Περίοδος πάνω στις διακοπές. Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;
7hmeres Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς

Περίοδος πάνω στις διακοπές. Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

April 11, 2020

author:

Parenting.gr

Περίοδος πάνω στις διακοπές. Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

beaches-girls photoΓράφει ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Λάμπρος Δημολένης
Η σύμπτωση της περιόδου με τις ημέρες των διακοπών είναι ένα πρόβλημα που κάθε καλοκαίρι απασχολεί πολλές γυναίκες. Συνήθως σε αυτήν την περίπτωση η γυναίκα καταφεύγει στην χρήση αντισυλληπτικών έναν με δύο μήνες νωρίτερα. Υπάρχει όμως ένας ευκολότερος τρόπος που στηρίζεται στην διατήρηση της προγεστερόνης που παράγεται μετά την ωορρηξία σε υψηλά επίπεδα, καθώς η πτώση αυτής της ορμόνης είναι που προκαλεί την περίοδο.

Η μέθοδος περιλαμβάνει την λήψη ενός πρεγεσταγόνου, δηλαδή μιας ουσίας που μοιάζει με την προγεστερόνη. Πιο δοκιμασμένη είναι η Νορεθιστερόνη των 5 mg. Η γυναίκα ξεκινάει την λήψη της τουλάχιστον 4 ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο. Λαμβάνεται 1 χάπι το πρωί και 1 το βράδυ. Δύο με τρεις μέρες μετά την διακοπή της θεραπείας έρχεται η περίοδος. Η μέγιστη διάρκεια της θεραπείας ειναι 15 μέρες.
Για παράδειγμα, αν μία γυναίκα περιμένει περίοδο στις 16 Αυγούστου ξεκινάει την θεραπεία το αργότερο στις 12 Αυγούστου. Αν επιστρέφει από τις διακοπές στις 22 Αυγούστου, σταματάει την αγωγή στις 20 Αυγούστου. Μπορεί όμως να κάνει την αγωγή τον προηγούμενο μήνα, έτσι ώστε να μετατεθεί η προηγούμενη περίοδος και να μην έχει την έννοια της λήψης χαπιών τις ημέρες των διακοπών.

Πρόκειται για απλή μέθοδο, χωρίς παρενέργειες, με λιγότερη φαρμακευτική επιβάρυνση και μικρότερη διάρκεια απο τα αντισυλληπτικά. Είναι πολύ διαδεδομένη στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου οι διακοπές προγραμματίζονται απο τον χειμώνα. Το κόστος της 10ημερης θεραπείας είναι 2 ευρώ. Μια συχνή ερώτηση είναι αν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της αγωγής και η απάντηση είναι καταφατική.

Ο Λάμπρος Δημολένης είναι Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Ειδικός σε Θέματα Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής, MD, MSc ‘Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή’. Είναι μέλος της Σουηδικής Ένωσης Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (SFOG) και Συνεργάτης των Μαιευτηρίων ΛΗΤΩ και ΡΕΑ καθώς και της Μονάδας Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Μαιευτηρίου Λητώ”.

Τηλ: 210 6845302, 6944 587573

http://www.gonimotita.info

lampros.dimolenis@gmail.com

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή και κύηση τα “μυστικά” της ζωής
Γιατί έχω τόσο επώδυνη περίοδο;
Έχω καθυστέρηση … αλλά το τεστ βγαίνει αρνητικό!

Originally posted 2015-07-30 04:30:31.