Πώς να αντιμετωπίσετε τους παιδικούς φόβους
ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Πώς να αντιμετωπίσετε τους παιδικούς φόβους

July 10, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς να αντιμετωπίσετε τους παιδικούς φόβους

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που προκύπτει όταν το σώμα μας νιώθει απειλή εξαιτίας κάποιο γεγονότος και αποτελεί μια φυσική αντίδραση. Η αντίδραση του σώματος μας είναι φυσιολογική, ασυνείδητη και έχει προστατευτικό χαρακτήρα. Τα συμπτώματα αλλά κυρίως ο τρόπος αντιμετώπισης διαφέρουν από τους βραδινούς εφιάλτες, τις φοβίες και το νυχτερινό τρόμο.

Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν και αποκτούν περισσότερες εμπειρίες και βιώματα, αρχίζουν να φοβούνται και να αποφεύγουν ορισμένες καταστάσεις. Συνήθως, τα μικρά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι, τους έντονους ήχους, τις φωνές και τις απότομες -απειλητικές κινήσεις αλλά μετά από σωστή διαχείριση και φροντίδα κατανοούν το περισταστικό. Περιμένουν από τους γονείς τους να τα αγκαλιάσουν, να τους προσφέρουν ασφάλεια, ηρεμία και γαλήνη.  Καθώς επίσης περιμένουν από τους αγαπημένους τους να δείξουν ενσυναίσθηση και στη συνέχεια να τους εξηγήσουν τί συνέβη με λογική και χωρίς υπερβολές.

Οι φόβοι δεν έχουν καμία σχέση με τις φοβίες, που αποτελούν έκδηλους και επίμονους φόβους και η αντιμετώπιση τους χρειάζεται ειδική βοήθεια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να μπορέσουν να ξεχωρίσουν πότε ένα παιδί απλά φοβάται και χρειάζεται αγκαλιά και  πότε έχει αναπτύξει φοβία. Εάν τα παιδιά επιμένουν να φοβούνται ένα περιστατικό που θα έπρεπε να το έχουν εκλογικεύσει και όταν έρχονται αντιμέτωπα με αυτό ιδρώνουν, πανικοβάλλονται και νιώθουν πως θα λιποθυμήσουν, τότε τα παιδιά αυτά βιώνουν μια φοβία και χρειάζονται διαφορετική μεταχείριση.

Αν όμως τα παιδιά, τρέξουν σε εσάς να παραπονεθούν και όταν τους μιλήσετε, ηρεμήσουν και ξεχάσουν το περισταστικό που τα φόβισε, τότε πρόκειται απλά για έναν φόβο, που μπορεί εύκολα να καταπολεμηθεί από εσάς. 

Ας δούμε αναλυτικά, τί μπορούν να κάνουν οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις:

Αρχικά, είναι λογικό να υπάρχουν πράγματα που και εσείς φοβάστε.  Πρέπει όμως, να προσπαθήσετε να ελέγξετε όσο μπορείτε τα συναισθήματα σας και να μην περάσετε το δικό σας φόβο στα παιδιά.

Όταν συμβεί κάτι που τα έχει τρομάξει, μην το μεγαλοποιήσετε και διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Διαφορετικά, θα προκληθεί μεγαλύτερος πανικός.

Όσο παράλογοι και εάν σας φαίνονται οι φόβοι των παιδιών, μην γελάσετε και μην τα ειρωνευτείτε. Συμπαρασταθείτε τους με κατανόηση και ηρεμία.

Μην προσπαθήσετε με βίαιο ή ενήλικο τρόπο να τα φέρετε αντιμέτωπα με το φόβο τους και σε καμία περίπτωση μην τα πιέσετε να ξεπεράσουν αυτό που νιώθουν με το δικό σας τρόπο. Από εσάς χρειάζονται τη δύναμη για να βρουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν το φόβο τους με το δικό τους τρόπο.

Μην χρησιμοποιείτε το φόβο σαν απειλή για να πετύχετε κάτι που θέλετε. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το φόβο σαν εργαλείο εκβιασμού για να κάνουν αυτό που εσείς θέλετε (πχ για να τηρήσουν το ωράριο του ύπνου ή για να φάνε το φαγητό τους κτλ) τόσο περισσότερο ο φόβος θα τα κυριεύει και δεν θα μπορούν να τον διαχειριστούν.

Μην ξεχνάτε ότι για να δημιουργήσετε δυνατούς ενήλικες, χρειάζεται να δημιουργήσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση. Και η αυτοπεποίθηση δημιουργείται με εμπιστοσύνη, αγάπη  και θετική ενίσχυση. Να μη σταματάτε να τα ενθαρρύνετε να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να είναι θαρραλέα όπως οι ήρωες των παραμυθιών και να πιστεύουν στις δυνάμεις τους.

Και σιγά σιγά ο φόβος θα νικηθεί! 

Originally posted 2017-01-31 07:30:05.