Παρατηρώντας ένα νεογέννητο βρέφος
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Παρατηρώντας ένα νεογέννητο βρέφος

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Παρατηρώντας ένα νεογέννητο βρέφος

Μετά από την περίοδο της εγκυμοσύνης, την ώρα του τοκετού νιώθεις σαν να τραβάς την κορδέλα από ένα κουτί με δώρα. Η συγκίνηση και η ευτυχία δεν περιγράφονται και η αγάπη ξεχειλίζει. Ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι που σχεδόν χωράει στην παλάμη σου, βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά σου ενώ φίλοι και συγγενείς γεμίζουν το χώρο με επιφωνήματα χαράς. Μα πόσο σου μοιάζει!
λένε όλοι ενθουσιασμένοι είναι ίδιο!

Εσύ όμως το κοιτάς και βλέπεις ότι περισσότερο μοιάζει στο νεογέννητο που κοιμάται στο δίπλα κρεβάτι, παρά σε κάποιον από τη δική σας οικογένεια. Κι αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα νεογέννητα δεν είναι χαριτωμένα, αντίθετα είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα. Συγκριτικά, τα μωράκια που γεννιούνται με καισαρική είναι πιο ξεκούραστα αλλά κι αυτά ζούσαν σε ένα πολύ στενό χώρο για πολλούς μήνες, συνεπώς είναι “πιεσμένα”.

Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, από κοντά ένα νεογέννητο βρέφος για να δούμε πώς μοιάζει:

Το σώμα

Το κεφάλι ενός νεογέννητο βρέφους είναι δυσανάλογο με το σώμα του. Καταλαμβάνει περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού του σώματος. Με τη πρώτη μάτια δείχνει υπερβολικά μεγάλο και κάνει τα χεράκια και τα ποδαράκια του να δείχνουν ακόμα πιο μικρά. Τα πόδια είναι κοκαλιάρικα και όπως όλοι λένε χαρακτηριστικά, μοιάζουν με πόδια από κοτοπουλάκι. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κεφάλι μπορεί να είναι εξογκωμένο εξαιτίας της συμπίεσης στη λεκάνη της μητέρας ή να έχει αιμάτωμα από τον τοκετό.

Το πρόσωπο 

Το πρόσωπο συνήθως είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο από την πίεση μέσα στην κοιλιά αλλά και από την διαδικασία του τοκετού. H μύτη είναι αυτή που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη παραμόρφωση και το πηγούνι είναι πιθανό να είναι ασύμμετρο. Τα μάτια μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι είναι αλλήθωρα. Ατό συμβαίνει είτε λόγω της διόγκωσης από τον τοκετό είτε λόγω των αντιβιοτικών σταγόνων για τα μάτια. Επίσης, μπορεί να είναι πολύ κόκκινα εξαιτίας της πίεσης από τον τοκετό.

Το δέρμα

Το δέρμα ενός νεογέννητου έχει συνήθως ένα ροδαλό χρώμα για το οποίο ευθύνονται τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Επίσης, καλύπτεται από ένα πηχτό λευκό στρώμα (vernix caseosa)  το οποίο προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα του νεογέννητου και το προφυλάσσει από το αμνιακό υγρό. Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η ουσία είναι θαυματουργή και όσα μωράκια  είχαν τη δυνατότητα να τη διατηρήσουν για κάποιο διάστημα μετά τον τοκετό,  είχαν υγιέστερο δέρμα και υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος.

Επίσης,  σε ορισμένα νεογέννητα και κυρίως στα πρόωρα μωρά παρατηρούμε ένα χνούδι (σαν πούπουλο)  στην πλάτη, τους ώμους, τα μάγουλα και μπορεί και στο μέτωπο, το οποίο θα υποχωρήσει μετά από λίγες εβδομάδες.

Τα μαλλιά

Τα μαλλιά ποικίλουν! Μπορεί να είναι πυκνά ή αραιά, μακρυά ή να στέκονται όρθια και δίνουν πολύ ξεχωριστό στυλ στο μικροσκοπικό ανθρωπάκι. Παρόλα αυτά μέσα στους πρώτους 6 μήνες τα μαλλιά θα πέσουν και τα καινούργια που θα βγουν είναι πιθανό να μην έχουν καμία σχέση με τα μαλλιά της γέννας.

Η αναπνοή 

Τις πρώτες ημέρες η αναπνοή του μωρού μπορεί να μην είναι ρυθμική και θα είναι πολύ πιο συχνή από αυτή των ενηλίκων.  Τα νεογέννητα εκπνέουν με τη μύτη τους κι όχι με το στόμα και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αναπνέουν και ταυτόχρονα να τρώνε. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η μυτούλα τους είναι μικρή κι είναι πολύ εύκολο να κλείσει αυτή η μικρή αναπνευστική οδός. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να ακούτε ένα θόρυβο σαν σφύριγμα και να διακρίνετε μια δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης, τα συχνά φταρνίσματα βοηθούν στη διάνοιξη των αναπνευστικών οδών του βρέφους και εκτός των άλλων είναι πολύ χαριτωμένα!