Παιδικό Δωμάτιο: Οι τοίχοι έχουν τη δική τους ιστορία
ΒΡΕΦΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Παιδικό Δωμάτιο: Οι τοίχοι έχουν τη δική τους ιστορία

October 26, 2019

author:

Parenting.gr

Παιδικό Δωμάτιο: Οι τοίχοι έχουν τη δική τους ιστορία

Όταν συνειδητοποίησα την επίδραση που έχουν τα χρώματα στη ψυχολογία, τη διάθεση και τη συμπεριφορά μου, άρχισα να τα κοιτάζω με διαφορετικό μάτι.
Ήταν όμως αργά για το σπίτι μου, καθώς το είχα ήδη βάψει από δική μου επιλογή και επιμονή, γκρι με ένα τοίχο σκούρο μωβ!

Ευτυχώς όταν ήρθε η ώρα να βάψουμε το παιδικό δωμάτιο, πριν ακόμα την άφιξη του υπέροχου νέου μέλους, άφησα τους ειδικούς να επιλέξουν.

Το παιδί πρέπει να βλέπει όμορφες, φωτεινές και χρωματιστές εικόνες, μου είπαν η Ντίνα και η Χρυσή.
Κάθε τοίχος στο παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να αφηγείται τη δική του ιστορία και να ξυπνά τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του παιδιού.
Με αυτόν τον τρόπο το παιδί εξοικειώνεται με την εικόνα του χειροποίητου έργου και η τέχνη γίνεται μέρος της καθημερινότητάς του.

ntina2

Η Ντίνα Βλαχοδήμου και η Χρυσή Γοντικάκη είναι καθηγήτριες θεατρικής και μουσικής αγωγής αντίστοιχα. Η Ντίνα με επιπλέον σπουδές στη σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Σταυράκου και η Χρυσή με επιμόρφωση στην ζωγραφική και στην κατασκευή μαριονέτας, αναλαμβάνουν τη δημιουργία σκηνικών σε παιδικές παραστάσεις και συναναστρέφονται καθημερινά μικρούς καλλιτέχνες. Στον ελεύθερο τους χρόνο ομορφαίνουν παιδικά δωμάτια και βοηθούν τα παιδιά να ταξιδεύουν στους μαγικούς κόσμους της τέχνης.

Ενώ συζητούσαμε για τα χρώματα του παιδικού δωματίου, ξαφνικά, μια διαφορετική γκαλερί με χειροποίητα έργα ανοίχτηκε μπροστά μου.
Δε φανταζόμουν τι μπορεί να κάνει κανείς με ταλέντο και απλά χρώματα από αυτά που βάφουμε τους τοίχους!

Το γεγονός ότι, η Ντίνα και η Χρυσή, ήταν άνθρωποι με βαθιά γνώση του αντικειμένου αλλά και με εκπαιδευτική εμπειρία και καθημερινή συναναστροφή με παιδιά, απεδείχθη εξαιρετικά σημαντικό.
Και το προτείνω και σε εσάς όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε ανθρώπους για να τους εμπιστευτείτε το παιδικό δωμάτιο του σπιτιού σας.
Πρέπει να γνωρίζουν  καλά τους κανόνες του ελεύθερου σχεδίου και της προοπτικής αλλά και τη ψυχολογία των χρωμάτων και ιδανικά θα πρέπει να μην έχουν χάσει την παιδικότητα τους.
Το «καλλιτεχνικό αποτέλεσμα» πρέπει να αποπνέει αισιοδοξία, ζωντάνια, αρμονία και πολλά χαμόγελα. Το παιδί θα πρέπει να χαίρεται με αυτό που βλέπει και να ξυπνά η φαντασία του.

ntina3

Το παιδικό δωμάτιο, όσο το μωρό μεγαλώνει, μετατρέπεται σε καταφύγιο. Είναι ο χώρος που αισθάνεται ασφάλεια να κοιμηθεί μόνο του το βράδυ, που κρύβει τα πολύτιμα παιχνίδια του και που αργότερα θα υποδέχεται τους φίλους τους, αφήνοντας απέξω τους γονείς του.

Για το παιδικό δωμάτιο, η Ντίνα κι η Χρυσή επέλεξαν άοσμα, οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα και γενικότερα υλικά με αντοχή στο χρόνο και στο συχνό πλύσιμο(!).

Στη συνέχεια, ήρθαν τα έπιπλα και ανέδειξαν ακόμα περισσότερο την ομορφιά και την τέχνη που έκρυβαν οι ζωγραφισμένοι τοίχοι.

Είναι πολύ σημαντικό, πριν πάρετε την απόφαση του σχεδίου να έχετε επιλέξει  τα έπιπλα που χρειάζεστε για να είναι όλα αρμονικά στο χώρο. Ομολογουμένως, θα είναι κρίμα να έρθει μια τεράστια συρταριέρα και να «σβήσει»  το ολοκαίνουργιο και πρωτότυπο έργο τέχνης που έχετε με αγάπη επιλέξει για το μωρό σας.

ntina6

Η Elliot Eisner στο βιβλίο της “The Arts and the Creation of Mind” σημειώνει ότι οι τέχνες βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν την εμπειρία που καμία άλλη πηγή δεν τους δίνει, και μέσα από μια τέτοια εμπειρία να ανακαλύψουν το εύρος και την ποικιλία του τι είναι ικανά να αισθάνονται.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το δωμάτιο τους και ας γεμίσουμε τη ζωή τους με χρώματα και τέχνες!

(Φωτογραφίες: Με την ευγενική παραχώρηση των Ντίνα Βλαχοδήμου και Χρυσή Γοντικάκη)

Originally posted 2016-06-29 11:00:32.