Πιέζεις το παιδί να φάει; Κινδυνεύει με παχυσαρκία
ΕΦΗΒΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πιέζεις το παιδί να φάει; Κινδυνεύει με παχυσαρκία

September 9, 2019

author:

Parenting.gr

Πιέζεις το παιδί να φάει; Κινδυνεύει με παχυσαρκία

Υπάρχουν πολλές μητέρες που πιέζουν τα παιδιά τους να φάνε, τους λένε να μην σηκωθούν από το τραπέζι εάν δεν φάνε ολο τους το φαγητό και γκρινιάζουν όταν το παιδί τους λέει πως δεν θέλει να φάει άλλο. Τώρα, έρευνα δείχνει πως αυτά τα παιδια που δέχονται πίεση στο φαγητό κινδυνεύουν περισσοτερο να γόνυον παχύσαρκοι στην ηλικία των τριών ετών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 1.218 μητέρες από τις οποίες ζητησαν να πάνε στο εργαστήριό τους και στη συνέχεια τις βιντεοσκόπησαν στη διάρκεια ενός δεκάλεπτου γεύματος του παιδιού τους.
Οι επισκέψεις τους πραγματοποιήθηκαν τρεις φορές: όταν το παιδί ήταν 15 μηνών, δύο ετών και τριών ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοαιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, έδειξαν πως μια τέτοια πίεση από τους γονείς για το φαγητό μπορεί να μειώσουν την δυνατότητα του παιδιού να αντιλαμβάνεται τα φυσικά σημάδια κορεσμού που του στέλνει ο οργανισμός του- τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος λέει στο παιδί ότι πρέπει να σταματήσει να τρώει.
Συνολικά, οι μητέρες που ήταν πιο καταπιεστικές στα γεύματα είχαν πιο παχιά παιδιά, ακόμη κι όταν λαμβάνονταν υπόψη παράγοντες όπως το οικογενειακό εισόδημα και η φυλή

Ακόμα οι ειδικοί δεν έχουν εξακριβώσει αν η πιεστικότητα των γονέων ουσιαστικά οδηγεί στην αύξηση του βάρους των παιδιών, αλλά πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει τη σχέση ανάμεσα στην “τάση ελέγχου” των γευμάτων από τους γονείς και τον κίνδυνο τα παιδιά να γίνουν υπέρβαρα.

Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τζούλι Λάμενγκ τα βρέφη τις περισσότερες φορές δεν τρώνε αρκετά, γεγονός που ανησυχεί τους γονείς τους.
Όπως διαπίστωσαν επίσης οι ερευνητές, τα παιδιά από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και τα παιδιά μειονοτήτων κατά μέσο όρο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα σε σχέση με τα λευκά παιδιά από μεσοαστικές οικογένειες και οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι και οι μητέρες στις οικογένειες αυτές τείνουν να είναι πιο καταπιεστικές.

Πηγή:healthview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα παιδιά που τρώνε πρωινό, έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο

Originally posted 2016-04-15 06:12:51.