Παιδιά: η δημιουργική απασχόληση το καλοκαίρι
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Παιδιά: η δημιουργική απασχόληση το καλοκαίρι

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Παιδιά: η δημιουργική απασχόληση το καλοκαίρι

Εντάξει, καλές οι βουτιές και οι τρέλες στα θαλάσσια στρώματα. Ωραίες και οι βόλτες άλλωστε σε διακοπές είναι και τα παιδιά σου. Όμως αν βγουν εντελώς από το πρόγραμμα, τον Σεπτέμβρη κάποια θα υποφέρει λίγο προκειμένου να τα ξαναμαζέψει και αυτή θα είσαι εσύ. Τα παιδιά –ειδικά όταν έχουν μπει στο πρόγραμμα ενός σχολείου ή του παιδικού σταθμού- χρειάζεται, επιβάλλεται να χαλαρώσουν αλλά πρέπει να κάνουν και δημιουργικά πράγματα. Να μην ξεχάσουν δηλαδή πώς είναι να μαθαίνεις.

Δεν είναι ιδιαίτερα απλό όταν και εσύ θέλεις να χαλαρώσεις στην άδειά σου και πάνω απ’ όλα να χορτάσεις την ανεμελιά τους που τόσο σου έχει λείψει. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που μπορείτε να κάνετε το καλοκαίρι με δημιουργικά θετικό πρόσημο.

1. Για να δούμε! Έχει βιβλιοθήκη εδώ;

Πήγαινε με τα παιδιά σου στην τοπική βιβλιοθήκη του νησιού ή του χωριού που έχετε επιλέξει για τις διακοπές σας. Άφησέ τα να διαλέξουν αυτό που θέλουν μαζί να διαβάσετε!

2. Μικροί και μεγάλοι θεατρίνοι

Διαλέξτε ένα βιβλίο και κάντε την πλοκή του παράσταση. Εσύ θα είσαι ο σκηνοθέτης. Στο παιχνίδι μπορούν να μπουν οι φίλοι, τα ξαδέλφια τους και άλλοι μικροί παραθεριστές.

3. Φτιάξτε ένα κηπάκι

Πήγαινε με τα παιδιά σου στα φυτώρια και προσπάθησε να τα παροτρύνεις να ρωτήσουν τους ειδικούς ποια φυτά καλλιεργούνται αυτήν την εποχή. Ζήτησέ τους να σημειώσουν σωστά τις συμβουλές και ξεκινήστε το φύτεμα.

4. Τα αξιοθέατα

Έστω και αν έχεις επισκεφθεί δεκάδες φορές τα αξιοθέατα της περιοχής, πιθανόν αυτό δεν το έχεις κάνει ποτέ με τα παιδιά σου. Αλλά ακόμα και να το έχεις κάνει, μια βόλτα για να ξαναθυμηθούν την ιστορία των μνημείων δεν έβλαψε ποτέ.

5. Μαγειρέψτε παρέα

Πες τους ότι μπορούν να καλέσουν τους φίλους τους για φαγητό αν και μόνο αν σε βοηθήσουν στην κουζίνα. Υποχρέωσέ τα να μαζέψουν τα δωμάτιά τους και να σε βοηθήσουν με όποιον τρόπο γίνεται να μαγειρέψεις. Τα εύκολα όπως τοστάκια κλπ ανάθεσέ τα σε εκείνα φυσικά!

6. Καθαρίστε την παραλία

Εξήγησέ τους όλους τους λόγους που δεν πρέπει να πετάμε σκουπίδια στις παραλίες και στη συνέχεια φόρεσέ τους γάντια, καπέλα και αντηλιακά και καθαρίστε παρέα την παραλία που επισκέπτεστε. Μετά, αν είναι στις καλές τους, ζήτησέ τους να γράψουν λίγες λέξεις για το πώς ένιωσαν κάνοντας κάτι το τόσο σπουδαίο!