Ποια χρώματα είναι ασφαλή για το παιδικό δωμάτιο;
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Ποια χρώματα είναι ασφαλή για το παιδικό δωμάτιο;

October 30, 2019

author:

Parenting.gr

Ποια χρώματα είναι ασφαλή για το παιδικό δωμάτιο;

Όταν φτιάχνουμε το βρεφικό δωμάτιο για το μωράκι που περιμένουμε, ή όταν κάνουμε φρεσκάρισμα στο χώρο του παιδιού μας, το μεράκι και το καλό γούστο δεν είναι πάντα αρκετά.
Οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και στην ποιότητα των χρωμάτων που θα επιλέξουμε γιατί ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους για την υγεία των νεαρών «ενοίκων» του δωματίου.

Ιδανικά τα χρώματα πρέπει να είναι οικολογικά, χαμηλής οσμής και να συνδυάζουν μεγάλη καλυπτικότητα και εξαιρετική απόδοση. Με δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθούν στο δωμάτιο των παιδιων, θα πρέπει να παρουσιάζουν μεγάλες αντοχές στα αλκάλια και άριστη αντοχή στο συχνό πλύσιμο με νερό και φυτικά απορρυπαντικά.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

vechro1

Τι είναι οι επιβλαβείς πτητικές οργανικές ουσίες (VOC)
Οι συμβατικές βαφές περιέχουν τοξικά συστατικά που έχουν κατηγορηθεί για πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας. Τέτοια παραδείγματα είναι το βενζόλιο και το 1,3 βουταδιένιο που ευθύνονται για τη λευχαιμία, η φορμαλδεΰδη που συνδέεται με τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και άλλες ουσίες. Δυστυχώς, οι εταιρίες παρασκευής χρωμάτων δεν είναι υποχρεωμένες από τη νομοθεσία να αναγράφουν λεπτομερώς τα συστατικά των προϊόντων τους στην ετικέτα, γεγονός που δυσκολεύει και μπερδεύει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές. Αν επιλέξετε συμβατικές βαφές, προτιμήστε χρώματα νερού, όπως ακριλικά ή πλαστικά, καθώς είναι λιγότερο επιβαρυντικά για την υγεία συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

vechro2

Ποιες βαφές είναι ασφαλείς για τα παιδιά μας;
Προτιμήστε, οικολογικές βαφές, γιατί παρασκευάζονται από φυσικά υλικά, όπως η καζεΐνη που είναι παράγωγο του γάλακτος. Επιλέξτε, επίσης, υποκατάστατα λαδομπογιάς που έχουν για διαλύτη τους το νερό, αλλά και υδροδιαλυτό αστάρι.

vechro3

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα οικολογικά προϊόντα;
Το μόνιμο επιχείρημα κατά των οικολογικών χρωμάτων είναι ότι δεν κάνουν την ίδια δουλειά με τις πλαστικές βαφές. Η απάντηση είναι ότι στην περίπτωση των πρώτων, ίσως χρειαστεί να περάσουμε περισσότερα χέρια για να πάρουμε το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν πρόκειται όμως για την υγεία του παιδιού μας, είμαστε διατεθειμένοι να προσπαθήσουμε διπλά και τριπλά.

Ποιο είναι το κόστος τους;
Οι οικολογικές βαφές είναι λίγο πιο ακριβές. Αν το budget σας δεν καλύπτει την αγορά οικολογικών προϊόντων, τότε εναλλακτικά μπορείτε να εμπιστευτείτε τα προϊόντα με σήμα τη μαργαρίτα. Είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιέχουν μικρότερη ποσότητα σε VOC, οπότε είναι πιο ασφαλή από τα συμβατικά.

Τέλος, καλό είναι να θυμάστε ότι αν επιλέξετε συμβατικές βαφές, προτιμήστε χρώματα νερού, όπως ακριλικά ή πλαστικά, καθώς είναι λιγότερο επιβαρυντικά για την υγεία συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Originally posted 2016-07-05 10:30:07.