Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μετά το μπάνιο του μωρού
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μετά το μπάνιο του μωρού

March 30, 2017

author:

Parenting.gr

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μετά το μπάνιο του μωρού

Έχει περάσει πλέον αρκετός καιρός από την ημέρα που μπήκε στο σπίτι σας ένας μικροσκοπικός νέος ένοικος. Τα άγχη σας έχουν καταλαγιάσει και οι γνώσεις σας έχουν αυξηθεί. Είστε πλέον μια εξοικειωμένη μαμά που διηγείται ιστορίες για το πώς να καθαρίσετε τα μωράκια σας, πριν πέσει ο ομφάλιος λώρος και εκείνο το κολόβωμα που σας είχε γίνει εφιάλτης αλλά και για το λούσιμο του μωρού.  Έχετε εξοικειωθεί με τη διαδικασία του μπάνιου και ναι! έχετε αρχίσει να το απολαμβάνετε κι εσείς όσο κι εκείνο.  Όλα πλέον δείχνουν εύκολα και καθημερινά.

Τι γίνεται, όμως, μετά το υπέροχο και χαλαρωτικό μπανάκι; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

Αρχικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να προετοιμάζετε το χώρο όπου θα σκουπίσετε και θα ντύσετε το μωράκι σας. Θα πρέπει να έχετε διαλέξει από πριν τις πετσέτες του και τα ρούχα που θα του φορέσετε και μαζί με τις πάνες του, να τα έχετε αφήσει κοντά σας. Τον πρώτο καιρό,  το μικρό σας δεν θα θέλει να το γδύνετε και να το ντύνετε και υπάρχει πιθανότητα να αντιδρά. Προτιμήστε ρούχα με ανοιχτό λαιμό και κουμπάκια στο μπροστινό μέρος του ρούχου καθώς και στο μέρος της πάνας. Τα φορμάκια που κουμπώνουν πίσω θα σας δυσκολέψουν. Επίσης, επιλέξτε ολόσωμες φορμίτσες για να μην χρειάζεται να του φοράτε δυο (ή τρία) κομμάτια.

Στη συνέχεια, σημαντικό είναι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα των αυτιών του μωρού. Οι μπατονέτες (ακόμα και οι παιδικές) απαγορεύονται για τους πρώτους μήνες. Το εσωτερικό των αυτιών θα πρέπει να σκουπίζεται απαλά είτε με μια πετσέτα είτε με βαμβάκι, χωρίς όμως να εισχωρήσετε βαθιά στον εσωτερικό ακουστικό πόρο. Αν παρατηρήσετε ότι έχει μαζευτεί κερί, μην προσπαθήσετε να το καθαρίσετε και απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας.

Αντίστοιχα, θα πρέπει να φροντίζετε και τη μύτη του μωρού σας. Εάν δείτε πως το μωρό σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή εκκρίνει από τη μύτη του βλέννα και μύξες τότε θα πρέπει να το βοηθήσετε να αναπνεύσει. Όσο εύκολο κι αν σας φαίνεται να το καθαρίσετε με ένα χαρτί ή με ένα βαμβάκι δεν πρέπει να το κάνετε. Οι πιθανότητες να σπρώξετε το ανεπιθύμητο υγρό προς τα μέσα και να κάνετε ανάποδη δουλειά, είναι μεγαλύτερες από το να το καθαρίσετε. Ένας ρινικός απορροφητήρας και φυσιολογικός ορός αποτελούν την καλύτερη λύση. Κάποιες μαμάδες καθαρίζουν και προληπτικά τη μύτη του μωρού με φυσιολογικό ορό για να αποφεύγουν κρυολογήματα και πιθανές ωτίτιδες.

Και ήρθε η ώρα για το κόψιμο των νυχιών. Τα νύχια είναι ο επόμενος μεγάλος φόβος των νέων μαμάδων! Αλλά είναι σημαντικό το μωρό σας να έχει κοντοκομμένα νύχια γιατί υπάρχει πιθανότητα να γρατζουνίσει, άθελα του, το προσωπάκι του. Η πρώτη πρόταση που σας κάνουμε είναι να κάνετε το μανικιούρ ενώ το μωράκι σας κοιμάται. Το αφήνετε να κοιμηθεί βαθιά και μετά πολύ προσεκτικά του κόβετε τα νύχια. Για να μειωθεί το ρίσκο του ατυχήματος, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες άκρες και για να αποφύγετε να πιάσετε το δέρμα του, θα πρέπει να κόβετε τα νύχια πιέζοντας τα προς τα κάτω. Σε κάθε περίπτωση επειδή είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάποιο ατύχημα, καθαρίστε με αποστειρωμένη γάζα την πληγή και ηρεμήστε. Λογικά δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε ξανά με αυτό το “τραύμα”.

Μην ξεχνάτε πως όλοι οι γονείς έχουμε κάνει λάθη και όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε αποτύχει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, ζητήστε βοήθεια και μην αφήσετε το άγχος να σας κυριεύσει.