Πολλοί γονείς δεν βλέπουν ότι το παιδί τους έχει περιττά κιλά
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πολλοί γονείς δεν βλέπουν ότι το παιδί τους έχει περιττά κιλά

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Πολλοί γονείς δεν βλέπουν ότι το παιδί τους έχει περιττά κιλά

Πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν πότε τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα και έτσι αποτυγχάνουν να τα βοηθήσουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, δείχνει αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Australian and New Zealand Journal of Public Health.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Υγείας της Δυτικής Αυστραλίας και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου «Curtin» στο Περθ, με επικεφαλής την Δρ Κριστίνα Πολλαρντ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 4.437 γονείς, από το 2009 έως το 2012, με παιδιά από πέντε έως 15 ετών.

Οι γονείς είχαν ερωτηθεί αν το παιδί τους ήταν υπέρβαρο, φυσιολογικό, λιπόβαρες ή πολύ υπέρβαρο, καθώς επίσης και ποιες ήταν οι προθέσεις τους αναφορικά με το βάρος του παιδιού τους.

Η πλειοψηφία των γονέων πίστευε ότι το παιδί τους είχε φυσιολογικό βάρος, ανεξαρτήτως αν αυτό ίσχυε ή όχι, βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Κάθε γονιός που πίστευε ότι το παιδί του ήταν παχύσαρκο δήλωσε ότι σχεδίαζε να το βοηθήσει να πετύχει ένα υγιές βάρος, καθώς και το 61% αυτών που πίστευαν ότι το παιδί τους ήταν υπέρβαρο.

Αλλά όταν οι ερευνητές εξέτασαν το σύνολο των γονέων που οι μετρήσεις είχαν δείξει ότι τα παιδιά τους έπρεπε να πάρουν ή να χάσουν βάρος, τότε τα πράγματα ήταν χειρότερα.

Συνολικά, μόλις το 23% των γονεών με παχύσαρκα παιδιά σχεδίαζαν να ζητήσουν βοήθεια ώστε το παιδί να χάσει βάρος, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δεν σκόπευαν να κάνουν κάτι.

Απ’ την άλλη, το 70% των γονέων με παιδιά λιπόβαρη δεν είχε επίσης σχέδια να παρέμβει στο πρόβλημα.

«Μέρος του προβλήματος είναι ότι πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως παραδεχόμενοι μια κατάσταση θεωρηθούν ανεπαρκείς στον γονεϊκό τους ρόλο. Επίσης πολλοί γονείς υπέρβαρων παιδιών ελπίζουν ότι το παιδί τους θα ξεπεράσει μόνο του το πρόβλημα μεγαλώνοντας ή ότι ψηλώνοντας θα αδυνατίσουν» εξηγούν οι ερευνητές.

Πηγή: health.in.gr

Διαβάστε επίσης:

Προλαμβάνοντας την παιδική παχυσαρκία