Οδοντικό τραύμα: Τι πρέπει να κάνετε όταν τα παιδιά χτυπήσουν τα δόντια τους;
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Οδοντικό τραύμα: Τι πρέπει να κάνετε όταν τα παιδιά χτυπήσουν τα δόντια τους;

May 26, 2017

author:

Parenting.gr

Οδοντικό τραύμα: Τι πρέπει να κάνετε όταν τα παιδιά χτυπήσουν τα δόντια τους;

Γράφει η οδοντίατρος
Ράνια Νικολοπούλου

Στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι αρκετά συχνοί οι τραυματισμοί των δοντιών και των ιστών που τα περιβάλλουν, είτε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είτε κατά τις αθλητικές δραστηριότητες. Η αντιμετώπιση του οδοντικού τραυματισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν το δόντι είναι νεογιλό (παιδικό) ή μόνιμο.

Στα νεογιλά δόντια οι πιο συχνοί τραυματισμοί αφορούν τους ιστούς που τα περιβάλλουν και τα στηρίζουν. Έτσι συχνότερα παρατηρείται εμβύθιση του δοντιού μέσα στο φατνίο (στο κόκκαλο που στηρίζει το δόντι), είτε μερική ή ολική έξοδος του δοντιού από το φατνίο (μερική ή ολική εκγόμφωση). Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία είναι η άμεση επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα αξιολογήσει την βαρύτητα του τραύματος και θα το αντιμετωπίσει ανάλογα. Η άμεση αντιμετώπιση είναι επιβεβλημένη, γιατί τέτοιου είδους τραύματα, μπορεί να οδηγήσουν σε νέκρωση του δοντιού, η οποία εκδηλώνεται με αλλαγή του χρώματός του, παρουσία πόνου, δημιουργία αποστήματος ή συριγγίου. Επειδή όμως οι παραπάνω κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να εμφανιστούν αρκετό καιρό μετά τον τραυματισμό, αναγκαία κρίνεται επίσης η συνεχής παρακολούθηση με ακτινολογικό και κλινικό έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στα μόνιμα δόντια πιο συχνά είναι τα κατάγματα της μύλης (του τμήματος του δοντιού που φαίνεται μέσα στο στόμα) και σπανιότερα τα κατάγματα της ρίζας, οι μετατοπίσεις μέσα στο φατνίο ή οι ολικές εκγομφώσεις. Στα κατάγματα μύλης, ουσιαστικά ένα κομμάτι του δοντιού σπάει και αποκόβεται από το υπόλοιπο δόντι. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το πόσο βαθύ είναι το κάταγμα, από το αν το νεύρο του δοντιού μένει εκτεθειμένο στο στοματικό περιβάλλον, αλλά και από την ηλικία του παιδιού. Αν μετά τον τραυματισμό, βρεθεί το κομμάτι του δοντιού που έσπασε, καλό είναι να διατηρηθεί σε υγρό περιβάλλον (νερό ή φυσιολογικό ορό), γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συγκολληθεί ξανά στη θέση του.

Κι εδώ η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές όπως ο πόνος, η νέκρωση του δοντιού ή δημιουργία αποστήματος . Επιβάλλεται επίσης η επανεξέταση και επαναξιολόγηση του δοντιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα ορίσει ο παιδοδοντίατρος, ανάλογα με την σοβαρότητα του τραύματος
Τα κατάγματα της ρίζας είναι γενικά πιο σπάνια και η εξέλιξή τους συνήθως δεν είναι καλή. Η σωστή διάγνωση και αξιολόγηση μπορούν να αποβούν σωτήριες για το δόντι, που σε περίπτωση καθυστέρησης ή λανθασμένης αντιμετώπισης μπορεί να οδηγηθεί σε εξαγωγή. Στην περίπτωση ολικής εκγόμφωσης μόνιμου δοντιού, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε και να κρατήσουμε το δόντι που βγήκε από τη θέση του. Στη συνέχεια πρέπει να το ξεπλύνουμε πολύ ελαφριά χωρίς να ακουμπήσουμε τη ρίζα και να προσπαθήσουμε να το βάλουμε στη θέση του κρατώντας το ακινητοποιημένο με μία γάζα, πριν πάμε κατευθείαν στον παιδοδοντίατρο για περαιτέρω αντιμετώπιση του τραύματος. Αν η επανατοποθέτηση στο φατνίο δεν είναι εφικτή, τότε βάζουμε το εκγομφωμένο δόντι σε ένα ποτήρι με κρύο γάλα (ή φυσιολογικό ορό ή νερό)και επισκεπτόμαστε τον παιδοδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Η πρόγνωση και η εξέλιξη της αποκατάστασης του δοντιού, εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή των παραπάνω οδηγιών και κυρίως από την άμεση αντιμετώπιση του τραύματος από τον ειδικό.

Ένας τρόπος πρόληψης τον τραυματισμών, ιδιαίτερα στα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες , είναι η χρήση ειδικών ναρθήκων οι οποίοι εφαρμόζονται συνήθως στην άνω γνάθο και προστατεύουν από τραυματισμούς και πτώσεις. Οι αθλητικοί νάρθηκες είτε είναι προκατασκευασμένοι , είτε τους κατασκευάζει ο οδοντίατρος ειδικά για το στόμα κάθε ασθενούς. Στην πρώτη περίπτωση η εφαρμογή δεν είναι τόσο ακριβής, όσο στη δεύτερη, όπου ο νάρθηκας είναι ατομικός και εφαρμόζει ακριβώς στο στόμα του ασθενούς.

Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε πως η έγκαιρη αντιμετώπιση του τραυματισμένου δοντιού, η επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπείας από τον ειδικό, καθώς και η συνεχής παρακολούθηση για μήνες ή και χρόνια μετά τον τραυματισμό, είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί η καλή πρόγνωση και η παραμονή του δοντιού στο στόμα, χωρίς επιπλοκές.

Ράνια Νικολοπούλου
Οδοντίατρος
rannikol@gmail.com