Πειθαρχία: 4 βασικά λάθη που κάνουν οι γονείς
Όλοι οι γονείς κάποια στιγμή θα παραβούν τους κανόνες του parenting και σε ό,τι αφορά θέματα πειθαρχίας. Μπορεί από μια κακή φάση στη δουλειά ή από υπερβολική κούραση. Παρακάτω επισημαίνουμε τα 4 βασικά λάθη στα οποία πιθανόν θα αναγνωρίσεις και δικές σου πρακτικές, αλλά και πώς μπορείς να τα διορθώσεις.
1. Αλήθεια ποια συμπεριφορά του παιδιού σου γίνεται αντικείμενο συζήτησης;
Όταν είναι ζωηρό ή όταν είναι ανυπάκουο του βάζεις τις φωνές. Όταν οι επιδόσεις του σχολείο δεν είναι εκείνες που περίμενες, το επιπλήττεις ζητώντας περισσότερη προσπάθεια. Όταν τσακώνεται και χτυπά τα αδέλφια του το βάζεις τιμωρία. Όταν συμπεριφέρεται άσχημα μπροστά σε κόσμο, γίνεσαι έξαλλη και αντιδράς. Όταν όμως κάνει μικρά ασήμαντα και πιθανόν αυτονόητα καλά πράγματα, τι κάνεις; Αν για παράδειγμα μαζέψει το πιάτο του από το τραπέζι ή στρώσει το κρεβάτι του το πρωί, θα το αναγνωρίσεις λέγοντας μια καλή κουβέντα ή θα το προσπεράσεις ως αυτονόητο; Εκείνο που θέλουμε να σου πούμε είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Να βάζεις τιμωρία όταν η συμπεριφορά δεν είναι καλή αλλά να επαινείς όταν κάνει μικρά θετικά πραγματάκια. Όσο ασήμαντα και αν μοιάζουν…
2. Σκέφτεσαι βραχυπρόθεσμα τα θέματα της συμπεριφοράς του
Πιθανόν έχεις στο μυαλό σου ότι οι κακοί τρόποι συμπεριφοράς του παιδιού σου είναι πράγματα που αφορούν την παιδική του ηλικία και ότι μεγαλώνοντας θα στρώσει. Δεν είναι πάντα έτσι. Τα παιδιά πρέπει να πειθαρχούν με τους σωστούς τρόπους και οι γονείς πρέπει να κοιτούν στο μέλλον. Οι γονείς είναι εκείνοι άλλωστε που θα βγάλουν το παιδί τους στην κοινωνία. Ένα προβληματικό στη συμπεριφορά του παιδί που πηγαίνει σχολείο δεν είναι μόνο αυτό υπεύθυνο για τον χαρακτήρα του. Περισσότερη από τη μισή δουλειά έχουν κάνει οι γονείς. Εκείνοι είναι που κατεργάζονται την προσωπικότητα του παιδιού τους. Οι γονείς σμιλεύουν τα χαρακτηριστικά. Το να κάτσει ήσυχα τη δεδομένη στιγμή είναι ένα ζήτημα. Το να μάθει πότε καθόμαστε ήσυχα, είναι ένα άλλο ζήτημα πιο δύσκολο αλλά τόσο πιο ουσιαστικό.
3. Δεν έχεις φτιάξει γραπτούς κανόνες
Οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς, συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι. Κάτσε να τους γράψεις εν ανάγκη προκειμένου να ανατρέχεις σε αυτούς. Κάνε το παιδί σου να τους εμπεδώσει. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δεδομένοι και απαράβατοι μέσα στο μυαλό του παιδιού σου.
4. Φτιάξε ένα πλάνο πειθαρχίας
Χρειάζεται να σκεφτείς και να καταστρώσεις ένα σχέδιο πειθαρχίας. Πρέπει να ακολουθήσεις μια στρατηγική που δεν θα είναι τυχαία επιλογή ή ό,τι σε βολεύει. Βάλε κάτω τα πολύ ειδικά χαρακτηριστικά του παιδιού σου και στήσε τη στρατηγική σου με βάση αυτά. Αν μπερδεύεσαι δεν θα ήταν κακό να ζητήσεις τη συμβουλή κάποιου ειδικού.