Παιδικές προληπτικές εξετάσεις: ποιες είναι και γιατί πρέπει να γίνονται
ΠΑΙΔΙ

Παιδικές προληπτικές εξετάσεις: ποιες είναι και γιατί πρέπει να γίνονται

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Παιδικές προληπτικές εξετάσεις: ποιες είναι και γιατί πρέπει να γίνονται

Ακόμα και το πιο υγιές παιδί πρέπει σε τακτικά χρονικά διαστήματα να κάνει έναν προληπτικό έλεγχο υγείας. Οι παιδικές προληπτικές εξετάσεις δεν απευθύνονται σε παιδιά άρρωστα. Απευθύνονται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις. Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι και γιατί είναι απαραίτητο να γίνονται.

Έλεγχος για την αναιμία

Περίπου στην ηλικία των 2 ετών είναι καλό ετησίως τουλάχιστον να κάνουμε μια εξέταση αίματος στο παιδί. Τα επίπεδα του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης και της φερριτίνης θα μας δώσουν την απάντηση για το αν το παιδί έχει αναιμία ή σε ποια επίπεδα βρίσκεται ανάλογα και με τις ανάγκες του οργανισμού του που είναι στην ανάπτυξη.

Βιοχημικές εξετάσεις

Πολύ σημαντικές εξετάσεις (αιματολογικές επίσης) οι οποίες προσδιορίζουν την ολική χοληστερίνη προκειμένου να ελεγχθεί η υπερχοληστερολαιμία και να αποφευχθεί η υπερλιπιδαιμία. Η πρόληψή της προοικονομεί μια καλή κατάσταση υγείας στην ενήλικη ζωή. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει από τόσο νωρίς πρόβλημα, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στη διατροφή του παιδιού. Η εν λόγω εξέταση είναι ιδιαιτέρως σημαντική σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Εξέταση ούρων

Τα στοιχεία της γενικής εξέτασης ούρων μαρτυρούν την παρουσία ουρολοίμωξης ή μικροβίων που αν παραμείνουν στον οργανισμό μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα για την υγεία.

Οφθαλμολογικός έλεγχος

Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση σε παιδιά στα οποία δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα όρασης νωρίτερα, πρέπει να γίνει στην ηλικία των 2 ή 3 ετών και από εκεί και έπειτα να επαναλαμβάνεται ετησίως ή κάθε 6 μήνες αν διαπιστωθεί μυωπία ή άλλο πρόβλημα. Ειδικότερα όταν ένα παιδί εμφανίσει μυωπία ή αστιγματισμό ή άλλα προβλήματα όρασης, η εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες για τον έλεγχο των βαθμών του.

Καρδιολογικός έλεγχος

Ο καρδιολογικός έλεγχος είναι σημαντικός όχι μόνο σε παιδιά με πρόβλημα υγείας ή με οικογενειακό ιστορικό καρδιολογικών προβλημάτων. Ο καρδιολογικός έλεγχος απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και είναι καλό να γίνεται πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου όπου ξεκινούν και οι αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες.

Οδοντιατρικός έλεγχος

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης οδοντοφυΐας, η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη για τον καθαρισμό των δοντιών και άλλες παρεμβάσεις όπως τα προληπτικά σφραγίσματα. Ακόμη, ο οδοντίατρος θα κρίνει σε αυτήν την ηλικία αν το παιδί χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία.

Η εξέταση της σκολίωσης

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η εξέταση της σπονδυλικής στήλης. Ο ορθοπεδικός θα κρίνει αν χρειάζεται να γίνει μια ακτινογραφία για τον έλεγχο της σπονδυλικής στήλης του παιδιού. Καλό είναι να μην παραμελούμε αυτήν την επίσκεψη στον ορθοπεδικό, αφού ένα μικρό πρόβλημα κατά την ανάπτυξη του σκελετού του παιδιού το οποίο δεν θα αντιμετωπιστεί επαρκώς, πιθανόν θα γίνει μεγάλο πρόβλημα στην ενήλικη ζωή του.