Ποια σημάδια δείχνουν ότι θα βγάλει την πάνα;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Ποια σημάδια δείχνουν ότι θα βγάλει την πάνα;

May 29, 2019

author:

Parenting.gr

Ποια σημάδια δείχνουν ότι θα βγάλει την πάνα;

Σου φαίνεται ότι ήταν μόλις χθες που άλλαξες την πρώτη πάνα στο μωρό σου και τώρα αναρωτιέσαι αν ήρθε η ώρα να την βγάλει. Δεν υπάρχει μαγική ηλικία στην οποία τα παιδιά είναι έτοιμα να αρχίσουν να μαθαίνουν πως να χρησιμοποιούν το γιο-γιο, αλλά κάποια έχουν αναπτύξει τις απαραίτητες σωματικές και γνωστικές δεξιότητες μεταξύ των 18 και 24 μηνών. Πολλοί γονείς δεν ξεκινούν την εκπαίδευση πριν τα παιδιά τους γίνουν 2 1/2 ή και 3 ετών, οπότε και ο έλεγχος της κύστης κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει γίνει πιο αξιόπιστος. Και κάποια νήπια, δεν αναζητούν να βγάλουν την πάνα, μέχρι να γίνουν 3 ή ακόμα και 4 ετών.

Χρησιμοποίησε την παρακάτω λίστα ελέγχου για να αξιολογήσεις την προόδου του παιδιού σου ως προς την ετοιμότητα και να έχεις κατά νου ότι αν ξεκινήσεις την εκπαίδευση πριν το παιδί είναι πραγματικά έτοιμο, δεν σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί νωρίτερα – είναι πιο πιθανό ότι η διαδικασία απλά θα καταλήξει να διαρκέσει περισσότερο.

Πριν από την ηλικία των 12 μηνών, τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν την ουροδόχο κύστη ή τις κινήσεις του εντέρου τους και μερικά νήπια που εμφανίζουν πολλά σημάδια ετοιμότητας, εξακολουθούν να μην είναι σωματικά σε θέση να ελέγξουν την εκκένωση. Ακόμα και τα παιδιά που μπορεί να παραμένουν στεγνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να μένουν στεγνά και τη νύχτα, αν και τα περισσότερα παιδιά σταματούν το φαινόμενο αυτό περίπου στην ηλικία των 5 ετών. Δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι να έχεις ελέγξει κάθε στοιχείο, ώστε να ξεκινήσεις την προετοιμασία. Απλά παρατήρησε αν υπάρχει γενικά τάση για ανεξαρτητοποίηση και κατανόηση της έννοιας “πηγαίνω τουαλέτα”.

Φυσικά σημάδια

– Μπορεί να περπατήσει, ή ακόμα και να τρέξει, σταθερά.

– Κατουράει συγκεκριμένες ποσότητες και σε συγκεκριμένο χρόνο.

– Έχει τακτικές κινήσεις του εντέρου σε σχετικά προβλέψιμες στιγμές.

– Έχει «ξηρές» περιόδους τουλάχιστον δύο ωρών ή κατά τη διάρκεια των σύντομων ύπνων, το οποίο δείχνει ότι οι μύες της ουροδόχου κύστης του αναπτυχθεί αρκετά για να συγκρατήσουν τα ούρα.

Σημάδια συμπεριφοράς

– Μπορεί να καθίσει ήσυχα σε μια θέση για δύο έως πέντε λεπτά.

– Μπορεί να κατεβάσει το παντελόνι του πάνω και κάτω.

– Αντιπαθεί το αίσθημα να φορά υγρή ή βρώμικη πάνα.

– Δείχνει ενδιαφέρον για τις συνήθειες τουαλέτας των άλλων (θέλει να σας βλέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα ή να φοράτε τα εσώρουχα σας).

– Δίνει μια φυσική ή λεκτική ένδειξη όταν νιώθει κινήσεις εντέρων, όπως ότι κάνει ένα ρουθούνισμα, κάθεται οκλαδόν, ή απλά το λέει.

– Επιδεικνύει μια επιθυμία για ανεξαρτησία.

– Υπερηφανεύεται για τα επιτεύγματά του.

– Δεν αντιστέκεται στο να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα.

– Είναι σε γενικές γραμμές συνεργάσιμο.

Γνωστική σημάδια

-Κατανοεί τα φυσικά σήματα, που σημαίνει ότι σε ενημερώνει πριν συμβεί ή ακόμα μπορεί και να κρατιέται μέχρι να φτάσει στο γιογιό.

-Μπορεί να εκτελέσει απλές οδηγίες, όπως το “πήγαινε να φέρεις τη μπάλα.”

-Κατανοεί την αξία του να βάζουμε τα πράγματα εκεί όπου ανήκουν.

-Γνωρίζει λέξεις για τα ούρα και τα κόπρανα.

Originally posted 2014-05-08 04:30:16.