Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας
ΕΦΗΒΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας

March 4, 2019

author:

Parenting.gr

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics  με επικεφαλής  τη Sarah Anderson, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Οχάιο αποδεικνύει ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταξύ των άλλων κινδύνων για την υγεία τους.

Αυτή η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα παλαιότερο σώμα επιστημονικών συμπερασμάτων, που δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά επωφελούνται από μια τακτική ώρα κατάκλισης και από μια τακτική ρουτίνα ύπνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 977 παιδιών,  που προέρχονταν από το Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development’s Study of Early Child Care and Youth Development. Τα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από την παρακολούθηση των παιδιών από τη προσχολική ηλικία έως την εφηβεία τους, κατέγραφαν την ώρα που πήγαιναν τα παιδιά στο κρεβάτι τους όταν ήταν περίπου 4½ ετών, καθώς και το ύψος, το βάρος και το δείκτη μάζας σώματος όταν ήταν περίπου 15 ετών.

Μετά από σύγκριση των ωρών της κατάκλισης των παιδιών, με την υγεία τους στην εφηβία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
Μόλις το 10% των παιδιών που πήγαιναν για ύπνο στις 20:00 ή νωρίτερα, στην προσχολική ηλικία, εξελίχθηκαν σε παχύσαρκους εφήβους.
Το 16% των παιδιών που πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 20:00 και 21:00 στην προσχολική ηλικία, εξελίχθηκαν σε παχύσαρκους εφήβους.
Το 23% των παιδιών που πήγαιναν για ύπνο μετά από τις 21:00 στην προσχολική ηλικία, εξελίχθηκαν σε παχύσαρκους εφήβους.

Και συμπληρωματικά η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι  Παιδιά προσχολικής ηλικίας που έπεφταν για ύπνο νωρίς τις καθημερινές, είχαν τις μισές πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι έφηβοι, συγκριτικά με εκείνα που καθυστερούσαν. Αυτό ίσχυε ακόμα και αφού συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες που γνωρίζουμε ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο για παχυσαρκία.  Η έλλειψη ύπνου οδηγούσε σε αλλαγές των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη και τον μεταβολισμό. Επίσης, όταν τα παιδιά παρέμεναν ξύπνια μέχρι αργά το βράδυ, είχαν περισσότερες ευκαιρίες για τσιμπολόγημα, καθώς και για την παρακολούθηση τηλεοπτικών διαφημίσεων που προωθούν τα τσιμπολογήματα”.

Γενικότερα, η έρευνα αποτέλεσε αφορμή για να υπογραμμιστούν τα οφέλη του ύπνου στη συμπεριφορά , τη γνωστική ανάπτυξη και τη συγκέντρωση των παιδιών αλλά και τα μειωμένα προβλήματα ύπνου που προκύπτουν από μια σωστή ρουτίνα  πρόωρης κατάκλισης.

Συνεπώς, γονείς προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια σωστή ρουτίνα ύπνου για τα παιδιά σας. Μόνο καλό θα κάνετε!

Πηγή έρευνας: cnn

 

Originally posted 2016-10-09 04:30:35.