Πειθαρχία και παιδιά: 4 αρχικά βήματα
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Πειθαρχία και παιδιά: 4 αρχικά βήματα

May 26, 2020

author:

Parenting.gr

Πειθαρχία και παιδιά: 4 αρχικά βήματα

Στους περισσότερους γονείς έχει τύχει να νιώθουν αδύναμοι πολλές φορές να διαχειριστούν οποιοδήποτε θέμα προκύπτει με τα μικρά παιδιά κυρίως όταν τίθεται και το θέμα της πειθαρχίας. Στο μυαλό ενός γονιού τριγυρίζει η φράση “πώς θα το κάνω να με ακούσει” ή πώς θα καταλάβει ότι πρέπει να κάνει αυτό” και αρκετές φορές αδυνατώντας να βρούμε λύση εκνευριζόμαστε ή νιώθουμε περίεργα που δεν μπορούμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο παιδί μας.

Συνήθως το δύσκολο θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στο να μην κακομάθουμε το παιδί αλλά  και να μην το φοβίσουμε.
Στόχος του γονιού είναι να μεγαλώσει το παιδί και να του δώσει τα κατάλληλα στοιχεία και μαθήματα ζωής μέσα σε ένα στοργικό και γεμάτο σεβασμό περιβάλλον.

Υπάρχουν μερικές πρακτικές συμβουλές όμως που μπορούμε να ακουλουθήσουμε για να χειριζόμαστε κάποιες καταστάσεις τις καθημερινότητας με τα παιδιά μας πιο εύκολα.

Kαταρχήν υπάρχουν μερικοί κανόνες τους οποίους χρειάζεται να κατανοήοσυμε και να τους μεταφέρουμε στο παιδί:

Ομαδικότητα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στο παιδί ότι η οικογένεια είναι μια ομάδα και λειτουργείτε όλοι μαζί με την υποστήριξη όλων. Τα παιδιά και οι γονείς βοηθάνε σε όλα για την καλύτερη δυνατή λειτουργία και επιβίωση της οικογένειας.

Αλληλοσεβασμός. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στις οικογένειες είναι ότι υπάρχει το παράπονο πως δεν ακούει ο ένας τον άλλον. Ως γονείς χρειάζεται να δώσετε το καλό παράδειγμα και να ακούστε με όλη σας την προσοχή και το ενδιαφέρον κάθε φορά που το παιδί επικοινωνεί μαζί σας.

Η συνέπεια. Στην ανατροφή των παιδιών παίζει μεγάλο ρόλο η συνέπεια. Σε έναν κόσμο γεμάτο σύγχυση και χάος είναι καλό να γνωρίζει και να νιώθει τη συνέπεια στην οικογένεια με το να μένετε αμετάκλητοι σε κανόνες και αποφάσεις που έχετε θεμελιώσει στην οικογένεια σας κι έχετε αποσπάσει τη συμφωνία των παιδιών. Αυτό θα δώσει δύναμη στο παιδί και θα ωριμάσει συναισθηματικά. Μην παραποιείτε τους κανονισμούς που έχετε θέσει και να επιμένετε με στοργή και αγάπη όμως και όχι αυταρχισμό.

Δικαιοσύνη. Τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα με πολλές καταστάσεις στη ζωή τους που δε θα νιώθουν πάντα το αίσθημα της δικαιοσύνης αλλά και της αδικίας. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να γνωρίζει για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αδικίες πιο ομαλά στο μέλλον. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να του φερόμαστε άδικα αλλά να του δείξουμε καθημερινά παράδειγμα πως η ζωή δεν είναι πάντοτε δίκαιη.

Διαβάστε επίσης:

7 συμβουλές για να μεγαλώσεις ένα ισορροπημένο παιδί!

Πώς να προετοιμάσεις το παιδί για το σχολείο

Originally posted 2015-09-11 04:30:37.