Ποια χρώματα στην κρεβατοκάμαρα χαρίζουν καλύτερο ύπνο;
ΥΠΝΟΣ

Ποια χρώματα στην κρεβατοκάμαρα χαρίζουν καλύτερο ύπνο;

October 28, 2020

author:

Parenting.gr

Ποια χρώματα στην κρεβατοκάμαρα χαρίζουν καλύτερο ύπνο;

Τα χρώματα στους τοίχους της κρεβατοκάμαρα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της διακόσμησής της.
Ωστόσο, πριν διαλέξετε χρώματα για τους τοίχους με αποκλειστικό κριτήριο το γούστο σας, να έχετε υπόψη σας ότι η επιλογή σας θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας περισσότερο από ό,τι πιστεύετε!

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό Βρετανικού γραφείου ευρέσεως ξενοδοχείων, υπάρχουν συγκεκριμένα χρώματα που επιδρούν πιο θετικά στον οργανισμό μας όταν κοιμόμαστε.
Ποια είναι αυτά; Το μπλε , το κίτρινο, το πράσινο και το … ασημί!  Η έρευνα μελέτησε τις συνήθειες του ύπνου 2000 ατόμων.

Το μπλε χρώμα (σε όλους τους τόνους) κατέκτησε την κορυφή όσον αφορά την μέγιστη διάρκεια ύπνου. Συγκεκριμένα, μετρήθηκε ότι χαρίζει 7 ώρες και 52 λεπτά ύπνου, με 12 λεπτά διαφορά από την απόχρωση που τερμάτισε δεύτερη, δηλαδή το κίτρινο. Ακολουθούν τα πράσινα δωμάτια σημειώνοντας χρόνο 7 ωρών και 36 λεπτών, αλλά και τα ασημί και τα πορτοκαλί που κοιμίζουν τους ενοίκους τους για περίπου 7, 5 ώρες! Τα τελευταία χρώματα στην κατάταξη είναι το καφέ και το μοβ, που συνδέονται με ύπνο διάρκειας μόλις 6 ωρών, οπότε αποτελούν μάλλον επιλογές προς αποφυγή!

shutterstock_230525629

Το προβάδισμα του μπλε χρώματος αποδίδεται στην γαλήνη που εκπέμπει, αλλά και στην ιδιότητά του να ρίχνει την πίεση του αίματος. Η ερμηνεία για τον τρόπο που επιδρά το μπλε χρώμα στον οργανισμό μας ενώ κοιμόμαστε είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Τα μάτια μας διαθέτουν τα γαγγλιακά κύτταρα, δηλαδή ειδικούς υποδοχείς στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα στο μπλε χρώμα. Οι υποδοχείς αυτοί αναλαμβάνουν να μεταφέρουν σε ένα ειδικό τμήμα του εγκεφάλου μας τα γεγονότα που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή του 24ώρου ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Συνεπώς, έχουν καταφέρει να μεταφέρουν στο μυαλό μας με μεγάλη επιτυχία την ηρεμία που εκπέμπει το μπλε χρώμα στους τοίχους του δωματίου μας!

Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτουν μερικά εξίσου ενδιαφέροντα ευρήματα για τα χρώματα στη κρεβατοκάμαρα και την επίδρασή τους στις δραστηριότητες μέσα σε αυτή. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι τα ζευγάρια που κοιμούνται σε δωμάτια με μπεζ διακόσμηση κάνουν σεξ με τριπλάσια συχνότητα από τα ζευγάρια που έχουν διαλέξει το φλογερό κόκκινο χρώμα για τους τοίχους. Όσοι διαθέτουν διακοσμητικές λεπτομέρειες από ασημί χρώμα, δήλωσαν μεγαλύτερη προθυμία να κάνουν γυμναστική στην κρεβατοκάμαρα. Επίσης, 1 στους 5 ερωτηθέντες δήλωσε ότι έχει την τάση να ξυπνάει με πιο θετική διάθεση και περισσότερη ενέργεια μέσα σε ένα πράσινο υπνοδωμάτιο!

Μεγάλη προσοχή λοιπόν στις χρωματικές επιλογές σας καθως μπορούν να …αλλάξουν τη ζώη σας!

Originally posted 2016-07-01 05:00:32.