Ποιες συνήθειες αλλάζουν στη ζωή μετά τη γέννηση του παιδιού
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ποιες συνήθειες αλλάζουν στη ζωή μετά τη γέννηση του παιδιού

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Ποιες συνήθειες αλλάζουν στη ζωή μετά τη γέννηση του παιδιού

shutterstock_272778527
Μετά την έλευση του νεογέννητου στο σπίτι, υπάρχει μια σειρά από συνήθειες που αλλάζουν. Κάποιες από αυτές είναι προσωρινά και άλλες παντοτινές. Οι περισσότεροι συνδέουν την περίοδο μετά τη γέννηση με τα διαδικαστικά της φροντίδας ενός μωρού, όπως είναι η διατροφή, το ντύσιμο ή οι αλλαγές της πάνας. Οπωσδήποτε, καθένα από όλα αυτά αποτελεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο μελέτης και προετοιμασίας, ωστόσο είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένα μωρό δεν φέρνει μαζί του μόνο αυτές τις αλλαγές. Ουσιαστικά, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πολύ πιο ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Τουλάχιστον σε δεδομένους τομείς της!

Η ανατροφή ενός παιδιού αυξάνει απότομα τις ευθύνες μας, αφού τώρα πια είμαστε υπεύθυνοι για ένα επιπλέον άτομο. Η πραγματικότητα αυτή, αλλάζει πρωτίστως τις οικονομικές και επαγγελματικές μας προτεραιότητες. Ειδικά η μητέρα, συχνά βρίσκει τον εαυτό της να αμφιταλαντεύεται μεταξύ της καριέρας και της αυξανόμενης σε αριθμό οικογένειάς της. Δεομένου ότι δεν υπάρχουν σχολεία για γονείς, ένα ζευγάρι που αποκτά το πρώτο του παιδί, επιφορτίζεται από πρωτόγνωρες ευθύνες, αλλά και τη συνεχή αμφισβήτηση, που διατυπώνεται σαφώς με το ερώτημα: «Κάνω τις σωστές επιλογές;»

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της πρώτης περιόδου είναι ο λιγοστός ύπνος. Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή τη εγκυμοσύνης, τα ξενύχτια έρχονται για να φέρουν επιπλέον σωματική κούραση που μας φτάνει στα όρια της εξάντλησης. Σε συνδυασμό με τη ρουτίνα της φροντίδας του νεογέννητου, οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας αλλάζουν δραματικά, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις μένουν πίσω, ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού φαντάζουν βουνό. Πολύ συχνά, η μητέρα βιώνει έντονες συναισθηματικές αλλαγές αυτή την περίοδο, όχι πάντα θετικές.

Ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος των γονιών αλλάζει σημαντικά και την πρότερη κοινωνική ζωή του ζευγαριού. Η κούραση και οι απαιτήσεις της νέας καθημερινότητας αποκλείει την συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στις επισκέψεις και σε κάθε είδους διασκέδαση εκτός του σπιτιού, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες. Έτσι, οι συναντήσεις με φιλικά πρόσωπα περιορίζονται, ενώ αντίθετα ίσως προκύψει σύσφιξη των σχέσεων με συγγενικά πρόσωπα, ειδικά αν έχουν αναλάβει βοηθητικό ρόλο σε σχέση με το μωρό. Καθώς οι μήνες θα περνούν, δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί ια σταδιακή αραίωση στις σχέσεις με φίλους που δεν έχουν παιδιά.

Κάτι που επίσης συχνά δοκιμάζεται μετά τη γέννηση του μωρού, είναι η ίδια η σχέση του ζευγαριού. Το χάος που ακολουθεί την άφιξη του μωρού, αλλάζει ολικά το τοπίο, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται ο χρόνος για την σχέση μεταξύ τους. Οι νέοι ρυθμοί δεν αποκλείεται να φέρουν γκρίνια και εντάσεις. Όμως, το μυστικό για να ξεπεραστεί εύκολα αυτή η δύσκολη όσο και αναμενόμενη φάση της πρώτης περιόδου, είναι η διατήρηση της καλής επικοινωνίας, ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων ως προς το μωρό και η αμοιβαία συμπαράσταση για αυτή την δύσκολη, αλλά υπέροχη αλλαγή στην οικογένειά τους.

Διαβάστε επίσης:

Πότε ξεκινούν να μιλούν τα παιδιά

25 λόγοι γιατί είναι υπέροχο να είσαι γονιός!