Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας στα μικρά παιδιά
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας στα μικρά παιδιά

November 13, 2016

author:

Parenting.gr

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας στα μικρά παιδιά

Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται η μη-τακτική διέλευση των κοπράνων (κινήσεις του εντέρου) για τουλάχιστον 3 μέρες, ή το να έχει ένα παιδί αρκετά πιο σκληρά κόπρανα από το συνηθισμένο.

Παρόλο που είναι σύνηθες για ένα παιδί να μην έχει επισκεφτεί την τουαλέτα για 3 ημέρες, δεν είναι απαραίτητα και φυσιολογικό. Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αγνοούν πιθανά συμπτώματα.

Ας δούμε, λοιπόν, παράγοντες που συμβάλουν στην παιδική δυσκοιλιότητα:

Η πιο κοινή αιτία για αυτό το πρόβλημα σε ένα παιδί ηλικίας άνω των 18 μηνών είναι η εσκεμμένη αποφυγή της τουαλέτας (για διάφορους λόγους). Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά είναι συχνά τόσο απορροφημένα στο παιχνίδι τους, που δεν έχουν το χρόνο, ή την υπομονή για να κάνουν… διάλειμμα για τουαλέτα.
Στο σχολείο μπορεί να είναι διστακτικά λόγω της με την έλλειψη ιδιωτικότητας, ή με την καθαριότητα στις τουαλέτες.
Μπορεί να είχαν μια προηγούμενη οδυνηρή ή τρομακτική εμπειρία που τα κάνει να θέλουν να αποφύγουν να πάνε στην τουαλέτα.
Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλός τους μαθαίνει να αγνοεί τις επαναλαμβανόμενες «ορμές» για επίσκεψη στην τουαλέτα. Αλλά όσο τα κόπρανα παραμένουν στο παχύ έντερο, τόσο αφυδατώνονται, γεγονός που τα καθιστά σκληρά και ξηρά.
Έτσι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για το παιδί να πάει κανονικά στην τουαλέτα και αναγκάζεται να “κρατιέται”.

Οι αλλαγές στη διατροφή επηρεάζουν τις συνήθειες του εντέρου. Στους ενήλικες, οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνoυν τη λειτουργία του εντέρου. Στα παιδιά, ωστόσο, η ίδια διατροφή δεν έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Τα βρέφη και τα παιδιά που τρώνε καλά και ισορροπημένα γεύματα κατά κανόνα δεν είναι δυσκοίλια.
Οι έφηβοι και τα νήπια που τρώνε πολλή ζάχαρη “απειλούνται” από δυσκοιλιότητα και πιο σκληρά κόπρανα στο παχύ έντερο.
Οποιεσδήποτε έντονες αλλαγές σε ένα παιδί, όπως μια ασθένεια που θα του προκαλέσει πυρετό, ή το να παραμείνει κλινήρης, ή το να τρώει λιγότερο, ή το να αφυδατωθεί γενικότερα, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των κενώσεων και να σκληρύνει κόπρανα.

shutterstock_366455552

Υπάρχει επίσης μια σειρά ιατρικών διαταραχών που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στο παιδί:
Υποθυρεοειδισμός (μειωμένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα) είναι μια κατάσταση που προκαλεί μειωμένη δραστηριότητα των εντερικών μυών, μαζί με πολλά άλλα συμπτώματα. Όλα τα νεογέννητα πρέπει να ελέγχονται για υποθυρεοειδισμό, ως μέρος της εξέτασης αίματος (τσίμπημα στην φτέρνα, ή τεστ Guthrie). Αυτή η κατάσταση διαγιγνώσκεται συνήθως, όταν ένα μωρό είναι πολύ μικρό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Ο διαβήτης είναι κοινό ιατρικό πρόβλημα που συνδέεται με τη δυσκοιλιότητα αλλά και οι αλλαγές στα επίπεδα μετάλλων στο αίμα και σε εκείνα των ηλεκτρολυτών μπορεί να αλλάξουν τις συνήθειες του εντέρου.
Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επιφέρουν στα παιδιά συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Συνήθως πρόκειται για απλά φάρμακα για το κρυολόγημα και τα αντιόξινα για το στομάχι.
Άλλες πιθανές αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι η κατάθλιψη, η καταναγκαστική εκπαίδευση για να μάθει το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει δυσκοιλιότητα

Σε γενικές γραμμές, εάν ένα παιδί έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα και τα κόπρανά του είναι σκληρά ή του είναι πολύ οδυνηρό να περαιώσει την κένωση, τότε έχει δυσκοιλιότητα.
Τα παιδιά συχνά παρουσιάζουν χαρακτηριστικές συμπεριφορές, καθώς προσπαθούν να απέχουν από την τουαλέτα: Τα βρέφη που έχουν επώδυνες κινήσεις του εντέρου μπορεί να τεντώνουν ενστικτωδώς τα πόδια τους και να πιέζουν τον πρωκτό και τους γλουτούς τους για να αποτρέψουν την κένωση, επειδή τους είναι επώδυνη.
Τα μικρά παιδιά συχνά πατάνε στις μύτες των ποδιών τους, κουνιούνται πέρα-δώθε και κρατάνε τα πόδια και τους γλουτούς τους σε σύσφιξη.

Άλλες ενδείξεις ότι ένα παιδί είναι δυσκοίλιο

Γενικευμένος κοιλιακός πόνος γύρω από τον αφαλό
Μειωμένη όρεξη, ναυτία ή έμετος
Ακράτεια ούρων, συχνουρία, ή ενούρηση
Επανεμφανιζόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr