Ποιά σημάδια δείχνουν ότι ξεκινάει ο τοκετός
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΟΚΕΤΟΣ

Ποιά σημάδια δείχνουν ότι ξεκινάει ο τοκετός

July 11, 2020

author:

Parenting.gr

Ποιά σημάδια δείχνουν ότι ξεκινάει ο τοκετός

Υπάρχει τρόπος να ξέρουμε με σιγουριά πότε ξεκινάει ο τοκετός; Όχι ακριβώς. Οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως τι προκαλεί την έναρξη του τοκετού, και δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα ξεκινήσει.

Ποια είναι τα σημάδια ότι ο τοκετός ξεκινάει;

Το σώμα σας αρχίζει πραγματικά την προετοιμασία για τον τοκετό μέχρι και ένα μήνα πριν γεννήσετε. Μπορεί να μην καταλάβετε τίποτα – ή μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε κάποια συμπτώματα που δείχνουν ότι η ημερομηνία σας πλησιάζζει. Παρακάτω είναι μερικά πράγματα που μπορεί να συμβούν τις εβδομάδες ή ημέρες πριν από την έναρξη του τοκετού:

Το μωρό σας «πέφτει»

Αν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να αισθανθείτε αυτό που είναι γνωστό ως «ελάφρυνση» λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του τοκετού. Μπορεί να αισθανθείτε μια ένταση στη λεκάνη σας, και ταυτόχρονα μία μειωμένη πίεση ακριβώς κάτω από τον θώρακά σας, πράγμα που καθιστά ευκολότερη την αναπνοή.

Παρατηρείτε περισσότερες συστολές (Braxton Hicks)

Πιο συχνές και έντονες συσπάσεις μπορεί να σημαίνουν ότι είστε στην περίοδο πριν τον τοκετό, κατά την οποία ο τράχηλος ωριμάζει και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να γεννήσετε. Μερικές γυναίκες βιώνουν μια αίσθηση, σαν εμμηνόρροια, ίδια με αυτή που έχουν κατά την διάρκεια της περιόδου.

Μερικές φορές, όπως ισχύει όταν ο τοκετός πλησιάζει, οι συστολές είναι σχετικά επίπονες και συντελούνται κάθε δέκα έως είκοσι λεπτά. Αλλά αν οι συσπάσεις δεν γίνουν πιο ισχυρές και πιο συχνές (πιο κοντινές μεταξύ τους), και αν ο τράχηλός σας δεν διαστέλλεται σταδιακά, τότε αυτό που αισθάνεστε είναι ίσως ο λεγόμενος ψευδής τοκετός (false labor).

Ο τράχηλος της μήτρας αρχίζει να αλλάζει

Στις ημέρες και τις εβδομάδες πριν από τον τοκετό, οι αλλαγές στον συνδετικό ιστό του τραχήλου της μήτρας τον κάνουν να μαλακώσει. Επίσης, οι συστολές κάνουν κάποιες από τις προκαταρκτικές εργασίες για το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας σας. (Αν έχετε ξαναγεννήσει, ο τράχηλός σας είναι πιο πιθανό να διαστέλλεται ένα εκατοστό ή δύο πριν από την έναρξη του τοκετού, αλλά να έχετε κατά νου ότι αν είστε στην πρώτη σας εγκυμοσύνη, ακόμα και να είστε 40 εβδομάδων έγκυος και με 1 εκατοστό διαστολή αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο τοκετός έχει έρθει).

Όταν είστε κοντά στην ημερομηνία σας, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια κολπική εξέταση κατά την προγεννητική επίσκεψή σας για να δεί εάν ο τράχηλός σας έχει αρχίσει να αλλάζει.

Παρατηρείτε έκκριση υγρών από τον κόλπο σας

Αυτό σημαίνει ότι η έντονη βλέννα που έκλεινε τους προηγούμενους μήνες το κανάλι του τραχήλου της μήτρας σας αποβάλλεται σιγά σιγά από τον οργανισμό σας. Τα υγρά μπορεί να έχουν καφέ αποχρώσεις ή αίμα. Τέτοια υγρά μπορεί να δείτε και μετά από το σεξ ή μετά από κάποια κολπική εξέταση που θα κάνει ο γιατρός σας και δεν σημαίνει ότι ο τοκετός πλησιάζει απαραίτητα.

Σπάνε τα νερά σας

Όταν ο αμνιακός σάκος που περιβάλλει το μωρό σας και είναι γεμάτος με υγρό σκιστεί, θα δείτε διαρροές υγρών από τον κόλπο σας. Είτε αυτό αναβλύζει σε ποσότητα ή σαν μια μικρή στάλα, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό ή τη μαία σας.

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να έχουν τακτικές συστολές πριν σπάσουν τα νερά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το σπάσιμο των νερών προηγείται. Όταν συμβεί αυτό, ο τοκετός συνήθως ακολουθεί σύντομα. Εάν δεν αρχίσουν οι συσπάσεις μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να γίνει πρόκληση, δεδομένου ότι το μωρό σας είναι πιο επιρρεπές σε μολύνσεις χωρίς την προστασία του αμνιακού σάκου από τα μικρόβια.

Διαβάστε επίσης:

‘Πόνοι περιόδου’ στην εγκυμοσύνη

Μερικά πράγματα που κανένας δε σου έχει πει για τη μητρότητα!

Μετά από μια αποβολή: Συναισθήματα και αντιμετώπιση

Originally posted 2015-10-14 11:45:07.