Παρότρυνε τα νήπια να δραστηριοποιηθούν!
Eίμαι μαμά Eκπαίδευση Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί

Παρότρυνε τα νήπια να δραστηριοποιηθούν!

July 7, 2014

author:

Parenting.gr

Παρότρυνε τα νήπια να δραστηριοποιηθούν!

large_kidsΤα παιδιά της προσχολικής ηλικίας έχουν ανάγκη από παιχνίδι. Έχουν την ενέργεια για να είναι ασταμάτητα. Nα τρέχουν, να στριφογυρνούν, να πηδούν και να σκαρφαλώνουν με κάθε ευκαιρία. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να είναι σε φόρμα για τον ίδιο λόγο που το έχουν ανάγκη και οι ενήλικες: για να βελτιώσουν την υγεία τους και να εξασφαλίσουν ότι με τις σωματικές τους δυνάμεις θα μπορούν να κάνουν όλα όσα θέλουν. Η τακτική άσκηση βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν, να χτίσουν δυνατό μυικό ιστό και σκελετό, να αποκτήσουν σωματικές δεξιότητες και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.
Ακούγεται παράξενο το να συζητάμε για το πως θα “παροτρύνουμε” ένα νήπιο να δραστηριοποιηθεί. Όμως ναι, είναι πολύ σημαντικό να παίζουν δραστήρια, πολλές φορές μέσα στη μέρα. Οπότε, τι πρέπει να κάνουμε οι γονείς; Ίσως ήδη γνωρίζεις τι θα ενεργοποιούσε αυτή ακριβώς την ηλικιακή ομάδα: το κέφι!
Για να δημιουργήσεις κεφάτες και ενεργοποιημένες ώρες, μάθε ποιες δραστηριότητες είναι οι καλύτερες για την ηλικία του παιδιού σου και κάνε την διασκέδαση του την πρώτη προτεραιότητα. Για παράδειγμα, τα νήπια ίσως δυσανασχετήσουν αν τα τραβολογάς σε έναν βαρετό γι’αυτά περίπατο σε ένα γήπεδο. Αν όμως προγραμματίσετε έναν περίπατο στο δάσος, με διαλείμματα για να θαυμάσετε τη φύση και να πετάξετε πέτρες μακριά, ίσως η βόλτα να φαντάζει πιο ελκυστική.
Συνειδητοποιώντας ποιες είναι οι κλίσεις του παιδιού σου και τον χαρακτήρα του, θα βρεις ακόμα έναν τρόπο να το κρατήσεις δραστήριο. Αν για παράδειγμα περνάτε φανταστικά με το να ανταλλάσσετε μπαλιές, αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί θα είναι ευχαριστημένο στα πλαίσια μιας ομάδας ποδοσφαίρου, με όλους τους κανόνες να το πιέζουν.

Τι υπάρχει έξω από το σπίτι; Σκέψου τις δυνατότητες να παραμένει το παιδί ενεργοποιημένο εκτός σπιτιού. Έχουν τα παιδιά στον χώρο του παιδικού σταθμού ή στο νηπιαγωγείο τους πρόσβαση σε παιδική χαρά ή σε μια μεγάλη αυλή για δραστηριότητες; Τα παιχνίδια και ο εξοπλισμός δεν υπάρχει λόγος να είναι φαντασμαγορικά. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας παίζουν απασχολούνται με απλές δραστηριότητες, όπως να πηδούν σχοινάκι, να ισορροπούν στο ένα πόδι, να πετούν και να πιάνουν μπάλες, να χοροπηδούν, να κάνουν ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες. Απολαμβάνουν απλά παιχνίδια, χορεύουν και κάνουν κωλοτούμπες.
Τα οφέλη των δραστηριοτήτων αυτών θα φανούν και τώρα αλλά και στο μέλλον. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν βασικές δεξιότητες κατά την νηπιακή ηλικία, όπως να πηδούν, να πετούν πράγματα, να κλοτσούν και να πιάνουν στον αέρα, αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και αυξάνει τις πιθανότητες να εξακολουθήσουν να είναι σωματικά δραστήριοι καθώς μεγαλώνουν. Γι’αυτό το λόγο συνίσταται τουλάχιστον μια ώρα από μεθοδευμένη, με την καθοδήγηση ενηλίκου, άσκηση καθημερινά.

Ελεύθερη ώρα. Μια κάποια ελευθερία μπορεί να κινητοποιήσει ένα νήπιο να δραστηριοποιηθεί. Παρ’όλο που πολλές από τις ασκήσεις φυσικής αγωγής μπορούν να υποβάλλονται από τους γονείς, αξίζει να τους αφήνουμε πρωτοβουλίες κάποιες φορές. Καλό θα ήταν να τα αφήνουμε λοιπόν να παίζουν ελεύθερα τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα.
Οπότε ενθαρρύνουμε το ελεύθερο παιχνίδι, δηλαδή επιτρέπουμε στα παιδιά να διαλέξουν τη δραστηριότητα και να λάβουν την απόφαση για το πως θα το κάνουν. Πάντα βέβαια σε ένα ασφαλές και υπό επίβλεψη περιβάλλον. Τέτοιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι η εξερεύνηση της αυλής του σπιτιού, ή το πρωινό ντύσιμο.
Κατά τη διάρκεια παιχνιδιών προσποίησης, τα παιδιά επιθυμούν να αναλάβουν έναν συγκεκριμένο ρόλο που έχει αναφορά στο φύλο του, καθώς αρχίζουν να ταυτίζονται με άτομα του ιδίου φύλου. Ένα κορίτσι, για παράδειγμα, αρέσκεται να παριστάνει ότι είναι η μαμά, η οποία κάνει δουλειές στον κήπο, ενώ ένα αγοράκι θα υποδύεται τον μπαμπά που κουρεύει το γρασίδι.

Οι γονείς παίζουν σπουδαίο ρόλο. Μια σημαντική υπενθύμιση είναι ότι το νήπιό σας δεν παίρνει τα μάτια του από πάνω σας, οπότε οφείλετε να δίνεται το καλό παράδειγμα, με συχνή άσκηση. Το παιδί θα το εκλάβει σαν κάτι που οι γονείς κάνουν και θα θέλουν σαν φυσικό επόμενο, να το κάνει και το ίδιο. Να μερικές καλές συμβουλές που οι γονείς μπορούν να ακολουθήσουν για να ενθαρρύνουν την φυσική άσκηση:
Περιόρισε τον τηλεοπτικό και διαδικτυακό χρόνο. Αν το κάνεις, σίγουρα τα παιδιά θα βρουν πιο δραστήριες ασχολίες. Μην επιτρέπεις περισσότερες από 1 με 2 ώρες μπροστά στην οθόνη. Παρ’όλο που άπειρα λογισμικά που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας κυκλοφορούν στην αγορά, κανένα δεν είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή του. Αν πάλι αποφασίσεις να επιτρέψεις την χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, διάλεξε προσεχτικά το λογισμικό και τις ιστοσελίδες που θα επισκέπτεται το παιδί σου.
Γνώρισε το παιδί σου. Προσπάθησε να βρείτε δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί σου και μετά δημιούργησε όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορείς για να τις απολαύσει. Εξασφάλισε εξοπλισμό και αναλώσιμα, αν είναι δυνατόν, σε σημείο που να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση μόνο του.
Μην σταματήσεις την στενή επίβλεψη. Οι φυσικές δυνατότητες ενός νηπίου, όπως για παράδειγμα να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, συχνά υπερέχουν από την κριτική τους ικανότητα ως προς το τι είναι ασφαλές και τι επικίνδυνο. Αντίστοιχα, δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν για ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια μιας πολύ ζεστής ημέρας. Είσαι εσύ που πρέπει να τα σταματήσεις για να φάνε ένα σνακ, να πιουν λίγο νερό και να ανανεώσουν το αντηλιακό τους.