Πασσιφλόρα ή αλλιώς ρολογιά!
7hmeres

Πασσιφλόρα ή αλλιώς ρολογιά!

March 4, 2020

author:

Parenting.gr

Πασσιφλόρα ή αλλιώς ρολογιά!

Pass_Passiflora_coeruleaΔε μετράει το χρόνο αλλά σίγουρα αν το κοιτάξεις και το θαυμάσεις μοιάζει με ένα πανέμορφο διακοσμητικό ρολόι! Το περίεργο αυτό αλλά όμορφο λουλούδι ήρθε από την Ν. Αμερική στην Ευρώπη. Σε πολλές χώρες του κόσμου όμως είναι γνωστό ως το λουλούδι του πάθους και λέγεται ότι το όνομα του το πήρε από τα πάθη του Χριστού! Οι Χριστιανοί της εποχής διέκριναν στο λουλούδι το συμβολισμό για τα πάθη του Χριστού και τη σταύρωση Του.

Σε αρκετά μέρη του κόσμου δεν αποδέχονται αυτή τη θεωρία και το αποκαλούν λουλούδι-ρολόι. Στη χώρα μας είναι κυρίως γνωστό σα ρολογιά! Αν το παρατηρήσει κανείς πραγματικά νομίζει ότι οι “δείκτες” του θα κουνηθούν!

Η ρολογιά είναι αναρριχώμενο φυτό και συνήθως φυτεύεται σε πέργκολες. Θέλει ήλιο και σκιά για να ευδοκιμήσει ενώ δε συμπαθεί καθόλου το κρύο!

Η ρολογιά για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σκαρφαλώνει στα δέντρα για να φτάσει πολύ ψηλά και μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 10 μέτρα. Έχει ιδιαίτερη μυρωδιά και μάλιστα οι καρποί της είναι πολύ θρεπτικοί ενώ μπορούν να καταναλωθούν απευθείας είτε να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα σκευάσματα!Οι καρποί της είναι τα “φρούτα του πάθους” που είναι σαν το ρόδι αλλά σε κίτρινο χρώμα.

Επιπλέον η ρολογιά περιέχει συστατικά που όπως υποστηρίζεται από τους επιστήμονες είναι χαλαρωτικά και χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της αϋπνίας! Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί τις ουσίες της ρολογιάς σε συνδυασμό με άλλα βότανα για να παρασκευάσει ένα φυτικό ηρεμιστικό ενώ από πολύ παλιά οι ουσίες της χρησιμοποιούνται και στη φαρμακευτική.

Τη ρολογιά μπορούμε να τη φυτέψουμε για να στολίσουμε τον κήπο, τη βεράντα μας ή τα κάγκελα στο μπαλκόνι μας ή απλώς αλλά μπορούμε να την προσφέρουμε σα δώρο!

Πηγή: louloudia.gr

Διάβασε επίσης: Τα 5 πιο ενδιαφέροντα λουλούδια του κόσμου και μερικές απρόσμενες πληροφορίες…

Originally posted 2015-06-29 04:27:24.