Παιδική Παχυσαρκία: Πώς επιβαρύνει την ψυχολογία του παιδιού η εικόνα του;
ΕΦΗΒΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Παιδική Παχυσαρκία: Πώς επιβαρύνει την ψυχολογία του παιδιού η εικόνα του;

March 1, 2021

author:

Parenting.gr

Παιδική Παχυσαρκία: Πώς επιβαρύνει την ψυχολογία του παιδιού η εικόνα του;

Γράφει η Παιδοψυχολόγος
Σοφία-Ερατώ Μερτζανάκη

Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας δημιουργείται σταδιακά από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και είναι αλληλένδετη με το οικογενειακό μας περιβάλλον αλλά και με τις κοινωνικές αντιλήψεις. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά είναι μιμητικά όντα και έτσι αν μία μαμά κάνει συχνά δίαιτες και ασχολείται με το βάρος της, είναι πολύ πιθανόν να κάνει και το παιδί το ίδιο από νωρίς. Επιπλέον, αν ο μπαμπάς του είναι παχύσαρκος και δε δίνει καμία σημασία στην εικόνα του σώματός του, το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει ως αρνητικό πρότυπο στον ψυχισμό του παιδιού.

Η εικόνα του σώματος του παιδιού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το οικογενειακό περιβάλλον , η συμπεριφορά των συνομηλίκων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η βιομηχανία της μόδας καθώς και το πολιτιστικό υπόβαθρο. Είναι φυσιολογικό το παιδί να επιθυμεί να δείχνει όμορφο αλλά χωρίς υπερβολές. Όταν τα παιδιά εστιάζουν πολύ στην εικόνα του σώματός τους αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει αυξημένο άγχος και στρες.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για τον τρόπο που βλέπει το παιδί το σώμα του, συνδέεται με τον τρόπο που αισθάνεστε εσείς, οι γονείς, με το δικό σας σώμα. Με άλλα λόγια, αν ο γονιός αισθάνεται όμορφα και άνετα με το σώμα του ακόμα και αν δεν έχει το “επιθυμητό κατά τα ΜΜΕ” σώμα, θα είναι πιο εύκολο για το παιδί να διαμορφώσει μια θετική εικόνα του εαυτού του.

Ως εκ τούτου, η στάση της οικογένειας απέναντι στο βάρος του παιδιού και τις διατροφικές του συνήθειες επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει το σώμα του.
Η εφηβική ηλικία είναι ένα ακόμα ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης, όπου τα παιδιά βιώνουν μεγάλες σωματικές αλλαγές που ενδέχεται να επηρεάσουν την ψυχολογία τους. Η συνεχής προβολή του πολύ αδύνατου σώματος και η κριτική από τους συνομήλικούς τους, οδηγεί συχνά τους έφηβους (κυρίως τα κορίτσια) σε αισθήματα ανασφάλειας, άγχος και μειωμένη αυτοεκτίμηση λόγω δυσαρέσκειας για το σώμα τους.

Τα παραπάνω έχουν αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό του παχύσαρκου παιδιού καθώς νιώθει ότι διαφέρει από το “φυσιολογικό” πρότυπο σώματος . Συχνά τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα bullying στο σχολείο λόγω των περιττών κιλών τους, με αποτέλεσμα το αίσθημα της αυτοαξίας τους να μειώνεται ραγδαία.
Μελαγχολία ή και κατάθλιψη λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης και κοινωνική απομόνωση, είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες που μπορεί να αποφέρει η αρνητική εικόνα του παιδιού για το σώμα του.

Είναι δυστυχώς απίστευτος ο κοινωνικός ρατσισμός και η σκληρότητα που βιώνουν τα παχύσαρκα παιδιά στο σχολείο από τους συμμαθητές τους, ιδιαίτερα τα κορίτσια. Απομόνωση, έλλειψη παρέας και φίλων, πειράγματα, στιγματισμός ως ανεπιθύμητων μονάδων σε παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες κ.ά. Δυστυχώς, οι καταστάσεις αυτές μπορεί να μετατρέψουν το σχολείο σε καθημερινό βασανιστήριο για ένα παιδί με αρνητική εικόνα για το σώμα του με αποτέλεσμα να κλείνεται όλο και πιο πολύ στον εαυτό του και να απομονώνεται από τον κοινωνικό του περίγυρο.

Επομένως, είναι ευνόητο πόσο σημαντικά επηρεάζει η αρνητική εικόνα που έχει το ίδιο το παιδί για το σώμα του, τόσο την αυτοεκτίμηση του όσο και τις σχέσεις του με τις παρέες των συνομηλίκων του. Αντιθέτως, η βελτιωμένη εικόνα που μπορεί να αποκτήσει το παιδί για το σώμα του θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του παιδιού. Η καλή ψυχολογία μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Άλλωστε, για να βελτιώσει κανείς κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό του πρώτα θα πρέπει να το έχει αποδεχθεί.

Σοφία-Ερατώ Μερτζανάκη
Ψυχολόγος, Msc Παιδοψυχολογία
Συστημική Ψυχοθεραπεία
Tηλ: 6980361082 / email: Sofia_Erato@hotmail.co.uk
www.kentro-prolipsis.com

Originally posted 2016-10-07 04:30:58.