Περιμένοντας στην αίθουσα του τοκετού
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΟΚΕΤΟΣ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Περιμένοντας στην αίθουσα του τοκετού

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Περιμένοντας στην αίθουσα του τοκετού

Η ώρα μηδέν σχεδόν έχει φτάσει! Η έγκυος έχει τοποθετηθεί στο κρεβάτι του τοκετού, ο πατέρας στέκεται στο πλευρό της αμήχανος και οι συγγενείς έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο μαιευτήριο. Η μέλλουσα μητέρα βιώνει τώρα την πιο αγωνιώδη, αλλά και επώδυνη στιγμή της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό λοιπόν για την ομαλή εξέλιξη της κατάστασης, να παραμείνει χαλαρή και όσο πιο ευδιάθετη γίνεται.

Πολύ σημαντική για την διεξαγωγή του τοκετού είναι και η σωστή στάση της εγκύου στο κρεβάτι. Λόγω του όγκου της, δεν είναι πάντα εύκολο να βολευτεί άνετα. Το κρεβάτι της αίθουσας τοκετού όμως είναι ευέλικτο και διαθέτει μηχανισμούς που επιτρέπουν την προσαρμογή στις ανάγκες της κάθε εγκύου. Οπότε αξίζει να διαθέσετε μερικά λεπτά ρυθμίζοντας το κρεβάτι, μέχρι να βρεθεί η πιο σωστή στάση.
Στην αίθουσα του τοκετού υπάρχει και το μόνιτορ, που αναπαράγει τις εξελίξεις του εμβρύου. Η μητέρα μπορεί να παρακολουθήσει τις κινήσεις του μωρού καθώς αναμένει. Έτσι, θα προετοιμαστεί καλύτερα ψυχολογικά για τη στιγμή του τοκετού. Υπάρχει βέβαια η εκδοχή ότι η οπτική επαφή της μητέρας με το έμβρυο αυτή την ύστατη στιγμή ίσως να αυξάνει την αγωνία της. Σε τέτοια περίπτωση, και ειδικά αν προκύψουν επιπλοκές, ο γιατρός αποκόβει την επικοινωνία της μητέρας με την οθόνη, για να νιώσει εκείνη πιο άνετα.

Οι στιγμές στην αίθουσα του τοκετού κυλούν αργά και δύσκολα, όμως μπορούν να γίνουν πιο ευχάριστες για τη μητέρα, αν απασχοληθεί με κάτι που να την αποσυντονίζει από αυτό καθεαυτό το γεγονός. Συχνά οι αίθουσες τοκετών δίνουν τη δυνατότητα για υποδομές μουσικής, οπότε λίγη κλασική μουσική ή chill out επιλογές θα απαλύνουν την ατμόσφαιρα με διακριτικό τρόπο.

Η εικόνα ενός μέλλοντα πατέρα στο δωμάτιο του τοκετού είναι συνυφασμένη με την αγωνία, αλλά και την ατελείωτη αναμονή. Σε αντίθεση με αυτό που έχουμε κλασικά στο μυαλό μας, ο σύντροφος μιας εγκύου, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος τα τελευταία λεπτά πριν τον τοκετό. Η προϋπόθεση βέβαια είναι να συγκαλύπτει το άγχος του και δρώντας ακριβώς αντίθετα, να προσπαθεί να λειτουργεί αγχολυτικά για τη μητέρα.

Δεδομένου ότι γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα «κουμπιά» της για να νιώσει εκείνη πιο καλά, μπορεί να μεταχειριστεί το χιούμορ, την τρυφερότητα ή απλά την ψυχραιμία, προκειμένου να εδραιώσει την θετική διάθεση στην αίθουσα του τοκετού. Επιπλέον, είναι ο μόνος που μπορεί να επιβάλλει το μέτρο και στους υπόλοιπους συγγενείς, οι οποίοι ενδέχεται χωρίς να το θέλουν να προκαλούν αναστάτωση.
Ο μελλοντικός πατέρας οφείλει επίσης να είναι ενήμερος από πριν για τις διαδικασίες, αλλά και μέσα στην αίθουσα του τοκετού καλείται να παρακολουθεί τις εξελίξεις ανά πάσα στιγμή. Έτσι, θα δημιουργεί στη μητέρα την αίσθηση της ασφάλειας, στην περίπτωση που παρουσιαστούν επιπλοκές. Είναι σημαντικό για την έγκυο να γνωρίζει ότι αν χρειαστεί, η απόφαση για μια επεμβατική μορφή τοκετού θα ληφθεί από κάποιον που γνωρίζει την κατάσταση και επικοινωνεί σωστά με το γιατρό.

Διαβάστε επίσης:

Μυστικά για πιο ανώδυνη γέννα!

Μερικά πράγματα που κανένας δε σου έχει πει για τη μητρότητα!

Ποιά σημάδια δείχνουν ότι ο ξεκινάει ο τοκετός