Παιδί με αυτισμό: οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το αδελφάκι του
Τα παιδιά που έχουν αδέλφια με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις και δεν θα πρέπει να εξαιρέσουμε τα παιδιά που έχουν αδέλφια με αυτισμό. Για κάποια από αυτά τα παιδιά η συμβίωση και συμπόρευση με έναν αδελφό ή αδελφή που έχει αυτισμό μπορεί να είναι ανησυχητικά δύσκολη. Για κάποια άλλα μπορεί να έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Ποτέ όμως δεν είναι περίπατος. Παρακάτω οι συνηθέστερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά.
Η αμηχανία
Μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις και που δυστυχώς είναι αναπόφευκτη είναι η αμηχανία. Τα παιδιά είναι σκληρά και σπανίως σκέφτονται ή συγκρατούνται πριν μιλήσουν. Ό,τι σκέφτονται το λένε αυθόρμητα. Κάπως έτσι ένα παιδί που ο αδελφός του έχει αυτισμό, πιθανόν θα νιώσει άβολα στην κριτική των άλλων παιδιών. Η ερώτηση «Γιατί ο αδελφός σου συμπεριφέρεται τόσο παράξενα;», είναι η πιο ανώδυνη ερώτηση. Οι ειδικοί αναφέρουν πως έχουν σημειωθεί και περιπτώσεις bullying με θύματα όχι μόνο τα αυτιστικά παιδιά αλλά και τα αδέλφια τους. Κατά συνέπεια τα παιδιά αυτά απομονώνονται. Εξαιτίας του άλλου παιδιού διστάζουν να καλέσουν τους φίλους τους στο σπίτι και σπανίως πηγαίνουν στα σπίτια των άλλων προκειμένου να αποφύγουν σχετικές ερωτήσεις.
Οι στερήσεις
Δυστυχώς τα παιδιά που έχουν αδέλφια με ειδικές ανάγκες πρέπει όσο και αν δεν το θέλουν να προσαρμόζονται σε αυτά που κάνουν ευτυχισμένο «το παιδί με το πρόβλημα»… Οι δικές του επιλογές και ανάγκες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Είναι τόσο άδικο όσο και αναπόφευκτο. Ακόμη οι ανάγκες του άλλου παιδιού πιθανόν θα τους στερήσει την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή εκείνη την μεγάλη και ακριβή εκδρομή. Ακόμη και σε βάθος χρόνου καθώς εκείνα θα ενηλικιώνονται, τα αδέλφια με «το πρόβλημα» θα παραμένουν ο αδύναμος κρίκος για τον οποίο η ευθύνη θα μεταφερθεί πού αλλού όταν πια οι γονείς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν…
Μεγάλες προσδοκίες…
Δυστυχώς οι γονείς κάνουν συχνά το λάθος να περιμένουν πολλά και ακόμα περισσότερα από τα υγιή παιδιά τους, όταν μεγαλώνουν και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Κάπως έτσι αυτά τα παιδιά δεν έχουν απλά να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους, αλλά πρέπει να μην κάνουν λάθη και να μην απογοητεύουν ποτέ τους γονείς τους που τόσο υποφέρουν και στενοχωριούνται με την κατάσταση του άλλου παιδιού.