Πατέρας σε δυσκολία: πώς θα τον βοηθήσετε
ΜΠΑΜΠΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πατέρας σε δυσκολία: πώς θα τον βοηθήσετε

January 11, 2018

author:

Parenting.gr

Πατέρας σε δυσκολία: πώς θα τον βοηθήσετε

Είναι η κολώνα του σπιτιού και το στήριγμα και τον θέλουμε δυνατό, χαρούμενο, ευτυχισμένο. Μια ξαφνική δυσκολία στα επαγγελματικά του μπορεί να τον αποδυναμώσει, να τον γεμίσει άγχος και ανασφάλεια. Εκεί είναι που πρέπει η παρέμβασή σας –και με την βοήθεια των παιδιών αν είναι σε θέση- να είναι άμεση και σωστή. Η γυναίκα έχει στη φύση της να φροντίζει και να προστατεύει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον σύντροφό της και πατέρα της οικογένειας. Ας δούμε πώς μπορείτε να τον βοηθήσετε όταν βρίσκεται σε δυσκολία.

-Αναζητήστε ευκαιρίες να του δείξετε πόσο πολύ πιστεύετε σε εκείνον
Όταν οι άνδρες βιώνουν δυσάρεστες εμπειρίες και είναι σε καθεστώς πίεσης, νιώθουν συχνά αποδυναμωμένοι και ότι είναι λίγοι για να τα καταφέρουν. Είναι ανθρώπινο. Εκεί χρειάζονται οι τονωτικές σας ενέσεις. Χρειάζεται να πιστέψει ότι μπορεί να τα καταφέρει και αυτό θα γίνει αν του τονώνετε συχνά την αυτοπεποίθηση. Θυμίστε του όλα όσα έχει κατορθώσει. Βγάλτε τον από τη μιζέρια λέγοντάς του πόσο πολύ πιστεύετε στις ικανότητές του, πόσο ίδια σκέφτονται και οι άλλοι για αυτόν και πως όλο αυτό δεν είναι παρά μια κακή φάση που θα περάσει. Αν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα από βρέφη, μιλήστε του για το πόσο τον θαυμάζουν τα ίδια και τον θεωρούν πρότυπο. Μπορείτε ακόμη να βάλετε και τα παιδιά στη διαδικασία, παροτρύνοντάς τα να εκφράσουν στον πατέρα τους τα συναισθήματά τους.

-Δώστε του χώρο
Όταν πασχίζει για να τα καταφέρει στην δουλειά με ένα project που τον δυσκολεύει και από το οποίο κρίνεται η καριέρα του, υποστηρίξτε τον αφήνοντάς του χώρο για να αναπνεύσει και να κάνει τη δουλειά του. Αν λείπει για ώρες από το σπίτι, τη στιγμή που ξέρετε τι περνάει, μην τον φορτώνετε με τηλεφωνήματα και όταν επιστρέφει μην τον κάνετε να νιώθει άσχημα που έχασε για παράδειγμα τη γιορτή του σχολείου. Μην του φορτώνετε τύψεις. Δώστε του χώρο και θα σας αποζημιώσει για τις απουσίες.

-Επαινέστε τον δημόσια
Διακριτικά και χωρίς να δείχνει επιτηδευμένο επαινέστε τον δημόσια. Στην έξοδο για φαγητό με τους φίλους σας, πείτε πόσο τον θαυμάζετε που τα βγάζει πέρα με όλες αυτές τις δυσκολίες ή ακόμη πόσο όμορφος είναι παρά την κούρασή του.

– Να είστε κοντά του με τη γήινη υπόστασή σας
Όταν οι άνδρες είναι άσχημα ψυχολογικά συχνά απομακρύνονται και συμπεριφέρονται σαν παιδιά ή ακόμη χειρότερα σαν έφηβοι. Μια γυναίκα στα δύσκολα θα αναζητήσει αγκαλιά και χάδια και τρυφερότητα. Ο άνδρας θα απομονωθεί. Μπορεί να απομακρυνθεί και σεξουαλικά από κοντά σας. Δείξτε κατανόηση, μην τον πιέσετε, μην το κρίνετε αρνητικά αλλά αν τραβάει πολύ μην το αφήσετε και να εγκατασταθεί στη σχέση σας ως κανονικό. Βρείτε ευκαιρίες να μείνετε μόνοι σας, παρενοχλήστε τον με ωραίο τρόπο και κάντε τον να νιώσει πως έτσι ή αλλιώς είναι πάντα ο άντρας σας.