Παιδική Παχυσαρκία: Πόσο επικίνδυνη είναι για τα παιδιά μας;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Παιδική Παχυσαρκία: Πόσο επικίνδυνη είναι για τα παιδιά μας;

February 25, 2021

author:

Parenting.gr

Παιδική Παχυσαρκία: Πόσο επικίνδυνη είναι για τα παιδιά μας;

Γράφει η παιδίατρος,
Μαρία Ι.Ροδίτη

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παρατηρείται ραγδαία αύξηση της συχνότητας και σοβαρότητας της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, που αφορά σε αγόρια και κορίτσια, παιδιά όλων των εθνικοτήτων και κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων. Η χώρα μας έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, αγγίζοντας μέχρι το ένα στα πέντε σε ορισμένες περιοχές.

Ποιος είναι ο ορισμός της παχυσαρκίας και πώς γίνεται η διάγνωση αυτής;

Παχυσαρκία είναι η υπέρμετρη αύξηση του σωματικού λίπους. Τα πρώτα χρόνια της ζωής ο παιδίατρος χρησιμοποιεί τις καμπύλες ανάπτυξης για να προσδιορίσει τον κίνδυνο του αν το παιδί είναι υπέρβαρο/παχύσαρκο για την ηλικία και το φύλο του. Σε μεγαλύτερα παιδιά προσδιορίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ως μέθοδος υπολογισμού του σωματικού λίπους. Αν o ΔΜΣ είναι μεταξύ 85%-95% για την ηλικία και το φύλο, το παιδί είναι υπέρβαρο ενώ αν είναι μεγαλύτερος από 95%, το παιδί είναι παχύσαρκο. Επιπλέον, χρησιμοποιείται η μέτρηση του πάχους δερματικής πτυχής στον κορμό και στην οπίσθια επιφάνεια του βραχίονα με ειδικό όργανο (πτυχόμετρο). Παχύσαρκα θεωρούνται παιδιά με πάχος δερματικής πτυχής μεγαλύτερο από την 95η εκατοστιαία θέση σε ειδικούς πίνακες για την ηλικία και το φύλο τους.

Πού οφείλεται η παχυσαρκία;

Η παιδική παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος. Στη συντριπτική πλειοψηφία αποτελεί αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης γενετικού υποστρώματος, ατομικών συμπεριφορών και περιβαλλοντικών επιδράσεων. Οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν σε ποσοστό 40-70% στην παθογένεια της, ενώ η συνεχής αύξηση της συχνότητάς της με την πάροδο των ετών τονίζει τη σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων. Στη σημερινή εποχή οι τροφές πλούσιες σε λίπος και αλάτι είναι άφθονες, εύκολα προσβάσιμες, σχετικά φθηνές και εύγευστες με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά διαιτητικές υπερβάσεις, ενώ οι γονείς λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών τους αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων. Επιπλέον, τα παιδιά ξοδεύουν περισσότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια αντί να αθλούνται ή να παίζουν στη γειτονιά, γεγονός που δρα αθροιστικά στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Μόνο σε ένα μικρό ποσοστό η παιδική παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα ενδοκρινικών ή γενετικών νοσημάτων (ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, σύνδρομο Cushing, υποθυρεοειδισμός, υπερινσουλινισμός, σύνδρομο Prader-Willi).
shutterstock_304859501
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία του παιδιού;

Δυστυχώς οι επιπτώσεις είναι ποικίλες. Ένα υπέρβαρο/παχύσαρκο παιδί έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει:

Αρτηριακή υπέρταση
Υψηλές τιμές χοληστερίνης-τριγλυκεριδίων
Πρόωρη αθηροσκλήρυνση
Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Μεταβολικό σύνδρομο (άθροισμα διαταραχών που περιλαμβάνει αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αυξημένη γλυκόζη νηστείας)

Όλα τα παραπάνω είναι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και έχουν ενοχοποιηθεί για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου στην ενήλικο ζωή.

Άπνοια ύπνου
Άσθμα
Ραιβοποδία
Επιφυσιολίσθηση της κεφαλής του μηριαίου (εκδηλώνεται με πόνο στα γόνατα, στους μηρούς και στα ισχία)
Σπονδυλολίσθηση
Λιπώδης διήθηση του ήπατος
Χολολιθίαση
Παγκρεατίτιδα
Ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση (πονοκέφαλος, διαταραχές οράσεως, εμβοές στα αυτιά)
Πρώιμη ήβη
Πολυκυστικές ωοθήκες με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως

Είναι σημαντικό να τονίσουμε και τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ψυχική υγεία του παιδιού και του εφήβου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι πιθανό ένα παχύσαρκο παιδί να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, να τρέφει συναισθήματα ντροπής και απόρριψης που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να το οδηγήσουν σε κακή επίδοση στο σχολείο, σε απομόνωση, ακόμα και σε κατάθλιψη.

Μαρία Ι. Ροδίτη
Παιδίατρος
Email: roditimary@hotmail.com

Originally posted 2016-10-04 04:30:41.