Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2016 “Υποστηρίξτε τις μητέρες να θηλάσουν, οποτεδήποτε, οπουδήποτε”
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2016 “Υποστηρίξτε τις μητέρες να θηλάσουν, οποτεδήποτε, οπουδήποτε”

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2016 “Υποστηρίξτε τις μητέρες να θηλάσουν, οποτεδήποτε, οπουδήποτε”

Γράφει η Λένια Κουνένη
Μέλος της συντονιστικής ομάδας
Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, δημιουργήθηκε με στόχο την “από μητέρα προς μητέρα” προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό.

Ο λόγος ύπαρξης της ομάδας αυτής προέκυψε από την ανάγκη μαμάδων να ενημερωθούν και να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα σχετικά με το θηλασμό και να διορθώσουν τα λάθη που σαμποτάρουν την προσπάθειά τους, τόσο από το περιβάλλον τους (οικογενειακό, φιλικό) όσο και από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας που αρκετές φορές ακόμη, δυστυχώς, αναπαράγουν προσωπικές τους πεποιθήσεις, ως ιατρικά πεπραγμένα βάζοντας εμπόδια στη γυναίκα την οποία επιθυμεί να θηλάσει.
Έτσι, εμείς οι γυναίκες – μητέρες συμφωνήσαμε με ένα προφορικό ηθικό “συμβόλαιο” να στηρίζουμε η μια την άλλη, να μοιραζόμαστε τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα προβλήματά μας, μέσω της ομάδας αυτής. Ήταν η ανάγκη μας αυτή, για σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση, που μας οδήγησε να ανοίξουμε το δρόμο αυτό για τους εαυτούς μας, και αργότερα και για όσες γυναίκες – μητέρες – θηλάζουσες, το επιθυμούσαν κι επιθυμούν.

shutterstock_443140102

Σήμερα, στο δίκτυο ανήκουν πάνω από 50 τοπικές ομάδες οι οποίες λειτουργούν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης FACEBOOK με σκοπό να ενημερώσουν έγκυρα και εθελοντικά θηλάζουσες μητέρες. Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας.
Είμαστε πρωτίστως μαμάδες οι ίδιες, εργαζόμενες (οπότε παράλληλα είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της επιστροφής μας στην εργασία μας) σε πολύ απαιτητική ρουτίνα, οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Και κάπου εκεί ενδιάμεσα, βάζουμε και την εθελοντική μας παρουσία και υποστήριξη στην ομάδα, η οποία λειτουργεί 24 ώρες, το 24ωρο, από την πρώτη μέρα και μέχρις ότου να μην υπάρχει ούτε μια μαμά που να χρειάζεται την υποστήριξη μας.

Πλέον το διαδίκτυο προσφέρει όλες τις σωστές και άρτια τεκμηριωμένες μελέτες σε σχέση με το θηλασμό, απλά εμείς καθοδηγούμε τις συμμετέχουσες στο πώς να αναζητούν και να αναγνωρίζουν την σωστή πληροφορία, μέσα στην πληθώρα παραπληροφόρησης που επικρατεί. Οι σελίδες που αντλούμε πληροφορίες κι ενημερωτικό υλικό είναι η σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Unicef, της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας, της αντίστοιχης Καναδικής, Αυστραλιανής και Σουηδικής, του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και μερικούς άλλους έγκυρους ιστότοπους.

Οι ομάδες οργανώνουν κάθε χρόνο ομιλίες και ημερίδες με έγκυρους επιστήμονες, καθώς και το συμβολικό ταύτοχρονο θηλασμό. Από το 1992 έχει καθιερωθεί διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου.

%ce%b6%ce%b1%cf%80-1

Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται στις 1-7 Νοεμβρίου και στα πλαίσια του εορτασμού το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει τον 7ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε περισσότερες από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα!

Σε αυτή τη γιορτή μας δίνεται η αφορμή μητέρες – μέλη των ομάδων του Δικτύου μας να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, “από μητέρα προς μητέρα”.

Ένας από τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες που εμποδίζουν μια μητέρα να πετύχει τον αποκλειστικό θηλασμό είναι η έλλειψη άνεσης να θηλάσει το μωρό της εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να αυτοπεριορίζεται κατ’ οίκον, κάνοντας έτσι τη ζωή της πιο δύσκολη, και φτάνοντας μοιραία στο δίλλημα αν θα συνεχίσει το θηλασμό ή όχι.
Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη! Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει οτι ο θηλασμός χρειάζεται προστασία, προαγωγή και υποστήριξη.
Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει την νέα μητέρα όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού.

Λένια Κουνένη
Μέλος της συντονιστικής ομάδας Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής

Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός Αττικής 2016
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

thilazo1 thilazo2 thilazo3