Παιδί και θυρεοειδής
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Παιδί και θυρεοειδής

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Παιδί και θυρεοειδής

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς δεν απασχολούν μόνο τους ενήλικες. Πολλά παιδιά, ακόμα και βρέφη, είναι δυνατόν να εμφανίσουν αντίστοιχα προβλήματα. Ας δούμε κάποια πολύ βασικά συμπτώματα που θα έπρεπε να κάνουν τους γονείς να απευθυνθούν στον γιατρό.

Βρογχοκήλη

Το πιο κοινό από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στα παιδιά είναι η διόγκωση του λαιμού τους που πιθανόν οφείλεται στη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Κάπως έτσι, ένα παιδί που βλέπουμε ότι δυσκολεύεται να καταπιεί ή αισθάνεται να «πνίγεται», πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα και να απευθυνθούμε στον παιδίατρο, ο οποίος και θα κρίνει αν πρέπει να απευθυνθούμε σε ενδοκρινολόγο.

Αυξομειώσεις σωματικού βάρους

Ένα παιδί που χάνει βάρος παρότι τρώει περισσότερο πρέπει να μας προβληματίσει. Δεν είναι φυσιολογικό όσο κι αν πολλές φορές συγχέεται με την ανάπτυξη του παιδιού. Η απότομη μείωση του βάρους όπως αντίστοιχα η αύξησή του, χρειάζονται διερεύνηση. Ακόμη το θαμπό δέρμα, η διογκωμένη γλώσσα και η όψη του πρησμένου προσώπου είναι ενδείξεις διαταραχών του θυρεοειδούς.

Κόπωση και κακές σχολικές επιδόσεις

Η κόπωση και ο λήθαργος είναι συμπτώματα των διαταραχών του θυρεοειδούς και σαφέστατα επηρεάζουν αρνητικά τις σχολικές επιδόσεις. Συνεπώς, πριν βγάλουμε το εύκολο συμπέρασμα ότι το παιδί τεμπελιάζει και δεν θέλει να διαβάσει, καλό είναι να εξετάσουμε αν έχει προβλήματα με τον θυρεοειδή του.

Διαταραχές του ύπνου

Η αϋπνία αποτελεί βασικό σύμπτωμα του υπερθυρεοειδισμού ενώ η υπνηλία είναι καμπανάκι για τη διαταραχή του υποθυρεοειδισμού, όπως σημειώνουν οι ειδικοί.

Αδικαιολόγητες εξάψεις

Τέλος, μια ιδιαιτέρως βασική ένδειξη διαταραχής του θυρεοειδούς είναι η ξαφνική και αδικαιολόγητη έξαψη ή αντίστοιχα οι ξαφνικές κρυάδες.
Γονείς που στο ιατρικό του ιστορικό έχουν καταγεγραμμένες τις διαταραχές του θυρεοειδούς, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο ευαισθητοποιημένοι. Ακόμη και ο προληπτικός έλεγχος είναι θεμιτός όταν στο ιστορικό της οικογένειας υπάρχουν άτομα που ταλαιπωρούνται από τις διαταραχές του θυρεοειδούς.