Παιχνίδια στη θάλασσα με ασφάλεια
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Παιχνίδια στη θάλασσα με ασφάλεια

October 21, 2019

author:

Parenting.gr

Παιχνίδια στη θάλασσα με ασφάλεια

Οι καλοκαιρινές εξορμήσεις στη θάλασσα είναι μια φανταστική ευκαιρία για δροσιά, παιχνίδι αλλά και άθληση για όλη την οικογένεια! Τα θαλάσσια σπορ είναι συναρπαστικά και υπόσχονται στιγμές διασκέδασης. Αλλά , δυστυχώς, μπορούν να αποδειχτούν και επικίνδυνα.

Για να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα θαλάσσιο παχνίδι αλλά και την επιχείρηση που μας το παρέχει,θα πρέπει να γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες όπως περιγράφονται στο «Δωδεκάλογο της Ασφάλειας» του Safe Water Sports.

shutterstock_340156661

1. Αρχικά, επιβεβαιώνουμε ότι η επιχείρηση είναι πιστοποιημένη. Ελέγχουμε ότι διαθέτει άδεια λειτουργίας από τη Λιμενική Αρχή για την τρέχουσα χρονιά και για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Όλες οι επιχειρήσεις με άδεια λειτουργίας εμφανίζονται στο www.safewatersports.gr.

2. Για τα θαλάσσια παιχνίδια ελκυόμενου μέσου από ταχύπλοο σκάφος (π.χ. θαλάσσιο σκι) ελέγχουμε ότι ο χειριστής του σκάφους κατέχει πτυχίο προπονητή/εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι. Επίσης, σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωτική η παρουσία δεύτερου ατόμου πάνω στο σκάφος, ο οποίος θα επιβλέπει τη δραστηριότητα.

3. Επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχει σωστική λέμβος πάντα σε ετοιμότητα, η οποία δεν ενοικιάζεται ούτε εκτελεί άλλες λειτουργίες. Είναι χρώματος πορτοκαλί και αναγράφει Life Boat.

4. Στη δεδομένη παραλία όπου εκτελούνται θαλάσσιες δραστηριότητες προβλέπεται υποχρεωτικά ναυαγοσώστης. Επιβεβαιώνουμε την παρουσία του στο χώρο. Στο www.safewatersports.gr θα βρείτε καταχωρημένες όλες τις παραλίες με ναυαγοσώστες.

shutterstock_132687533

5. Δεν συμμετέχουμε σε θαλάσσια σπορ πριν το πέρας δυο ωρών από το γεύμα μας. Καθώς επίσης, αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή δεν αισθανόμαστε καλά.
Η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά τη δύση του ήλιου.

6. Εαν το παιδί μας δεν ξέρει καλό κολύμπι, δε δίνουμε τη συγκατάθεσή μας για τη συμμετοχή του σε θαλάσσια σπορ. Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε την επικινδυνότητα του σπορ και κρίνουμε αν θα επιτρέψουμε τη συμμετοχή ακόμα και σε εξοικειωμένα με το νερό παιδιά.

7. Τα ελάχιστα όρια ηλικίας, σύμφωνα με το νόμο ορίζονται ως εξής:

14 ετών για Aqua scooter, Seabuggy, Κανό.

14 ετών για θαλάσσιο ποδήλατο (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό).

16 ετών για θαλάσσιο σκι, Θαλάσσιο έλκηθρο, Θαλάσσιο δαχτυλίδι, Ιστιοσανίδα, Catamaran, Ιστιοπλοϊκοί λέμβους (εκτός αν υπάρχει γονική συναίνεση).

16 ετών για μηχανοκίνητες λέμβους (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό).

16 ετών για Κayak.

18 ετών για Mini Cruiser.

18 ετών για θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ή άνω των 14 ετών με γονική συναίνεση.

18 ετών για Αcrylicraft (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό).

8. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και χρησιμοποιούμε το δίαυλο με πλωτές σημαδούρες μπροστά από το πόστο της επιχείρησης, για την είσοδο και έξοδο όλων των εκμισθωμένων μέσων προς και από την παραλία.

shutterstock_50499271

9. Ελέγχουμε ότι υπάρχουν όλα τα προβλεπόμενα μέσα ασφαλείας (π.χ. σωσίβιο, κράνος κλπ) και επιβεβαιώνουμε ότι είναι σε καλή κατάσταση.
Τα χρησιμοποιούμε σε κάθε περίπτωση, εμείς και τα παιδιά μας.

10. Ενημερωνόμαστε σωστά πριν ξεκινήσουμε και τηρούμε όλες τις οδηγίες και συμβουλές του υπεύθυνου της επιχείρησης.
Φροντίζουμε να διατηρήσουμε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους και αποφεύγουμε τους επικίνδυνους ελιγμούς.
Ποτέ δεν υπερεκτιμούμε τις ικανότητές μας στη θάλασσα και δε χειριζόμαστε ταχύπλοο σκάφος (π.χ. jet ski ) χωρίς νόμιμη άδεια από τη Λιμενική Αρχή.
Διατηρούμε συνεχώς οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης.

shutterstock_324374252

11. Ενημερωνόμαστε από πριν για τον καιρό στην περιοχή και επιστρέφουμε αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.

12. Αν διαπιστώσουμε ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας στην επιχείρηση, ενημερώνουμε άμεσα την αρμόδια Λιμενική Αρχή.

To Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 με βασικό σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό και τα υδάτινα σπορ. Αφορμή για την ίδρυση του, αποτέλεσε ένα τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στο μικρό Μιχάλη Πασχαλάκη ενώ εκείνος έπαιζε με τους φίλους του στη θάλασσα.

To Safe Water Sports έχει σαν όραμα να συμβάλει στην οργάνωση και ασφάλεια των αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το νερό στη χώρα μας, παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές για τα παιχνίδια και σπορ στο νερό και τη θάλασσα.

Φέτος το καλοκαίρι επιλέξτε την ασφάλεια για εσάς και τα παιδιά σας!

Originally posted 2016-06-23 04:00:06.