Πατρότητα: τι απασχολεί τον σύντροφό σου;
ΜΠΑΜΠΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πατρότητα: τι απασχολεί τον σύντροφό σου;

August 7, 2017

author:

Parenting.gr

Πατρότητα: τι απασχολεί τον σύντροφό σου;

Το άγχος για την απόκτηση ενός παιδιού και τη ζωή μετά δεν είναι μόνο δικό σου πρόβλημα. Οπωσδήποτε οι 9 μήνες τις εγκυμοσύνης, η έκβαση του τοκετού και οι πρώτοι μήνες με το μωρό και τον θηλασμό και όλα αυτά, πιθανόν σε απασχολούν περισσότερο από τον σύντροφό σου μια και το δικό σου σώμα είναι εκείνο που δοκιμάζεται όμως έχει και εκείνος τα δικά του άγχη. Η πατρότητα είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους άνδρες. Δες παρακάτω ποια είναι αυτά που τον απασχολούν σχετικά με την πατρότητα και πώς θα τον βοηθήσεις να τα ξεπεράσει.

1. Θα είμαι καλός πατέρας;
Από την στιγμή που θα του ανακοινώσεις τα χαρμόσυνα ως την στιγμή που θα περάσετε την πόρτα του μαιευτηρίου δεν θα σταματήσει να σκέφτεται αν θα γίνει καλός πατέρας. Οι αλλαγές για εκείνον μεγάλες. Από εργένης βρέθηκε σε σχέση. Στη συνέχεια βρέθηκε να συγκατοικεί μαζί σου. Ύστερα χαμογελούσατε κάτω απ’ τα στέφανα και τώρα θα γίνει μπαμπάς. Δεν έχει καταλάβει από πού του’ρθε όσο κι αν το παίζει έτοιμος ή ακόμα κι αν το διεκδικούσατε καιρό. Λέγε του συχνά και με άσχετες αφορμές ότι και εσύ έχεις την αγωνία αν θα γίνεις καλή μαμά και ότι μαζί θα βρείτε τον τρόπο να το κάνετε να δουλέψει…

2. Μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά;
Η απόκτηση ενός παιδιού συνεπάγεται αύξηση των εξόδων μιας οικογένειας σημαντικά. Κάπως έτσι ο σύντροφός σου αγχώνεται αν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει οικονομικά ώστε να μην λείψει τίποτα από το μωρό σας. Θύμισέ του ότι δεν είναι μόνος του σ’ αυτό και ότι οι αντιλήψεις ότι ο άνδρας αναλαμβάνει 100% τα έξοδα της οικογένειας είναι ξεπερασμένες.

3. Θα αγαπάει περισσότερο το μωρό από όσο εμένα;
Περισσότερο από άνδρας, ο σύντροφός σου είναι παιδί. Αυτό δεν σημαίνει ότι ζηλεύει και μισεί το μωρό που θα αποκτήσετε αλλά μια ανασφάλεια ότι η προσοχή σου θα πέσει εκεί, την έχει. Ε, κι εσύ μην το τροφοδοτείς αυτό μιλώντας ήδη αποκλειστικά και μόνο για το μωρό. Δεν έχετε αλλάξει status. Θα γίνετε γονείς αλλά σου θυμίζουμε πόσο βασικό είναι να παραμείνετε και ζευγάρι.

4. Πώς είπαμε ότι κρατάνε το μωρό;
Ο σύντροφός σου όπως σωστά υποψιάζεσαι δεν έπαιζε ποτέ με κούκλες μωρά ούτε ζητούσε να κρατήσει στην αγκαλιά του τα μωρά των άλλων. Δεν έχει ιδέα πώς πρέπει να κρατήσει ένα μωρό, ακόμη περισσότερο δεν ξέρει πώς να το αλλάξει, πώς να το πλύνει και πώς να το ντύσει διατηρώντας το αρτιμελές. Θα χάσει τον ύπνο του και γι’ αυτό θα πρέπει να τον βοηθήσεις εσύ χωρίς να του κάνεις παρατηρήσεις και να τον αγχώνεις περισσότερο.

5. Έχω εγκλωβιστεί;
Δεν θα σου το πει ποτέ αλλά στο βάθος έχει μια αγωνία αν θα μπορεί να ξαναδεί τους φίλους του, να ξαναπάει γήπεδο και όλα αυτά που κάνουν μόνα τους τα αγόρια. Διαβεβαίωσέ τον ότι προφανώς και θα πρέπει να είναι περισσότερο πατέρας, λιγότερο φίλος μιας παρέας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παύει αυτομάτως να έχει δικό του χρόνο. Άλλωστε, και εσύ θα θέλεις χρόνο μόνη σου για γυμναστήριο, βόλτες με τα κορίτσια και άλλα τέτοια που σε κάνουν να ξεφεύγεις.

Πηγή