Ποιός ο ρόλος του μήνα σύλληψης και της βιταμίνης D στην εκδήλωση μαθησιακών δυσκολιών;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Ποιός ο ρόλος του μήνα σύλληψης και της βιταμίνης D στην εκδήλωση μαθησιακών δυσκολιών;

December 26, 2019

author:

Parenting.gr

Ποιός ο ρόλος του μήνα σύλληψης και της βιταμίνης D στην εκδήλωση μαθησιακών δυσκολιών;

Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology συσχέτισε τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών με το μήνα σύλληψής τους.
Η συσχέτιση που παρατήρησαν οι ερευνητές καθοδηγείται από τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό της μητέρας, της βιταμίνης που συνθέτει ο οργανισμός μας όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τα νέα ευρήματα υπέδειξαν ότι οι μαθησιακές δυσκολίες είναι συνηθέστερες στα παιδιά που γεννιούνται μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη δηλαδή όταν η σύλληψη συμβαίνει τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο γιατί η περιορισμένη ηλιοφάνεια των χειμερινών μηνών και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στη μητέρα, μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού.
Συγκεκριμένα, η Τζιλ Πελ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ανέφερε «Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και οι πρώτες εβδομάδες της κύησης είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου» .
Οι ερευνητές από τη Γλασκώβη, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, τη Βρετανική Υπηρεσία Υγείας και τη σκωτσέζικη κυβέρνηση, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 800.000 παιδιά στη Σκωτία.
Οι αναλύσεις τους υπέδειξαν ότι ποσοστό 8,9% των παιδιών που συνελήφθησαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίαζαν μαθησιακές δυσκολίες, ενώ το ποσοστό για τα παιδιά που συνελήφθησαν τους μήνες με ηλιοφάνεια (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) ήταν 7,6%.  Οι χειμερινές λοιμώξεις (γρίπη, κρυολόγημα κ.λπ.) ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο στα αποτελέσματα της έρευνας.

Πηγή: onmed

Originally posted 2016-09-05 08:20:35.