Ποιες φροντίδες του σκύλου μπορεί να αναλάβει ανάλογα με την ηλικία του
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ποιες φροντίδες του σκύλου μπορεί να αναλάβει ανάλογα με την ηλικία του

August 4, 2017

author:

Parenting.gr

Ποιες φροντίδες του σκύλου μπορεί να αναλάβει ανάλογα με την ηλικία του

Προκειμένου να του πάρεις σκυλάκι θα σου υποσχεθεί ότι δεν θα χρειαστεί εσύ να κάνεις τίποτα για την περιποίησή του. Φυσικά, ξέρεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν είναι σε ηλικία όπου δεν μπορεί να φροντίσει απολύτως τον εαυτό του, πώς θα αναλάβει τη φροντίδα του σκύλου; Το παιδί σου βέβαια δεν σου το λέει επειδή θέλει να σου πει ψέματα ή να σε μπερδέψει. Το κάνει από τη λαχτάρα του να αποκτήσεις έναν σκύλο και η αλήθεια είναι πως αν μπορείς να αποκτήσετε έναν, μόνο καλό κάνεις στην οικογένειά σου.

Πριν απ’ όλα θα πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά αν η οικογένειά σου αντέχει να προχωρήσει στην απόκτηση ενός σκύλου. Θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου το κόστος των εμβολίων, των επισκέψεων στον γιατρό, των τροφών και άλλων πραγμάτων που χρειάζεται ο σκύλος. Ακόμη, αν υπάρχει ικανός χώρος να δεχθεί τον σκύλο στο σπίτι και ανάλογα με αυτόν τον χώρο, τι σκύλο πρέπει να πάρεις. Όσο για την εμπλοκή του παιδιού σου στην φροντίδα του σκύλου; Απαραίτητη όσο μικρό και αν είναι.

Παρακάτω σου εξηγούμε ποιες αρμοδιότητες και ευθύνες σχετικά με τον σκύλο, μπορεί να αναλάβει το παιδί σου ανάλογα με την ηλικία του.

1. Αν το παιδί σου είναι 2 ως 5 ετών

Σ’ αυτήν την ηλικία οτιδήποτε κάνει το παιδί σου για τη φροντίδα του σκύλου, πρέπει να επιτηρείται. Βοήθησέ το να βάλει τροφή στο δοχείο του σκύλου. Θα πρέπει να έχεις υπόψιν, ότι τα σκυλιά ενθουσιάζονται πολύ με την τροφή. Κάπως έτσι, μια ενθουσιώδης αντίδραση του σκύλου –ειδικά αν είναι μεγαλόσωμος- μπορεί να τρομάξει το παιδί ή και να το τραυματίσει κατά λάθος. Ακόμη, ζήτησέ του να σε βοηθήσει να καθαρίσεις τα πιάτα του σκύλου ή να μαζέψετε από τον κήπο τα παιχνίδια του.

2. Αν το παιδί σου είναι 6 ως 10 ετών

Σ’ αυτήν την ηλικία μπορεί να κάνει περισσότερα. Κάποια όπως το τάισμα, θα πρέπει να γίνονται με επιτήρηση, για τον λόγο που αναφέραμε πιο πάνω. Μπορεί μόνο του όμως να μαζέψει όσα έπεσαν από το πιάτο καθώς ο σκύλος έτρωγε ή να σε βοηθήσει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο. Τέλος, μπορείτε να κρατάτε μαζί το λουρί του σκύλου όταν τον βγάζετε βόλτα αρκεί ο σκύλος να έχει μάθει να περπατάει μαζί σας και να μην σας τραβάει.

3. Αν είναι πάνω από 10 ετών

Μπορεί να αναλάβει τα πάντα που αφορούν την περιποίηση του σκύλου μόνο του. Μια καλή ιδέα είναι να του αναθέσεις να παρακολουθεί το βιβλιάριο υγείας του σκύλου και να σου θυμίζει πότε ο σκύλος χρειάζεται εμβόλια.