκτός σπιτιού. Έτσι, θα τους δώσετε την ευκαιρία να μάθουν πως να κάνουν καλές επιλογές τροφίμων.

Και φυσικά θα πρέπει να αποφεύγετε τις συνηθισμένες συμπεριφορές – παγίδες:

Μην ανταμείβετε τα παιδιά για καλές συμπεριφορές ή μην προσπαθείτε να σταματήσετε μια κακή συμπεριφορά, προσφέροντας γλυκά ή λιχουδιές. Δοκιμάστε άλλες λύσεις για να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά τους.messy-hispanic-baby-eating-cake-2
Μην τα πιέζετε να αδειάσουν το πιάτο τους. Θα πρέπει να καταλαβαίνουμε πότε τα παιδιά πεινούν πραγματικά. Ακόμα και τα μωρά που στρέφονται μακριά από το μπιμπερό ή το στήθος, στέλνουν σήματα ότι έχουν χορτάσει. Αν τα παιδιά είναι ικανοποιημένα, μην τα αναγκάζετε να συνεχίσουν το φαγητό. Ενισχύστε τους την ιδέα ότι θα πρέπει να τρώνε μόνο όταν πεινάνε.
Μην χαρακτηρίζετε κάποιες τροφές ως «κακά τρόφιμα» ή μην καταργείτε τελείως όλα τα γλυκά και τα αγαπημένα σνακ από τη διατροφή των παιδιών. Τα παιδιά μπορεί να επαναστατούν και να καταλήγουν σε υπερφαγία αυτών των απαγορευμένων τροφών εκτός σπιτιού.

Επιπλέον συμβουλές ανάλογα με την ηλικία

Μέχρι 1 έτους: Εκτός από τα πολλά οφέλη για την υγεία του, ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί και η υπερβολική αύξηση του σωματικού του βάρους. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός, τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να είναι περισσότερο σε θέση να ελέγχουν την πρόσληψη τροφής και κατά βάση τρώνε όταν πεινάνε.
1-5 ετών: Ξεκινήστε νωρίς τις καλές συνήθειες. Βοήθησε να σχηματίσει καλές διατροφικές προτιμήσεις, προσφέροντας ποικιλία υγιεινών τροφών. Ενθαρρύνετε τη φυσική τάση των παιδιών να είναι σωματικά δραστήρια και συμβάλετε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.
6 έως 12 ετών: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι ενεργοποιημένα κάθε μέρα, είτε μέσω μιας οργανωμένης αθλητικής δραστηριότητας ή μέσα από παιχνίδια με άλλα παιδιά. Φροντίστε τα παιδιά να δραστηριοποιούνται και στο σπίτι, μέσα από καθημερινές συνήθειες όπως περπάτημα ή παιχνίδι στην αυλή.o-EXERCISE-WITH-KIDS-facebook
13 έως 18 ετών: Οι έφηβοι αγαπούν το fast food, όμως εμείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τους κατευθύνουμε προς πιο υγιεινές επιλογές, όπως σάντουιτς με ψητό κοτόπουλο για κολατσιό, σαλάτες και μικρότερες μερίδες. Διδάξτε τους πώς να προετοιμάσουν υγιεινά γεύματα και σνακ στο σπίτι. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι ενεργοποιημένα κάθε μέρα.

Αν τρώτε καλά, γυμνάζεστε τακτικά και έχετε ενσωματώσει υγιείς συνήθειες στην καθημερινή ζωή της οικογένειάς σας, τότε σίγουρα ακολουθείτε ένα μοντέλο υγιεινού τρόπου ζωής για τα παιδιά σας που θα διαρκέσει. Συζητήστε μαζί τους για τη σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης. Φυσικά, μην ξεχνάτε ποτέ ότι αυτός ο τρόπος ζωής θα πρέπει να γίνει μια οικογενειακή υπόθεση, που θα αποτελεί δεύτερη φύση για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Διάβασε επίσης: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα πιο υγιεινά σχολικά σνακς!

Originally posted 2015-06-06 04:30:23.