Παιδί και αυτοπεποίθηση
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Παιδί και αυτοπεποίθηση

August 6, 2020

author:

Parenting.gr

Παιδί και αυτοπεποίθηση

Πόσο σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση για το παιδί; Εάν αναρωτιέστε, η απάντηση είναι… πολύ! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η αυτοπεποίθηση είναι το Α και Ω στην προσωπικότητα ενός ατόμου. Όσο σημαντική είναι για τους ενήλικες άλλο τόσο είναι και για τα παιδιά. Και για να γίνουν τα παιδιά ενήλικες με αυτοπεποίθηση θα πρέπει να χτιστεί η προσωπικότητά τους πάνω σε αυτήν και να τους βοηθήσουμε κι εμείς σε αυτό!

Η ζωή μας είναι αποτέλεσμα όλων των επιλογών και των ενεργειών που κάνουμε και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αλλάξουμε κατεύθυνση αρκεί να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να στεκόμαστε στα πόδια μας. Το παιδί πρέπει από μικρό να μαθαίνει να παίρνει τη ζωή στα χέρια του και να χτίζει το μέλλον του. Πώς μπορούν οι γονείς να το βοηθήσουν;

Αρχικά ξεχάστε κάθε είδους υποτίμηση. Μην υποτιμάται τις ικανότητές του, τα όνειρά του ή τις επιθυμίες του. Ακόμα και αν κάνει κάτι λάθος μην του λέτε ότι είναι λάθος αλλά δείξτε του το δρόμο να φτάσει μόνο του στο σωστό. Όταν κάνει λάθος και το λέει μόνο του μην το κάνετε να νιώσει άσχημα αλλά ρωτήστε το τι θα μπορούσε να είχε κάνει για να πράξει σωστά χωρίς να του φωνάξετε, ή να το κάνετε να νιώσει άσχημα.

Ανακαλύψτε τα ταλέντα του και τα ενδιαφέροντά του. Εάν του αρέσει κάτι δώστε του το κίνητρο και τα εφόδια να το γνωρίσει καλύτερα χωρίς αν κρίνετε αυτήν την απόφαση. Αυτό ισχύει για παιχνίδια, για αθλήματα και για καλλιτεχνικές δραστηριότητες! Το κάθε παιδί έχει το όνειρό του και πιθανότατα να το εκδηλώσει σε μικρή ηλικία. Εκεί χρειάζεται προσοχή για να μην το αγνοήσουμε ή να μην το καλύψουμε με τους δικούς μας στόχους και όνειρα.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Η κάθε είδους σύγκριση μόνο ανταγωνιστική διάθεση θα φέρει και σίγουρα δε θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του. Είτε η σύγκριση έχει να κάνει με τα αδέρφια είτε με φίλους δεν έχει σημασία, ούτε ακόμα και εάν τα σχόλια είναι υπέρ του. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Η επιβράβευση έχει όρια. Ενώ η αναγνώριση όχι! Είναι πολύ βασικό να διαχωρίζουμε αυτά τα δύο. Η αναγνώριση μιας πράξης από την επιβράβευση διαφέρει πολύ. Το παιδί μπορεί να καταλάβει πότε κάνει κάτι καλό ώστε να λάβει κάποιου είδους επιβράβευση. Το να φτιάξει δηλαδή κάτι όμορφο, σίγουρα αξίζει μπράβο, το να μαζέψει όμως τα παιχνίδια του που είναι το καθήκον του δε χρειάζεται να λάβει χειροκρότημα αρκεί μια αναγνώριση της πράξης. Ο υπερβολικός έπαινος για το παραμικρό μπορεί να μην έχει και τόσο καλά αποτελέσματα.

Να ενισχύετε την πρόθεσή τους να βοηθήσουν. Ποτέ μη λέτε όχι όταν θέλουν να βοηθήσουν αλλά να τους δίνετε να κάνουν αυτά που μπορούν και να νιώθουν ικανά και ότι προσφέρουν και αυτά με τη σειρά τους στην οικογένεια και στο σπίτι!

Διάβασε επίσης: 10 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι καλύτερη μητέρα απ’ όσο νομίζεις!

Πώς να καλλιεργήσεις τη φαντασία του παιδιού σου!

Originally posted 2016-02-23 04:15:27.