Πιπίλα stop! 8 tips για να απαλλαγείτε μια ώρα αρχύτερα
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Πιπίλα stop! 8 tips για να απαλλαγείτε μια ώρα αρχύτερα

September 2, 2018

author:

Parenting.gr

Πιπίλα stop! 8 tips για να απαλλαγείτε μια ώρα αρχύτερα

Πόσο υπέροχη στιγμή ήταν εκείνη που μια πιπίλα έσβηνε τη γκρίνια του μωρό σου; Και συχνά σου φαινόταν απίστευτο πως ένα τόσο μικρό πραγματάκι, μπορούσε να κάνει τόσο μεγάλη δουλειά. Με το πέρασμα του καιρού όμως η “μαγική” πιπίλα έγινε ο καλύτερος φίλος του παιδιού σου και τώρα που έχει έρθει η ώρα του αποχωρισμού δεν ξέρεις τι να κάνεις.

Εάν αναρωτιέσαι, λοιπόν, πως θα σταματήσεις τη συνήθεια, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω κόλπα.

Απομάκρυνέ τη νωρίς

Για να σταματήσει το πιπίλισμα, οι γιατροί προτείνουν ως πιο αποτελεσματική στρατηγική την απομάκρυνση “νωρίς” από ότι “αργά”. Παρόλο που τα μωρά έχουν τους δικούς τους ισχυρούς τρόπους διαμαρτυρίας για το τέλος μιας αγαπημένης τους συνήθειας, είναι προτιμότερο να το κάνεις όταν το παιδί είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με λέξεις.  Τότε η μετάβαση θα είναι απλούστερη και ευκολότερη.

Απομάκρυνέ τη σταδιακά

Μια αργή, ήπια διαδικασία απογαλακτισμού, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για το δικό σου παιδί. Ο περιορισμός της πιπίλας σε συγκεκριμένες στιγμές και χρήσεις (όπως στο βραδινό ύπνο) ή σε ορισμένους χώρους (όπως στο αμάξι) θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα. Αντίστοιχα η απαγόρευση της σε ορισμένες δραστηριότητες (πχ στην παιδική χαρά) θα μπορούσε να βοηθήσει.

Ή απομάκρυνε τη με μία κίνηση 

Είσαι ο γονέας και έχεις τη δύναμη να πάρεις την πιπίλα μακριά! – τουλάχιστον αυτό ισχύει θεωρητικά. Αν θεωρείς ότι το καλύτερο για το παιδί (και για την ψυχική υγεία σου) είναι να πεις απλά όχι, τότε αυτή είναι η μέθοδος της επιλογής σου. Το μωρό θα διαμαρτυρηθεί, θα κλάψει, θα επιμείνει αλλά στο τέλος θα παραδεχτεί την ήττα του.

Φρόντισε να αποκτήσει άσχημη γεύση

Θα έχεις ακούσει για το πικρό βερνίκι νυχιών, που έχει σαν σκοπό να σταματήσει κάποιος να τρώει τα νύχια του. Μια παρόμοια μέθοδος, λειτουργεί μερικές φορές αποτελεσματικά, για να απομακρύνει τα παιδιά από την πιπίλα. (Προφανώς δεν εννοούμε να τη βάψεις με βερνίκι νυχιών…)

Πέταξέ την

Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να κατανοήσει την έννοια, πετώντας την πιπίλα στα σκουπίδια και με διαπραγμάτευση για αγορά κάποιου παιχνιδιού ή κάτι τέτοιο, μπορεί να σταματήσει ο εθισμός.

Κάνε σαμποτάζ

Ακόμα κι αν ειδικοί και γιατροί προειδοποιούν ενάντια στη χρήση πιπίλας που φέρει σημάδια φθοράς ή θραύσης, πολλοί γονείς καταφεύγουν στην μεταποίηση της πιπίλας με τέτοιο τρόπο που να χάνει τα πλεονεκτήματα του πιπιλίσματος. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή γιατί η αποκοπή της άκρης της πιπίλας μπορεί να γίνει αιτία ατυχήματος. Μικρά κομμάτια θα μπορούσαν να σπάσουν και να προκαλέσουν πνιγμό. Εάν κάνεις τρύπα στην πιπίλα του παιδιού θα πρέπει να το επιβλέπεις όταν τη χρησιμοποιεί και να την ελέγχεις τακτικά για σημάδια φθοράς.

Πες ένα παραμύθι

Μια καλή ιδέα, είναι να περάσεις στο παιδί το μήνυμα, μέσα από μια ιστορία. Ένα παραμύθι ή ένα βιβλίο με το θέμα αυτό, θα βοηθούσε πολύ. Μερικές καλές επιλογές είναι: “Η νεράιδα Πιπιλίνα και η πιπίλα μου” και το “Ήρθε η ώρα ο Θανούλης να πετάξει την πιπίλα

Χάθηκε

Αυτό μπορεί να έρθει σαν επιφοίτηση: την επόμενη φορά που θα ψάχνεις μανιωδώς για την πολύτιμη πιπίλα του παιδιού σου, σταμάτησε! Αν χάθηκε, ας της επιτρέψουμε να χαθεί! Εναλλακτικά, μπορείς να την “χάσεις” επίτηδες. Και οι δύο στρατηγικές έχουν κάνει δουλειά, για απελπισμένες μαμάδες και μπαμπάδες.

Originally posted 2014-11-10 05:04:09.